1. yle.fi
  2. Uutiset

Valkoinen talo pyytämässä tuomioistuinta sallimaan uusimman maahantulokiellon voimaantulon

Trumpin hallinnon mukaan uusin maahantulokielto ei perustu uskonnolliseen jaotteluun.

Maahantulokielto
Mielenosoittaja kyltin kanssa.
Donald Trumpin esittämää maahantulokieltoa vastustava mielenosoittaja Washingtonissa 6. maaliskuuta.Erik S. Lesser / EPA

Presidentti Donald Trumpin hallinto on pyytänyt maanantaina Yhdysvaltain korkeinta oikeutta sallimaan uusimman maahantulokiellon voimaantulon. Viime viikolla kalifornialainen vetoomustuomioistuin päätti, että vain osa kiellosta voidaan saattaa voimaan.

Hallinnon vetoomuksessa oikeudelle todetaan uusimman maahantulokiellon poikkeavan kahdesta edellisestä "prosessiltaan ja vaikutustavaltaan", ja että eroavaisuudet osoittavat sen perustuvan kansalliselle turvallisuudelle ja ulkopoliittisiin tavoitteisiin ilman uskonnollista ulottuvuutta.

Presidentti antoi maahantulokiellon syyskuun 24. päivänä syyskuuta ja se korvasi kaksi edellistä versiota, joiden voimaantulot eri liittovaltion tuomioistuimet olivat estäneet.

Kieltolistaa muokattiin

Presidentti ilmoitti nyt mahdollisesti voimaan tulevasta kiellosta edellisen päättymisen jälkeen. Sisäisen turvallisuuden ministeriön mukaan rajoitukset on tällä kertaa kohdistettu maihin, jotka eivät jaa tarpeeksi tietoja Yhdysvaltain kanssa tai eivät toteuta ennakkoon tarpeeksi turvatoimia.

Iran, Jemen, Libya, Somalia ja Syyria olivat aiemmallakin listalla. Sen sijaan Sudan pudotettiin pois listalta ja listalle nostettiin Pohjois-Korea, Tshad sekä Venezuela. Kiellon ehdot vaihtelevat jonkin verran maittain. Esimerkiksi Venezuelan osalta kiellon oli tarkoitus koskea vain joitain hallinnon palveluksessa olevia ihmisiä perheineen.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Pohjois-Korean ja Venezuelan lisääminen listalle ei poista sitä, että kyseessä on edelleen muslimikielto.

_Korjaus klo 12.00: Juttusta poistettu alkuperäisellä kieltolistalla oleliden maiden määrä. _

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi