Ahdistelusyytös Air Francen koneessa aiheutti diplomaattisen selkkauksen Ranskan ja Argentiinan välille

Matkustaja syyttää toista seksuaalisesta ahdistelusta ja miehistöä epäasiallisesta kohtelusta.

kansainväliset suhteet
Air Francen kone ilmassa.
Air Francen kone lensi ranskan yllä lokakuussa 2009.G. Housse / EPA

Ranskan ja Argentiinan välejä hiertää lokakuun lopussa sattunut tapaus, jossa lentoyhtiö Air Francen koneen miehistö pidätettiin Buenos Airesin lentokentällä Argentiinassa. Asiasta kertovat maiden viestimet.

Ranskan ulkoministeriö on vaatinut Argentiinalta selvitystä "kahden päivän kärsimyksestä", jollaiseksi Ranskan lentohenkilöstön ammattiliitto SNPNC kutsuu pidätystä Le Figaro -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Pidätyksen syynä oli argentiinalaisen naismatkustajan syytös, jonka mukaan miespuolinen vierustoveri oli ahdistellut häntä seksuaalisesti Pariisin ja Buenos Airesin välisellä lennolla. Naisen mukaan mies oli masturboinut ja nojannut häntä vasten, argentiinalaislehti Clarín kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Naismatkustajan mukaan miehistö ei ottanut hänen huoltaan vakavasti. Hänelle annettiin miehistölle tarkoitettu istuin, josta purseri pyysi hänet takaisin omalle paikalleen laskeutumisen ajaksi.

Kun nainen ei suostunut, purseri oli hänen mukaansa solvannut ja uhkaillut häntä poliisilla. Lopulta toinen matkustaja oli vaihtanut paikkaa.

Pidätysolot puhuttavat

Ammattiliiton mukaan miehistön 14 jäsentä kuulusteltiin kahden päivän ajan "olosuhteissa, jotka rikkovat perusoikeuksia". Purseri erotettiin muista, ja tämä "suljettiin neliömetrin huoneeseen ilman ruokaa, juomaa ja mitään selitystä".

Argentiinan viranomaiset ovat kiistäneet olosuhteiden epäinhimillisyyden, kuten ravinnon puutteen. Yhtäjaksoisuuden sijaan miehistöä kuulusteltiin kahtena eri päivänä, ensin seitsemän ja sitten 11 tunnin ajan.

Viranomaisten mukaan kuulustelut pidettiin mahdollisimman nopeasti, jotta miehistö pääsisi jatkamaan työtään.

Naismatkustaja on Argentiinan entisen varaoikeusministerin tytär. Argentiinan oikeus pohtii parhaillaan, ottaako se syytteen käsittelyyn.

Miesmatkustajan mukaan hän oli nukkunut, kun vierustoveri oli koskenut hänen kylkeensä, hän kertoi kuulusteluissa Clarínin mukaan (siirryt toiseen palveluun). Nainen oli tuolloin noussut ylös ja sanonut, että "tämä ei käy päinsä".

Air Francen mukaan koneen miehistö oli toiminut asiallisesti ja ottanut matkustajan huolen vakavasti. Koneessa ei ollut vapaana tavallisia paikkoja.