USA peruuttamassa tilapäiset oleskeluluvat yli 60 000 haitilaiselta

Haitilaiset ovat voineet työskennellä ja asua Yhdysvalloissa vuoden 2010 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.

Haiti
Lapsia telttakylässä, taustalla taloja ja palmuja.
Lapset leikkivät kodittomiksi jääneiden telttakylässä Haitin pääkaupungissa Port au Princessä kaksi vuotta tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.Orlando Barria / EPA

Presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti maanantaina peruuttavansa ohjelman, jonka myötä yli 60 000 haitilaista on saanut oleskella ja tehdä töitä Yhdysvalloissa. Tilapäinen oleskelulupa myönnettiin Yhdysvalloissa vuoden 2010 maanjäristyksen aikana olleille haitilaisille muutamia päiviä katastrofin jälkeen, jotta heidän ei olisi pakko poistua kriisissä olevaan maahan.

Sisäisen turvallisuuden ministeriön mukaan olosuhteet Haitilla ovat parantuneet merkittävästi ja lupia pidennetään nyt viimeistä kertaa. Yhdysvalloista haitilaisten täytyy lähteä heinäkuuhun 2019 mennessä. Presidentti Obama uusi alunperin 18 kuukauden tilapäisen luvan joka kerta kun se oli päättymässä.

Kansainvälisten avustusten seurauksena maa on ottanut edistysaskeleita, mutta on säilyttänyt asemansa yhtenä maailman köyhimmistä. Yli 2,5 miljoonaa ihmistä – noin neljännes koko maan väestöstä – elää alle 1,23 dollarilla päivässä. Tätä paikalliset viranomaiset pitävät äärimmäisenä köyhyytenä.

YK päätti viime kuussa rauhanturvaoperaationsa Haitissa, jonka aikana maassa oli enimmillään jopa 10 000 rauhanturvaajaa. Uudessa opreaatiossa maassa on 1 000 kansainvälistä poliisia ja 350 siviiliä, jotka auttavat maata uudistamaan ongelmallista oikeusjärjestelmänsä.

Yhdysvaltain kongressin vuonna 1990 aloittamalla, niin kutsutulla TPS-ohjelmalla on suojeltu karkottamiselta ulkomaan kansalaisia, joiden kotimaita ovat epävakauttaneet luonnonkatastrofit tai aseelliset konfliktit.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) on kertonut kuun alussa ulkoministeriön ilmoittaneen kotimaan turvallisuudesta vastaavalle virastolle, etteivät suojeluohjelman piirissä olevat keskiamerikkalaiset ja haitilaiset enää tarvitse suojelua karkotukselta. Lehti kertoi tuolloin (siirryt toiseen palveluun), että maassa asuu yli 300  000 keskiamerikkalaista ja haitilaista, jotka ovat saaneet jäädä maahan TPS-ohjelman vuoksi. Osa heistä on asunut maassa jo noin 20 vuoden ajan.

Lähteet: AP, STT