1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kathy Griffin

Koomikko Kathy Griffin roikotti kuvassa Trumpin päätä ja menetti kaikki työnsä – nyt hän elää uransa parasta aikaa

Suomessa tällä viikolla esiintyvä amerikkalaiskoomikko kertoo Yle Uutisten haastattelussa joutuneensa usein seksuaalisen häirinnän kohteeksi Hollywoodissa.

Kathy Griffin
Kathy Griffin ja maapallo
Trump-kohussa ryvettynyt koomikko Kathy Griffin on nimennyt maailmankiertueensä ironisesti nimellä Laugh Your Head Off.KGCutout

Koomikko Kathy Griffin kuulostaa puhelimessa kuin olisi työhaastattelussa. Hän kertaa koko haastattelun ajan saavutuksiaan amerikkalaisen häpeilemättömästi.

Griffin toistelee sitä, kuinka hän on 57-vuotiaana naiskoomikkona aivan omaa luokkaansa. Hänellä on vuosikymmeniä jatkunut ura tv:ssä, kaksi Emmy-palkintoa, Grammy-palkinto ja maailmanennätys. Nyt hän on maailmankiertueella, johon harva koomikko pystyy.

Uskotaan, mutta miksi maailmanlaajuisesti tunnettu koomikko vakuuttelee osaamistaan suomalaistoimittajalle?

Kuva joka vei kaiken

Tapahtumasarja sai alkunsa viime toukokuussa, kun valokuvaaja Tyler Shields julkaisi kuvan Griffinistä. Siinä hän roikottaa kumista presidentti Donald Trumpin päätä, joka näyttää veriseltä. (siirryt toiseen palveluun)

Trump tietenkin suuttui ja hän perheineen kutsui kuvaa sairaaksi. Monen muunkin mielestä kuva oli mauton. Myös Griffin itse katui kuvaa, sanoi ylittäneensä hyvän maun rajan ja pyysi anteeksi.

Presidentti ei kuitenkaan jättänyt asiaa siihen. FBI aloitti kaksi kuukautta kestäneen tutkinnan, jossa Griffinin epäiltiin suunnittelevan presidentin murhaamista.

Koomikko menetti myös kaikki työnsä. Hänen 50 kaupunkia käsittävä Amerikan-stand up -kiertueensa peruttiin vuorokauden sisällä ja esimerkiksi tv-kanava CNN purki vuosia jatkuneen sopimuksen uuden vuoden -lähetyksen juontamisesta.

Kathy Griffin oli joutunut mustalle listalle Yhdysvalloissa.

Kathy Griffin asianajajansa Lisa Bloomin kanssa Los Angelesissa 2. kesäkuuta.
Kathy Griffin asianajajansa Lisa Bloomin kanssa Los Angelesissa 2. kesäkuuta Trump-kohun ollessa kiivaimmillaan.AOP

Griffin kuvaa omaa ajojahtiaan samaksi, mitä viihdealan ihmisille tapahtui Hollywoodissa 1950-luvulla. Silloin näyttelijöitä, ohjaajia ja käsikirjoittajia laitettiin mustalle listalle, koska heillä epäiltiin olevan yhteyksiä kommunismiin.

2010-luvulla ajojahti tapahtuu netissä. Griffin saa tappouhkauksia harva se päivä. Tappouhkauksia ovat saaneet myös hänen 97-vuotias äitinsä samoin kuin hänen siskonsa, joka sai syöpähoitoja sairaalassa ennen kuolemaansa.

– Trumpin poika Donald Trump Jr. sanoi tv:ssä, että emme halua pelkästään tuhota Kathy Griffinin uraa, haluamme tuhota hänet, koomikko kertoo.

Griffinin mielestä Trumpin fanit ovat fanaattisuudessaan kuin uskonnolliseen lahkoon kuuluvia. Heidän kanssaan ei voi keskustella. Asiat kuitataan tappouhkauksilla.

"En välitä paskaakaan"

Enää Kathy Griffin ei kadu Trump-kuvaa. Hänen mielestään presidentti ansaitsi sen ja hänet pitäisi erottaa.

Koomikko on kääntänyt kohun edukseen ja on nyt maailmankiertueella. Ironisesti nimetty Laugh Your Head Off -stand up -kiertue saapuu torstaina Helsinkiin.

– En ole saanut näin hyviä arvioita koko urani aikana. Vaikka olen suututtanut koko oman maani, teen siis jotain oikein.

Kathy Griffin Grammynsa kanssa vuonna 2014.
Kathy Griffin on voittanut yhden Grammy-palkinnon ja kaksi Emmy-palkintoa. Donald Trump ei ole saanyt Emmyä Diili-ohjelmasta. Se raivostuttaa häntä, Griffin nauraa.AOP

57-vuotias koomikko kertoo, että hän tekee nyt enemmän töitä kuin koskaan. Hänellä on selkeä missio ja tarina kerrottavana. Se liittyy Yhdysvaltojen poliittiseen tilanteeseen, joka on hänen mukaansa synkkä.

