1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tupakointikielto

Turussa nuijittiin parvekkeet savuttomiksi 200 asunnon taloyhtiössä – "Luultavasti joku sitten valvoo sitä"

Turkulaisen taloyhtiön tapauskertomuksesta voi oppia, miten parveketupakointikieltoa haetaan. Operaatio tulee maksamaan muutamia tuhansia euroja.

Kuva: Pasi Partanen / Yle

TURKU Turkulaisessa Petreliuksenpuiston asuntoyhtiössä on juuri jaettu tiedonanto: parvekkeilla tupakointi on jatkossa kiellettyä.

Kyseessä on toinen parveketupruttelun kieltänyt yhtiö Turussa (siirryt toiseen palveluun) (TS 17.9.), kuudella muulla yhtiöllä on hakemus sisällä. Kieltoa huoneistoparvekkeille tai -pihoille on voinut hakea kunnalta vuoden 2017 alusta voimaan tulleen tupakkalain kiristyksen myötä.

Tupakoinnin rajoittaminen ei vaadi asunto-osakeyhtiöiltä enää yhtiöjärjestysmuutosta, vaan kevyemmin tehtävät enemmistöpäätökset riittävät (siirryt toiseen palveluun) (AL 16.1.).

Isännöitsijä Kimmo Salon mukaan Petreliuksenpuisto on Turun Isännöintikeskuksen hoitamista yhtiöistä ensimmäinen, jossa kielto tuli voimaan.

– Viime kevään aikana taloyhtiöissä paljon keskusteltiin parveketupakoinnin kieltämisestä. Vireille ei tainnut lähteä kuin kolme tapausta, sanoo Salo.

Etenkin asukkaiden kuulemismenettely oli aika haastava ja työläs.

Kimmo Salo

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Toni Aalto kertoo, että vuosien saatossa asuntoihin kantautuvasta tupakansavusta on ajoittain valitettu. Petreliuksenpuistossa hanke pantiin vireille pitkälti yhden osakkaan aktiivisuudesta.

Kieltoa hakee aina asuntoyhteisö, yksittäinen asukas tai osakas ei sitä voi laittaa vireille. Tupakointikieltoa voidaan hakea myös vuokrataloyhtiöön, eroavaisuudet liittyvät lähinnä asuntoyhteisön päätöksenteosta vastaavaan elimeen.

Kiinteistöliitto on koonnut kattavan paketin (siirryt toiseen palveluun) kiellon hakemisesta sivuilleen. Sivustolta voi myös ladata tupakkalain mukaisia lomakkeita.

Asukkaiden kuuleminen keskeistä, vaikkei ratkaisevaa

Tupakointikiellon hakemisesta tehdään asunto-osakeyhtiöissä yhtiökokouksessa enemmistöpäätös. Päätöksenteossa on huomioitava osakkaiden yhdenvertaisuusperiaate.

Ennen yhtiökokousta Petreliuksenpuistossakin toteutettiin ohjeiden mukainen kuulemismenettely. Kysely lähti joka huoneistoon ja lisäksi osakkeenomistajille, jotka eivät itse asu yhtiössä.

Hallituksen puheenjohtaja Toni Aalto ja isännöitsijä Kimmo Salo kertovat Petreliuksenpuiston olevan nyt savuton taloyhtiö. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Kimmo Salo luonnehtii lähes kahdensadan huoneiston taloyhtiötä poikkeuksellisen suureksi, ja rumba oli sen mukainen.

– Etenkin asukkaiden kuulemismenettely oli aika haastava ja työläs. Ensimmäinen kuuleminen tehtiin ennen yhtiökokousta, ja yhtiökokouksen päätöksen jälkeen vielä uudestaan täydennysmielessä, kertoo isännöitsijä Salo.

Petreliuksenpuistossa yli 180 osakasta palautti kyselyn, ja kolme neljäsosaa puolsi tupakointikiellon hakemista.

Vaikka kysely on keskeinen hakemuksen sujuvan käsittelyn kannalta, isännöitsijä Salo muistuttaa, että sen pohjalta ei vielä nuijita päätöksiä. Siihen tarvitaan enemmistöpäätös taloyhtiön yhtiökokouksessa.

– Välttämättä asukaskyselyn tuloksella ei kauhean suurta roolia ole, yhtiökokous on kuitenkin se joka päättää. Tämän kohteen yhtiökokouksessa kaksi kolmasosaa oli hankkeen takana, joten aika yksimielisiä täällä oltiin.

