1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robert Mugabe

Zimbabwessa viritellään Mugaben virkasyytettä – seuraajaehdokas vaatii presidentin eroa

Mugaben virkasyyte aiotaan panna alulle tiistaina. Mugaben puolueen johtoon valittu entinen varapresidentti sanoo palaavansa Zimbabween vasta, kun hänen turvallisuutensa on taattu.

Lauantain protestien aikana revitty Zimbabwen hallitsevan puolueen vaalimainos maan pääkaupungissa Hararessa 21.11.2017. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Zimbabwen mahdollinen seuraava presidentti vaatii Robert Mugaben eroa, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Mugaben varapresidentin paikalta erottama Emmerson Mnangagwa sanoo lausunnossaan, että Mugabe olisi pyytänyt häntä palaamaan Zimbabween. Lausunnon mukaan Mnangagwa ei aio kuitenkaan palata ennen kuin hänen turvallisuutensa on taattu.

Mnangagwa poistui Zimbabwesta pian sen jälkeen, kun Mugabe erotti hänet. Mugaben on arveltu siirrollaan tehneen tilaa vaimolleen Grace Mugabelle. Mnangagwan olinpaikasta ei ole varmaa tietoa.

Mugaben puolue haluaa nostaa virkasyytteen

Zimbabwea hallitsevan puolueen Zanu-PF:n on määrä aloittaa tiistaina parlamentissa toimet Robert Mugaben asettamiseksi virkasyytteeseen.

Mugabe puolestaan kutsui hallituksen koolle. Valtaosa Zimbabwen hallituksen ministereistä ei osallistunut hallituksen istuntoon, sillä paikalle tuli vain viisi ministeriä. Muut 17 ministeriä osallistuivat sen sijaan parlamentin virkasyytekäsittelyyn.

Vaikutusvaltainen Zimbabwen vapaussodan veteraanijärjestö puolestaan kehottaa kansaa jälleen protesteihin. Järjestön johtaja Chris Muvangwa kutsuu kaikkia zimbabwelaisia maan pääkaupungin Hararen kaduille välittömästi.

Poliittinen kriisi jatkunut pian viikon

Zimbabwen armeija syrjäytti Mugaben viime viikolla, mutta on kiistänyt, että kyseessä olisi vallankaappaus. Loppuviikolla Mugabe tapasi armeijan kenraaleja, katolisen kirkon edustajia sekä Etelä-Afrikan delegaation. Neuvottelujen sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Lauantaina Zimbabwen pääkaupungin Hararen asukkaat lähtivät sankoin joukoin kaduille vaatimaan Mugaben eroa. Armeija tuki protesteja, mutta esti kuitenkin mielenosoittajia marssimasta presidentin virka-asunnolle.

Zanu-PF erotti Mugaben puoluejohdosta sunnuntaina ja nimitti tilalle Mnangagwan. Tämän jälkeen Mugaben odotettiin ilmoittavan erostaan. Sunnuntai-iltana Mugabe piti puheen, jossa hän sanoi aikovansa johtaa puoluekokousta joulukuussa.

93-vuotias Mugabe on hallinnut Zimbabwea 37 vuotta eli maan itsenäistymisestä lähtien. Zimbabwessa on määrä järjestää presidentinvaalit ensi vuonna.

Päivitetty klo 14.03: Mugaben koollekutsumaan hallituksen istuntoon osallistui vain viisi ministeriä.

Lue lisää:

Zimbabwelaiset kertoivat Ylen toimittajalle: "Ei ole niin väliä, kenestä tulee seuraava presidentti, kunhan se ei ole Robert Mugabe"

Analyysi: Itsevaltaista vanhusta sysätään syrjään – Seuraako Mugabea sotilasjuntta, himoshoppaaja vai Lacoste-krokotiili?