Venäläiset jonottavat Suomeen ruuhkaksi asti – tulijat yrittävät ohitella jonossa isoilla riskeillä

Venäjältä Suomeen suuntautuva rajaliikenne on ruuhkautunut. Suomalaisten rajanylittäjien määrä Venäjälle on puolestaan laskenut huomattavasti kaikilla maantierajantylityspaikoilla Kaakkois-Suomessa.

rajavalvonta
Rajanylittäjiä tulossa Suomeen Venäjältä Svetogorskissa.
YLE Etelä-Karjala

Venäläiset matkaajat tulevat entistä innokkaammin Suomeen. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta on matkustanut kuluneen vuoden aikana noin 9 prosenttia enemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

Venäläisten matkustajien määrä on noussut erityisesti Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla. Vaalimaan rajanylityspaikalla suomalaisten matkustajien määrä on laskenut kuluneen vuoden aikana yli 13 prosenttia, venäläisten osuuden ollessa käytännössä viime vuoden tasoa.

aasialaisten matkailijoiden määrä on jatkanut kasvuaan Vaalimaan rajanylityspaikalla.

Tulijoita ruuhkaksi asti

Erityisesti Nuijamaan rajanylityspaikalla on jouduttu vuoden mittaan ajoittain tilanteisiin, joissa rajatarkastuksia ei ehditä suorittamaan samassa tahdissa rajanylityspaikalle saapuvien matkailijoiden määrän kanssa.

Rajanylitysliikenteen ruuhkautuminen on kohdistunut pääosin yksittäisiin päiviin ja venäläisten juhlapyhiin sekä yleisiin vapaapäiviin. Maahan saapuvan liikenteen osalta lauantaiaamupäivät ovat olleet ruuhkaisimpia.

Ruuhkaan on pyritty vastaamaan panemalla enemmän työvoimaa rajoille tiedetyille ruuhkapäiville. Lisäksi matkailijoille on kerrottu ruuhkaisista ajoista, jotta he voivat tehdä matkasuunnitelmansa siten, että välttäisivät jonotuksen.

Rajavartiosto toivoo malttia

Kaakkois-Suomen rajavartiosto toivoo matkustajilta malttia ja erityisesti liikenneturvallisuuden huomioimista rajanylityspaikkojen alueella.

Rajavartioston tiedotteessa kerrotaan, että ruuhka-aikoina autoilijat ovat ohitelleet ruuhkia jopa varsin innovatiivisillakin ratkaisuilla, kuten pientareen kautta kanssa-autoilijoita ohittelemalla.

Rajavartiosto muistuttaa, että autoilijoiden on ehdottomasti noudatettava liikennesääntöjä, opasteita ja raja- sekä tulliviranomaisen määräyksiä rajatarkastuksiin jonottaessaan. Matkustajia pyydetään myös huomioimaan, että valtakunnanrajan ylittäminen jalkaisin on kiellettyä myös rajanylityspaikan alueella.