Työterveyshuolto: Kuopion pääpaloaseman sisäilmaongelmat pahentuneet – koko henkilöstölle tarvitaan väistötilat

Aluepelastuslautakunta aikoo esittää kokonaan uuden pääpaloaseman rakentamista sisäilmaongelmien ja paremman hälytyksiin ehtimisen takia.

Kuopio
Paloauto lähtee hälytykselle Kuopion paloasemalla.
Pertti Huotari / Yle

Kuopioon esitetään uuden pääpaloaseman rakentamista. Pohjois-Savon aluepelastuslautakunta käsittelee keskiviikkona esitystä, jonka mukaan Neulamäen pääpaloasema tulisi korvata uudisrakennuksella.

Perusteena on pelastustoimen ja ensihoidon toimintavalmiusaika. Nykyisin pelastustoimen yksiköt eivät ehdi koko kantakaupungin alueelle hälytyksiin asetetussa tavoiteajassa. Sisäministeriö on jakanut toimintavalmiusajan riskiluokkiin. Ykkösriskiluokassa ensimmäisen yksikön on tavoitteena olla onnettomuuspaikalla kuudessa minuutissa ja kakkosriskiluokassa tavoite on kymmenen minuuttia.

Neulamäen paloasema on otettu käyttöön vuonna 1983. Paloaseman sisäilmatilannetta erillisen sisäilmatyöryhmän ja Tilakeskuksen kanssa selvittänyt työterveyshuolto toteaa, että paloaseman henkilökunnalla on ollut sisäilman epäilyttävään laatuun liittyviä oireita jo viiden vuoden ajan. Tilannetta on yritetty parantaa useilla remonteilla ja ilmastointijärjestelmän puhdistamisella.

Työterveyshuolto on todennut, että paloaseman sisäilmaongelmat ovat pahentuneet korjauksista huolimatta ja että työskentely nykyisissä tiloissa aiheuttaa vaaraa työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle.

Tämän takia työterveyshuolto esittää, että henkilöstölle olisi syytä järjestää kokonaan uudet terveelliset ja turvalliset työtilat sekä myös väistötilat ennen uusien tilojen rakentamista.

Kuopiossa on keskusteltu uuden paloaseman rakentamisesta jo usean vuoden ajan. Sitä on pohdittu rakennettavaksi Vuorela–Toivala -alueen läheisyyteen sekä myös kaupungin eteläosaan, jossa rakentamiseen yhdistettäisiin uusi terveysasema.