– Olen aina ollut suorasanainen, mutta enää en välitä paskaakaan. Minun ei kannata olla poliittisesti korrekti tai varovainen.

Griffinin irvailun pääkohteena on tietenkin presidentti Donald Trump, jota hän kutsuu vahinkopresidentiksi. Koomikko on tuntenut Trumpin parikymmentä vuotta, sillä molemmat ovat pyörineet amerikkalaisessa viihdebisneksessä.

– Rakastan kertoa ihmisille, millainen idootti hän on ja mitä olen hänen kanssaan kokenut. Hän on oranssi mielipuoli, jonka ihonväriä ei löydy luonnosta. Jos sanon tämän ääneen Yhdysvalloissa, Trump menee Twitteriin ja hyökkää minua vastaan.

Griffin pelkää, että Yhdysvallat saattaa muuttua autoritääriseksi valtioksi hyvinkin nopeasti. Hän ei halua kotimaansa taantuvan 1950-luvulle, jolloin naisten, värillisten tai homojen asema oli todella huono.

– Trump ei usko, että naiset ovat samanarvoisia kuin miehet. Hänen mielestään tämän ikäisen naisen voisi heittää menemään kuin roskan.

Kathy Griffin Donald Trumpin kanssa illallisjuhlissa vuonna 2011.
Kathy Griffin ja Donald Trump tuntevat parinkymmenen vuoden ajalta. Tässä he istuvat illallisjuhlissa vuonna 2011, kun olivat vielä puheväleissä.AOP

Griffinin stand up -keikoilla osansa saavat myös muut julkkikset, jotka ovat häntä mollanneet tai hänet hyljänneet.

– Naapurissani Los Angelesissa asuvat Kim Kardashian ja Kanye West. Minulla riittää kerrottavaa myös heistä. Ja minä olen todella ilkeä.

"Minulta on kinuttu seksiä vastineeksi työstä"

Kathy Griffinin ensimmäiset työt viihdealalla olivat mainoksia 17-vuotiaana. Hänelle sanottiin jo tuolloin, ettei hän ole klassisesti kaunis nainen. Ilkeimmät ovat haukkuneet häntä niin rumaksi, ettei kukaan häiritsisi häntä seksuaalisesti.

– Minua on ahdisteltu usein ja en edes aina tajunnut sen olevan sitä. Miehet ovat sanoneet minulle lukuisia kertoja, että sinun pitää tehdä näin, että saat tämän työn.

– Seksuaalinen häirintä ei liity siihen, oletko kaunis vai et. Se on vallankäyttöä.

Griffin on iloinen, että niin monet naiset ovat tuoneet Hollywoodin seksuaalisen häirinnän esiin. Esimerkiksi näyttelijät Rose McGowan ja Ashley Judd ovat olleet hänen mielestään hyvin rohkeita ulostuloissaan.

Kathy Griffin ja Joan Rivers
Kathy Griffinin aloittaessa uraansa naiskoomikoita oli erittäin vähän. Edesmennyt Joan Rivers (oik) oli yksi Griffinin esikuvista, jonka kanssa hän myös esiintyi.AOP

– Yhdysvalloissa naisilla ei ole vaikutusvaltaa. Toki sitä on enemmän kuin vuosikymmeniä sitten. Silti naiset ovat edelleen tilivelvollisia vanhemmille valkoisille miehille. Niille vanhoille pieruille.

Samaan aikaan kun naisten seksuaalinen häirintä on tapetilla, Yhdysvalloissa on käynnistynyt slut shaming eli suomalaisittain huorittelu.

– Olen puhunut julkisesti naisten asemasta, jotta samaa häirintää ei tapahtuisi vaikka omalle tyttärelle. Heti sen jälkeen ihmiset kirjoittavat netissä, että olen likainen ja ällöttävä huora, Griffin kertoo.

Keskaria Trumpille

Kathy Griffin on paasannut puhelinhaastattelussa näkemyksiään Donald Trumpista suu vaahdossa lähes vartin putkeen. Herää kysymys, oliko Trump-kuva sittenkään fiksu veto. Kohun pitkä varjo kun seuraa häntä edelleen.

Griffin on Interpolin listoilla, mikä konkretisoituu maailmankiertueella lentokentillä. Hän joutuu lähes joka kerta tarkempaan syyniin.

– Se on pelottavaa. Olen kuin jokin terroristi. FBI varmaan kuuntelee tätäkin puhelua, Griffin parahtaa.

Koomikkoa myös arveluttaa palata takaisin Yhdysvaltoihin kiertueensa jälkeen.

– Ainoat ystäväni ovat poikakaverini, koirani ja äitini. Olen kusessa. Onko teillä tarjota töitä minulle?

Kierolla tavalla mustalle listalle joutunut koomikko on kuitenkin uransa parhaassa vireessä. Joinain päivinä paineet purkautuvat loputtomana itkuna, mutta lavalle päästyään hän herää eloon. Koomikko rakastaa sitä, että saa ihmiset nauramaan.

– Näytän keskaria Trumpille ja sanon, tämä on elämäni parasta aikaa.

Lue seuraavaksi