Kuopiolla lähivuosina kova investointitahti – kasvua ja vetovoimaa rahoitetaan lainalla

Investoinnit koettelevat Kuopion kaupungin taloutta. Samalla lainakanta asukasta kohti kasvaa.

Kuopio
Setelitukkoja.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kuopion kaupunki aikoo lisätä investointejaan lähivuosina. Kaupungin investoinnit ovat suunnitelmakaudella 2018–2021 keskimäärin 87 miljoonaa euroa vuodessa.

Kyseessä on merkittävä muutos kaupungin talouden painotuksessa. Investointien lisäämistä perustellaan Kuopion kasvun ja vetovoiman ylläpitämisellä.

Vs. kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esitys Kuopion kaupungin talousarviosta vuodelle 2018 tuli julki tiistaiaamuna. Pirhosen esityksen mukaan Kuopion bruttoinvestoinnit ovat ensi vuonna 86,2 miljoonaa euroa. Investointeja ei voida kattaa täysin tulorahoituksella vaan Kuopion on rahoitettava osa investoinneistaan lainarahalla ja omaisuuden myynnillä.

Kaupungin talousarvioesityksessä velkamäärän on arvioitu kasvavan noin 460 miljoonaan euroon vuoden 2021 loppuun mennessä. Korkokulujen odotetaan pysyvän noin kuuden miljoonan euron tasolla koko suunnitelmakauden ajan.

Rahaa niin uudisrakentamiselle kuin peruskorjaukseen

Kuopio aikoo toteuttaa lähivuosina useita koulu- ja päiväkotihankkeita. Uudisrakentamisessa rahallisesti isoin kohde vuonna 2018 on Tuomikujan päiväkodin rakentaminen Päivärantaan. Kyseessä on yli viiden miljoonan euron hanke ja se vaatii ensi vuonna 3,2 miljoonaa euroa. Tuomikujan päiväkotiin tulee tilat kuudelle ryhmälle sekä myös neuvolalle.

Ensi vuonna peruskorjauksista eniten rahaa menee musiikkikeskuksen korjaukseen, 7,5 miljoonaa euroa. Kuopion museon perusparannus ja laajennus vaatii ensi vuonna 1,5 miljoonaa euroa. Kyseessä on kaikkiaan 15 miljoonan euron hanke. Maaningan nuoriso- ja liikuntatalon peruskorjaukseen on suunnitelmissa käyttää ensi vuonna 1,6 miljoonaa euroa ja hanke on kokonaisuudessaan yhteensä 3,7 miljoonaa euroa.

Lippumäen ylipainehalli ja päiväkoti Saaristokaupungin Kuikkalammelle tarvitsevat kummatkin 1,5 miljoonaa euroa ensi vuonna. Jalkapalloilijoiden harjoitusoloja parantava ylipainehalli tulee Lippumäen nykyisen tekonurmijalkapallokentän päälle. Lippumäen urheilualueelle varataan myös 3,1 miljoonaa euroa tekojääradan rakentamiseen.

Kuopion ydinkeskustassa Kauppakadun saneeraukseen Vuorikadun ja Maaherrankadun välillä on tarkoitus käyttää 1,3 miljoonaa. Lisäksi Snellmaninpuiston peruskorjaus vaatii 300 000 euroa.

Talousarviosta päätetään joulukuussa

Kuopion vuoden 2018 talousarvioehdotus on alijäämäinen 12,4 miljoonaa euroa. Syyskuun tietojen mukaan vuonna 2017 Kuopion tilikauden alijäämäksi tulee 0,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 Kuopion lainakanta kasvaa 37,1 miljoonaa euroa. Ensi vuoden lopussa lainakanta on noin 385 miljoonaa euroa eli 3 200 euroa asukasta kohti.

Kuopion kaupunginhallitus päättää valtuustolle tehtävästä talousarvioesityksestä maanantaina 27. marraskuuta. Kaupunginvaltuustossa talousarviosta keskustellaan 11. joulukuuta ja varsinainen päätöskokous on viikkoa myöhemmin.

Päivitetty 21.11. klo 9.44: Lisätty tieto kaupunkin velkamäärästä koko suunnitelukaudelta. Yhdistetty vuoden 2018 talousarvion tiedot samaan yhteyteen.