Lounaskattaus Lounais-Suomesta: Hylkeet ja kalastajat kilpailevat saaliista, sovittelutoimiston ovi käy tiuhaan

Kokosimme tiistain uutisaiheet Lounais-Suomesta.

Satakunta
Harmaahylje eli halli.
Harmaahylje eli halli.Jaakko Kyläsalo / Yle

RANNIKKOKUNNAT: Kalastajilla riittää kilpailijoita luonnossa

Hylkeet ja kalastajat kilpailevat etenkin rannikkoalueilla samasta kalansaaliista. Ensi kertaa koko Itämeren alueella tehty kartoitus (siirryt toiseen palveluun) hylkeiden ja merimetsojen syömästä kalamäärästä ja sen vaikutuksesta alueittain yllätti tutkijat.

Kolmen Itämerellä elävän hyljelajin suihin katoaa vuosittain noin 100 000 tonnia erilaisia kaloja. Saman verran syövät linnut: merimetsojen osuus on noin 40 000 tonnia. Ihmiset kalastavat vuosittain noin 700 000 tonnia kalaa Itämereltä.

LUE LISÄÄ

LAITILA: Nuorille ilmainen ehkäisy Laitilassa

Laitila tarjoaa ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille nuorille. Tarkoituksena on ehkäistä ei-toivottuja raskauksia ja sukupuolitauteja. Maksuttoman ehkäisyn toivotaan tätä kautta tuovan kaupungille myös taloudellisia säästöjä.

Asiasta päätti Laitilan kaupunginhallitus eilen. Väestöliitto on suositellut kunnille ilmaista ehkäisyä jo vuosia, mutta harva kunta noudattaa kehotusta.

TURKU: Parkkirahojen kavalluksesta epäillyistä enää yksi vangittuna

Turun pysäköintirahojen kavalluksesta epäillystä kolmikosta yksi henkilö on edelleen vangittuna. Kaksi muuta tutkintavankeudessa ollutta on päästetty vapaaksi. Yksi epäillyistä pysyy vangittuna, koska poliisilla on vielä häneen liittyviä asioita selvitettävänä.

Tutkinnanjohtaja Markus Laine kertoo, että kaikkia tapaukseen liittyviä henkilöitä ei ole ehditty kuulustella. Poliisi epäilee miesten varastaneen Turun parkkimittareista satoja tuhansia euroja. Varkaudet alkoivat viime vuosituhannen puolella.

Pysäköintimittari ja autoja parkissa.
Hanna Lumme / Yle

SATAKUNTA: Sovittelutoimiston ovi käy tiuhaan

Satakuntalaiset sopivat yhä enemmän rikos- ja riita-asioita keskenään. Satakunnan sovittelutoimistoon tulevien sovittelualoitteiden määrä kasvaa tänä vuonna yli 500:n.

Suurin osa aloitteista tulee poliisilta. Ne koskevat useimmiten lieviä pahoinpitelyjä ja vahingontekoja. Lähes kaikki käynnistyneet sovittelut johtavat jonkinlaiseen sopimukseen.

Samalla valtio säästää, sillä sovittelu tulee huomattavasti halvemmaksi kuin oikeuteen meneminen.

LUE LISÄÄ

SÄKYLÄ: Psykologipalveluissa puutteita Säkylässä

Säkylällä on vaikeuksia tuottaa perheille ja kouluille psykologipalveluja lain edellyttämällä tavalla.

Suomen Psykologiliiton mukaan Säkylässä suunnitellaan jo ennestään liian pienien resurssien siirtämistä terveyskeskuspsykologeilta perheneuvolatyöhön.

Liitto pitää Säkylän tilannetta vakavana. Se on kirjelmöinyt asiasta kunnan päättäjille ja virkamiehille.

PORI, RAUMA, SÄKYLÄ, MERIKARVIA: Työttömyys väheni Satakunnassa

Työttömyys Satakunnassa on vähentynyt nopeimmin koko maassa. Satakunnassa oli lokakuun lopussa 10 600 työtöntä työnhakijaa. Tämä on yli 4 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyyden reipasta laskua selittää lomautettujen määrän väheneminen yli 1 800 henkilöllä. Viime syksynä lomautettuna oli muun muassa Porin kaupungin henkilökuntaa.

 työnhakijaksi ilmoittautuminen.
Derrick Frilund / Yle

Satakunnan työttömyysprosentti lokakuussa oli 10,5. Porin työttömyysprosentti oli 12,8 ja Rauman 9,2.

Alhaisin työttömyysprosentti oli Säkylän 5,3 ja korkein Merikarvian 13,3.

LUE LISÄÄ