Uniper ylenkatsoo Fortumin aikeita: Tarjousta ei kannata hyväksyä

Fortumin ostotarjouksessa ei ole kehumista, ilmoittaa Uniperin hallitus. Tarjottu hintakaan ei vastaa arvoa. Fortum ei kaavaile tarjouksen korottamista.

Fortum
uniper
Rolf Vennenbernd / EPA

Saksalainen energiayhtiö Uniper (siirryt toiseen palveluun) ei suosittele osakkeenomistajilleen Fortumin tarjouksen hyväksymistä. Työntekijöiden edustajat ovat samaa mieltä.

Fortum, joka julkisti ostotarjouksensa Uniperin osakkeenomistajille kaksi viikkoa sitten, tarjoaa Uniperin osakkeista 22 euron kappalehintaa.

Yli 13 000 ihmistä työllistävä Uniper julkisti tarjouksen torjumisesta tiedotteen ja järjesti myös tiedotustilaisuuden aamupäivällä.

Uniper: Ei hyötyjä, ei lisäarvoa

Uniperin johdon mukaan Fortum ei tuota vankasti fossiilisiin polttoaineisiin nojaavalle yhtiölle eikä sen työntekijöille ja osakkeenomistajille lisäarvoa.

Toimitusjohtaja Klaus Schäfer sanoo, että Fortumin todellisista aikeista ja lopullisesta osakemäärästä ei ole tietoa.

Strategista hyötyä ei hänestä liioin ole luvassa.

– Hallitus ja hallintoneuvosto katsovat, ettei Fortumin tarjous ole vakuuttava. Siksi se hylätään.

Schäfer totesi kuitenkin, että keskusteluja Fortumin kanssa jatketaan.

Uniperin johto on jo aiemmin ilmaissut vahvan mielipiteensä siitä, että energiayhtiö ei tarvitse Fortumia luotsaajakseen.

Fortum ei lähde korottamaan

Fortum kertoi uutistoimisto Reutersille oitis, että yhtiö ei aio korottaa 22 euron tarjoustaan Uniperin osakkeista.

Fortum ei näe korotukseen mitään syytä, vaan pitää yhä tarjoustaan kilpailukykyisenä, sanoo sijoittajasuhteista ja talousviestinnästä vastaava johtaja Måns Holmberg.

Iltapäivällä toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi lyhyesti Uniperin aamuista tyrmäävää lausuntoa.

– Olemme vakuuttuneita, että tarjoamme houkuttelevan hinnan Uniperin osakkeenomistajille. Tarjouksemme kokonaisarvo eli 22 euroa osakkeelta vastaa 36 prosentin preemiota suhteessa Uniperin osakkeen hintaan toukokuun lopussa eli ajankohtaan ennen Uniperia koskevia yrityskauppaspekulaatioita.

Lundmark huomauttaa, että preemio on 120 prosenttia suhteessa Uniperin listautumista seuraavan ensimmäisen kaupankäyntipäivän aloituskurssiin.

– Kuten olen useasti todennut, emme näe mitään syytä nostaa hintaa. Olen tyytyväinen, että Uniper on päättänyt tarttua keskustelutarjoukseemme.

E.ON-sopimus solmittiin alkusyksystä

Uniperin pääomistaja on E.ON. Sen osuuden eli liki 47 prosentin ostamisesta Fortum sopi jo syyskuussa.

Jos E.ON perääntyy, Fortum voi saada yhtiöltä jopa 1,5 miljardin euron korvauksen. Fortumilla olisi tuossa tilanteessa myös oikeus myydä E.ONille kaikki hankkimansa Uniperin osakkeet.

Ostotarjouksen toteutuminen vaatii yhä viranomaislupia.

Suomen valtio omistaa Fortumista vähän yli puolet, ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että Uniper-kauppa vahvistaisi Fortumia merkittävästi.

Uutista täydennetty toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin kommentilla kello 15.38.

Lue myös:

Fortum tahtoo tehdä ostotarjouksen Uniperista – Analyytikko: Fortum haluaa varoilleen tuottoa

Analyysi: Fortum ei saisi ostettua halvalla priimaa – saksalaisfirman puolikas toisi mukanaan ison hiilitahran

Uniperin Klaus Schäfer: Keskustelut alkavat nyt, Fortumin säilytettävä Uniperin itsenäisyys (Kauppalehti) (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters