1. yle.fi
  2. Uutiset

Charles Mansonista ei tullut rokkitähteä, mutta populaarikulttuuri ei saa tarpeekseen murhakultin johtajasta

Populaarikulttuurin tekijät ovat imeneet vaikutteita Mansonin tarinasta siitä saakka, kun hänet tuotiin oikeuden eteen joulukuussa 1969.

Charles Manson
Sarjamurhaaja Charles Mansonia tuodaan oikeuden eteen.
Charles Manson tuotiin oikeuden eteen joulukuussa 1969.AOP

Lähes puoli vuosisataa vankilassa virunnut ja 19. marraskuuta kuollut Charles Manson saavutti päämääränsä jo aikaa sitten. Murhakultin johtajasta tuli kuuluisa. Se oli Mansonin toiveista suurin.

Populaarikulttuurin huipulle Manson ei koskaan itse yltänyt, vaikka hänestä piti tulla rokkitähti – omin sanoin "the Beatlesia suurempi". Harhaista tavoitetta pönkitti Beach Boys -yhtyeen huumehouruinen Dennis Wilson, joka oli näkevinään Mansonissa musiikillista lahjakkuutta.

– Charlie on diippi jätkä. Hän kuuntelee Beatlesin levyjä ja löytää niistä viestejä, että mitä tehdä seuraavaksi, Wilson oli kertonut kavereilleen.

Todellisuudessa Manson oli sekopää, joka sai määrättyä neljä kulttilaistaan tekemään murhaiskun levytuottaja Terry Melcherin entisessä kodissa elokuussa 1969. Tarkoituksena oli antaa opetus Melcherille, joka kieltäytyi tarjoamasta levytyssopimusta Mansonille.

Talon uudet asukkaat olivat elokuvaohjaaja Roman Polanski ja hänen raskaana ollut vaimonsa Sharon Tate. Uhreiksi joutuivat Tate ja hänen neljä ystäväänsä. Syntymätön lapsi kuoli 20 minuuttia äidin jälkeen. Polanski oli murhien aikana työmatkalla Lontoossa.

Manson ja hänen kulttinsa jäsenet ehtivät kylvää lisää kuolemaa ennen pidätyksiä ja elinkautisiksi muutettuja kuolemantuomioita. Veriteot yritettiin lavastaa mustien tekemiksi rotusodan toivossa.

Lehdissä, tv:ssä ja radiossa

Mansonista ei koskaan tullut rokkitähteä, mutta hän on jättänyt pysyvän jäljen populaarikulttuuriin. Manson on ehtymätön lähde tarinantekijöille.

Nimen tunnettuudesta pitää huolta maailmankuulu muusikko Brian Warner, jonka taiteilijanimi Marilyn Manson on puoliksi Marilyn Monroeta ja Charles Mansonia – hyvää ja pahaa.

Mansonin säveltämä ja sanoittama kappale Look at Your Game, Girl sai huomiota vuonna 1993, kun Guns N' Roses julkaisi kappaleesta version albumilla "The Spaghetti Incident?". Lainakappaleen ansiosta esimerkiksi Bartek Frykowski, Mansonin kultin uhriksi joutuneen Wojciech Frykowskin poika sai ensimmäistä kertaa oikeuden määräämiä korvauksia Mansonilta (siirryt toiseen palveluun). Mansonin tekijänoikeuskorvauksia ohjattiin suoraan Frykowskille.

Pelkästään viime vuosina on syntynyt liuta Mansonista inspiroituneita teoksia. Kohua aiheutti yhdysvaltalaisen Emma Clinen esikoisromaani Tytöt. Se kertoo 14-vuotiaasta tytöstä, joka päätyy Charles Mansonin kulttia muistuttavan kommuunin jäseneksi.

Netflix-sarjassa Aquarius (siirryt toiseen palveluun) poliisia näyttelevä David Duchovny jäljittää teiniä, joka on päätynyt Charles Mansonin seuraan.

Karina Longworthin 12-osainen, Mansonista kertova podcast You Must Remember This (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt kuulijoita eri puolilta maailmaa.

Lehtien otsikoissa Manson on pysynyt siitä saakka, kun hänet saatiin kiinni.

Manson ei tuhonnut hippiaatetta

Manson osasi tarpeen tullen esittää läpimurtoa tekevää muusikkoa tai vapahtajan kaltaista kulttijohtajaa. Karismaattisen psykopaatin rikoksia pidetään kultaisen 1960-luvun loppuna, vaikka The Guardian (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa artikkelissaan, että Woodstock oli silkkaa rauhaa ja rakkautta, ja festivaalia vietettiin veritekojen jälkeen.

Tuskin kukaan osasi arvata, millainen voima Mansonin teoilla oli yhteiskuntajärjestykseen – varsinkaan, kun populaarikulttuuri ei saa niistä kyllikseen edes puoli vuosisataa myöhemmin.

Lähteet: The Guardian, Rolling Stone

Lue seuraavaksi