On asukasdemokratiaa parhaimmillaan, että se viedään pitkän kaavan kautta loppupisteeseen saakka.

Toni Aalto

Kiellosta päättänyt yhtiökokous sujui hyvässä hengessä hallituksen puheenjohtaja Toni Aallon mukaan.

– Itse asiassa yhtiökokouksessa käytiin aika vähäistä keskustelua, kun kyseessä on kuitenkin melko iso asia päätettäväksi. Asia kyllä käsiteltiin ihan juurta jaksaen, isännöitsijä esitteli prosessin ja mitä se tuo tullessaan, kertoo Aalto.

Päätöksellä on kolmen kuukauden moiteaika. Vaikuttaa siltä, että Petreliuksenpuistossa tupakoitsijatkin ovat osaansa tyytyneet.

– Tietysti jonkun verran soraääniä on kuulunut, mutta yllättävän vähän, sanoo Kimmo Salo.

Kustannuksia koituu joka tapauksessa

Toiminnanjohtaja Juuso Kallio Varsinais-Suomen kiinteistöliitosta kertoo, että kiellon hakemisesta tulee kustannuksia muutamia tuhansia euroja taloyhtiöstä riippuen.

Hakemus kannattaa valmistella hyvin, jolloin viranomaiskäsittely tulee edullisemmaksi – toisaalta valmistelija on usein isännöitsijä, joka laskuttaa omasta työstään.

Kiinteistöliitto muistuttaa, että viranomaisen määräämää tupakointikieltoa kannattaa käyttää vasta viimeisenä keinona, jos tupakoinnin aiheuttamaa haittaa ei muuten saada kuriin. Esimerkiksi ulkotupakointipaikan osoittaminen voi auttaa monessa tilanteessa.

Petreliuksenpuiston jokaisen kerrostalo edustalle on järjestetty ulkotupakointipaikka.

Petreliuksenpuistossa jokaisen kerrostalon edustalta löytyy tupakointipiste tuhkakuppeineen.

– Piha-alueella saa kyllä tuprutella, kunhan menee pois ilmanottoaukkojen läheisyydestä, sanoo isännöitsijä Salo.

Valvonta vaikeaa

Vaikka hakuprosessissa on mutkansa, se ei Toni Aallon mielestä välttämättä ole huono asia.

– On asukasdemokratiaa parhaimmillaan, että se viedään pitkän kaavan kautta loppupisteeseen saakka. Ettei heppoisin perustein päätetä näinkin isoa asiaa, sanoo Aalto.

Valvontahan perustuu ilmiantoihin.

Kimmo Salo

Isännöitsijä Kimmo Salo toivoo, että sauhuttelukieltoa nyt kuuliaisesti noudatettaisiin. Valvonta nimittäin on hankalaa, ja taloyhtiön keinot puuttua kiellon rikkomiseen vähäiset. Kaupungin terveysviranomaiset ovat valvova taho, ja myös sanktio tulee heidän taholtaan.

– Valvontahan perustuu ilmiantoihin. Pitää nähdä jonkun tupakoivan, ja kuitenkaan toisten parvekkeille ei saa kuvata. En tiedä, onko oikein mahdollistakaan toteuttaa huoneiston hallintaan ottoa tupakointikiellon takia. Uhkasakko ja sitä kautta sakkorangaistus on kaiketi se, mitä viranomainen tulee antamaan, miettii isännöitsijä Salo, joka toivoo lakiin rukkausta valvonnan osalta.

Asunto-osakeyhtiö Petreliuksenpuiston parvekkeilla ei enää saa sauhutella. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Juuso Kallio Varsinais-Suomen kiinteistöliitosta sanoo, että valvovan viranomaisen on itse todettava tupakointikiellon rikkominen. Naapurien todistukset eivät rangaistuksen langettamiseen riitä.

Petreliuksenpuiston hallituksen puheenjohtaja Toni Aalto hymähtääkin, että jatko jää nähtäväksi.

– Meillä on nyt savuttomat parvekkeet, ja luultavasti joku sitten valvoo sitä. Se on viranomaisvalvontaa, en tiedä riittääkö sieltä koskaan niin paljon ihmisiä jokaiseen ilmiantoon.

Kiinteistöliiton tietopaketti ja mallilomakkeita tupakointikiellon hakuun (siirryt toiseen palveluun)