Islanti varautuu tulivuorenpurkauksiin, kahden tärkeimpiin kuuluvan turistikohteen sulkemista harkitaan

Luontomatkailu on Islannille tärkeä tulonlähde, joten riskejä ei mielellään oteta. Nyt yksi maan voimakkaimmista tulivuorista osoittaa merkkejä purkauksen lähenemisestä, lähellä Vattnajökullin jäätikön turistikohteita.

Islanti
Uutisvideot: Islannissa Öræfajökull-tulivuori saattaa purkautua
Uutisvideot: Islannissa Öræfajökull-tulivuori saattaa purkautua

Tulivuoret otetaan vakavasti Islannissa. 130 tulivuoren maassa on pakko.

Ne ovat vaarallisia ja arvaamattomia, mutta myös iso turistitäky. Matkailutulot (siirryt toiseen palveluun)ylittävät merenelävien ja teollisuustuotteiden vientitulot kirkkaasti, ja valuuttatuloista lähes 40 prosenttia tulee ulkomaisista turisteista.

Osuus on sitä paitsi noussut muutaman vuoden aikana kohisten. Yksin viime vuonna turistit toivat maahan yli kolmanneksen enemmän rahaa kuin toissavuonna, yli kolme miljardia euroa.

Tulivuoret ovat kuitenkin epävakaa tulonlähde. Huhtikuussa 2010 Eyjafjallajökullin purkaus pysäytti lentoliikenteen valtaosassa Eurooppaa ja kymmenen miljoonaa matkustajaa oli päiväkausia jumissa tuhkapilvien takia.

Viimeisin oli Bárðarbungan tulivuorenpurkaus kolmisen vuotta sitten. Mutta nyt näyttää jälleen uhkaavasti siltä, että samaan aikaan useampikin tulivuori saattaa purkautua.

Bardarbunga-tulivuoren kraatteri Holuhraunin laavakentällä.
Bárðarbunga-tulivuori purkautui vuosina 2014-2015. Se on lisännyt seismistä aktiivisuutta jälleen.Reuters-TV

Vatnajökull-jäätiköllä muhii...

Vatnajökull-jäätiköllä kaksi tulivuorta, Öræfajökull ja Bárðarbunga, ovat osoittaneet merkkejä lähestyvästä purkauksesta.

Tulivuoret sijaitsevat vajaan sadan kilometrin päässä toisistaan. Bárðarbunga-tulivuoren seisminen aktiivisuus on noussut ja jääpeitteen lävitse purkautuu höyryjä.

Eniten islantilaisia huolettaa tällä kertaa Öræfajökull-tulivuori. Se on yksi maann voimakkaimmista tulivuorista, ja korkein. Sen kraaterin lämpötila on viime aikoina noussut, ja kraaterista on purkautunut kaasuja. Kraaterin peittävään jäätikköön on tullut pyöreä vajoama, jonka halkaisija on noin kilometri.

Myös tulivuorelta valuvan sulamisveden rikkipitoisuus on noussut, ja seisminen aktiivisuus on lisääntynyt.

Öræfajökull on purkautunut kahdesti Islannin tunnetun historian aikana, vuosina 1362 ja 1727. Varsinkin ensimmäinen, räjähdysmäinen purkaus (siirryt toiseen palveluun) oli tuhoisa ja siitä tulivuori sai erämaahan viittaavan nimensäkin. Läheinen asutus tuhoutui täysin, ja ihmiset uskaltautuivat muuttamaan alueelle vasta neljänkymmenen vuoden kuluttua.

Laavan, tuhkan ja kaasujen lisäksi riskinä on, että jäätikön alla purkautuva tulivuori luo nopeasti jäätikkötulvan, joka pyyhkäisee mennessään teitä ja asutusta.

... vai muhiiko?

Mutta tulivuorten käytöstä ei ole helppo ennustaa.

– Siten tulivuoret toimivat. Voi hyvin olla, että se valmistelee purkausta, mutta siihen voi mennä viikkoja, kuukausia, vuosi tai kymmeniä vuosia. Mutta voi myös olla, että jäätikön alla vain ovat virtaukset muuttuneet, selitti seismologi Reynir Bödvarsson Uppsalan yliopistosta Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Paineet voivat kerääntyä parikin vuotta ja sitten tulivuori voi yllättäen taas rauhoittua. Näin kävi viimeksi Upptyppingar-tulivuorelle vuosina 2007-2008.

Pitäisikö sittenkin sulkea kaksi matkailukohdetta?

Riskejä ei tietenkään haluta ottaa. Tulivuoren lähistöllä asuu noin pari tuhatta ihmistä.

Lisäksi parinkymmenen kilometrin säteellä on kaksi Islannin suosituimpiin kuuluvaa luontomatkailukohdetta, Skaftafellin jäätikkökeskus sekä Jökulsárlónin jäätikkölaguuni.

Grafiikka

Niissä käy päivittäin, vuoden ympäri, pari tuhatta matkailijaa.

Islannin pelastusviranomainen arvioi, että tulivuorenpurkauksen alkaminen tiedetään varmuudella vasta 20 minuuttia ennen purkausta. Kylien ja matkailukohteiden evakuointiin kuluu kuitenkin vähintään 40 minuuttia.

Siksi viranomaiset SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) puntaroivat nyt ainakin turistikohteiden sulkemista ja evakuointia.

Lue lisää: Islannin suurin tulivuori muuttunut epävakaaksi – päällä olevaan jäätikköön syntynyt kilometrin painuma