Kriisikunta Teuva säästää ankarasti: Palvelut heikkenevät, mutta itsenäisyys ehkä säilyy

Kriisikuntamenettelyyn joutunut Teuva ei aio luovuttaa itseään kuntajakoselvittäjän käsiin. Säästölistaa tehdään nyt urakalla, jotta itsenäisyys säilyisi. Palvelut kuitenkin heikkenevät, kunnanjohtaja myöntää.

Kriisikunnat
Teuvan kunnanjohtaja Veli Nummela työhuoneessaan.
Teuva pyrkii olemaan tulevinakin vuosina itsenäinen, sanoo kunnanjohtaja Veli Nummela. Tavoite edellyttää tiukkaa talouskuria.Pasi Takkunen /Yle

Kriisikuntien listalle joutunut Teuva yrittää tervehdyttää taloutensa. Tarkoitus on pysyä itsenäisenä kuntana ja välttää vihoviimeinen peikko: pakkoliitos.

Ensi vuonna Teuva nousee Suomen tiukempien verottajien joukkoon, kun sekä tuloveroprosentti että kiinteistöverot nousevat. Kuntaveroprosentti nousee 22,5:een, jossa on nousua puoli prosenttiyksikköä.

Lisäksi tekeillä on säästölista, jolla vakuutetaan valtiovarainministeriö. Parin lähivuoden aikana on tarkoitus kursia kokoon puolentoista miljoonan euron säästöt.

– Onhan se surullinen tilanne, sanoo apteekin edessä sateessa värjöttelevä eläkeläinen Kalervo Niemelä.

– Mutta olen vähän sitä mieltä, että tällainen kertarysäys on parempi kuin jatkuva kitinä. Täytyy tehdä tuntuvia leikkauksia ja tuntuvat korotukset kerralla siinä toivossa, että muutaman vuoden päästä helpottaa.

Jo ensi vuonna budjetista lähtee noin miljoona euroa.

– Ei se tietysti hyvältä tunnu, että verotus kiristyy, mutta yhdessä kulujen säästämisen kanssa yritämme saada talouden kuntoon. Niin voimme säilyä itsenäisinä ja tuottaa palvelut jatkossakin, perustelee kunnanjohtaja Veli Nummela.

Kauhajoki viimeisenä

Kuntajakoselvittäjää Teuvalle ei haluta, eikä sitä myöten pakkoliiitostakaan. Siksi kunta pyrkii tekemään arviontimenettelyä valtiovarainministeriön kanssa hyvässä hengessä.

– On kunnan asia näyttää, että se pystyy selviytymään tilanteesta ja tarjoamaan kuntalaisille jatkossa lakisääteiset palvelut, sanoo Nummela.

Teuvan keskustassa kaikki eivät tähän usko. Kipeitä ratkaisuja ja leikkauksia pitää tehdä, mutta ne eivät riitä kääntämään talouden alamäkeä, epäilee kaupan pihassa autoaan pakkaava perheenäiti.

– Koulut lakkaavat, täällä ei ole enää toisen asteen koulutusta ja lukiokin varmaan siirtyy pian kokonaan Kauhajoelle.

Palvelujen huononemista moni kuntalainen juuri pelkää.

– Sehän on pelättävissä, että ne vähenee. Ja onhan meiltä vähentynyt jo monia palveluja sekä yksityisiä että kunnallisia, tietää Kalervo Niemelä.

Tärkeimpinä kirkonkylällä asioivat teuvalaiset pitävät terveyspalveluja ja kouluja, ja tietenkin teitä, kauppoja ja pankkia.

– Kyllä ne jossain määrin heikkenevät, kun miljoona otetaan rahaa pois, myöntää kunnanjohtaja Nummela kuntapalveluista.

Kurjistumisesta huolimatta kukaan keskustasta löytynyt teuvalainen ei ole valmis muuttamaan pois. Yhdistävä tekijä löytyy yhteisestä vihollisesta – naapurikunta Kauhajokeen ei haluta liittyä.

– Se on vienyt meiltä jo niin paljon, perustelee kaupassa asioinut eläkeläisnainen. – Ennemmin maksan näitä veroja.

Ministeriö lähestyi

Kriisikuntamenettelyyn Teuva joutui toistuvien taloutensa alijäämien takia. Ensin ministeriöstä tuli Teuvalle sähköpostia ja myöhemmin kirje.

– Sinänsähän se ei yllätys ollut, kunnanjohtaja myöntää.

Teuvalla on jo kokemusta säästöbudjeteista, mutta nyt ministeriöstä saadaan sparrausapua, kunnanjohtaja luottaa.

– Vuosien aikana on tehty jo kolme isoa säästöpakettia, on lomautettu henkilöstöä ja valitettavasti muutama vuosi sitten irtisanottukin, hän kertaa.

Säästöpakettia hiotaan vielä, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että irtisanomisilta vältytään. Eläköityvien tilalle ei kuitenkaan ehkä oteta uutta työväkeä. Muitakin säästökohteita etsitään.

– Hallinto siirtyy Teak Oy:n tiloihin, jossa on vapaata tilaa. Kiinteistömenoista pyritään säästämään paljon, koska turha kiinteistömeno on kaikkien kannalta turha meno, Veli Nummela sanoo.

Kiinteistömenoista säästetään vuosittain 300 000 euroa. Lisäksi turhia kiinteistöjä myydään, osa jopa puretaan. Lisäksi säästöjen kohteena ovat myös muun muassa koulukuljetukset, yksityisteiden hoito ja kunnan myöntämät avustukset.

Mutta riittävätkö ne karistamaan ministeriön mustat autot kunnantalon pihasta?

– No, se nähdään tuossa vuodenvaihteen jälkeen. Me uskomme, että pystymme tekemään sellaisen suunnitelma ja vakuuttamaan valtiovarainministeriön niin, että liitosta ei tarvita, kunnanjohtaja Veli Nummela sanoo.