Hyppää sisältöön

Arpa ratkaisi EU:n lääkeviraston sijainnin: Amsterdam voitti – Helsinki jäi äänestyksen hännille

Tanskan ministeri kritisoi Ruotsia Kööpenhaminan pudottua. Helsinki tippui kisasta jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Myös pankkiviraston sijainti ratkesi arvalla, Pariisin hyväksi.

Euroopan lääkevirasto Lontoossa. Kuva: Ian Tuttle / AOP

BRYSSEL EU:n lääkevirasto EMA siirretään Lontoosta Amsterdamiin. Jäsenmaat päättivät asiasta kolmivaiheisessa äänestyksessä ja arvonnassa alkuillasta.

Amsterdam valittiin lopulta EMA:n sijoituspaikaksi arvalla sen jälkeen kun se päätyi tasatilanteeseen Milanon kanssa äänestyksen viimeisellä kierroksella. Kumpikin sai 13 maan tuen.

Ratkaiseva arvonta tehtiin paperiarvalla isosta läpinäkyvästä lasikulhosta, jonka sisällä oli kaksi paperiarpaa kahdessa pienessä pallossa. Arvan nosti Viron eurooppaministeri Matti Maasikas.

Helsinki putosi kisasta jo ensimmäisellä kierroksella. Helsinki sai vain viisi ääntä, kun toiselle kierrokselle päässeet Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina saivat 20 ja 25 ääntä. Ihan viimeiseksi Helsinki ei jäänyt, sillä Wien jäi neljään ja Sofia sekä Lille kolmeen ääneen.

Suomelle muilta vain kaksi ääntä

Viiden äänen saalis tarkoittaa, että Suomi sai muilta jäsenmailta vain kaksi ääntä, kun Suomi antoi omalle ehdokkaalleen täydet kolme ääntä.

Asiasta päätettiin ministerikokouksessa, joka valitsi myöhemmin Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n uudeksi sijaintipaikaksi Pariisin. Myös Pariisi valittiin arvalla. Virastot pitää siirtää pois Lontoosta koska Britannia on eroamassa Euroopan unionista.

Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) oli kokouksen jälkeen tyytyväinen tehtyihin valintoihin, vaikka Suomi jäikin hännille.

- Molemmat valitut maat olivat korkealla Suomen prioriteeteissa, Terho sanoi.

Tanska suuttui Ruotsille

Kööpenhaminan putoaminen lääkevirastokisasta laukaisi kiistan Ruotsin ja Tanskan välille. Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen kritisoi Ruotsia siitä, että se oli hänen mukaansa äänestänyt toisella kierroksella Milanoa eikä Kööpenhaminaa.

– Ruotsalaiset pettivät pohjoismaisen yhteistyön, Samuelsen sanoi.

Arvontaan päädyttiin koska 27 jäsenmaasta Slovakia äänesti tyhjää. Terveysministeri Tomáš Druckerin mukaan kyseessä oli protesti sitä vastaan, että EU:n uudemmat jäsenmaat olivat jäämässä ilman virastoa.

– Tämä ei ole hyvä viesti Euroopan asukkaille, Drucker sanoi.

Amsterdam oli myös EMA:n henkilöstön suosikkikaupunkeja. Suurin osa henkilöstöstä ilmoitti pysyvänsä viraston palveluksessa jos se siirrettäisiin Amsterdamiin.

Virasto itse oli aiemmin varoittanut, että muutto voi vaarantaa Euroopan lääketurvallisuuden jos kohteeksi valittaisiin kaupunki, johon henkilökunta ei suostuisi muuttamaan. Esimerkiksi Helsinkiin olisi kyselyn mukaan lähtenyt alle kolmasosa henkilöstöstä.

Pankkiviranomainen Pariisiin

Myös Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n uusi sijainti ratkaistiin lopulta arvalla. Viimeiselle äänestyskierrokselle pääsivät Pariisi ja Dublin, ja molemmat saivat sillä 13 ääntä.

Pariisi voitti arvonnan. Ennakkosuosikkina pidetty Frankfurt putosi toisella kierroksella. EBA on huomattavasti pienempi virasto kuin EMA, ja sitä haki vain kahdeksan jäsenmaata.

EBA:n päätyminen Pariisin ja EMA:n siirto Amsterdamiin tarkoittaa, että molemmat siirrettävät virastot jäävät parin tunnin junamatkan säteelle Brysselistä.

- Itäisissä jäsenmaissa ei joko haluttu tai pystytty muodostamaan mitään yhtenäistä linjaa valintojen suhteen, Terho arvioi.

.
.