Hyppää sisältöön

Kuurojen pohjoismainen yhteistyö alkoi virallisesti jo 110 vuotta sitten

Tuore historiikki kertoo, kuinka Kuurojen pohjoismainen neuvosto perustettiin vuonna 1907 edistämään kuurojen asemaa pohjoismaissa.

Ryhmäkuva: 1. Pohjoismainen kuuromykkäinkongressi, 1907, Kööpenhamina, Tanska.

Kuurojen Pohjoismainen neuvosto perustettiin Kööpenhaminassa vuonna 1907. Viittomakielinen yhteisö lähti pohjoismaiseen yhteistyöhön vahvasti etukenossa, sillä kuulevien Pohjoismaiden Neuvosto perustettiin vasta vajaat 50 vuotta myöhemmin vuonna 1952.

Neuvostosta kertova Voimaantumista ja yhdessäoloa -historiikki julkaistiin viime kuussa. Historiikin koostaneen toimittaja Eeva Tupin mukaan pohjoismaisesta yhteistyöstä on ollut paljon hyötyä vuosikymmenten ajan.

– Pohjoismaiden kuurojen liittojen yhteistyöstä näkee sen, etteivät ne halua vain keskittyä itseensä, vaan tukevat toisiaan ja vaihtavat keskenään kokemuksia ja ideoita. Pohjoismaat olivat huolissaan myös kehitysmaiden kuurojen tilanteesta ja hakivat yhdessä projektirahaa kehitysyhteistyötä varten yhteen projektiin. Muualla maailmassa kuurojen liitot ovat ottaneet Pohjoismaista mallia siitä, miten liiton organisaatio toimii tai miten koulutusta järjestetään. Vahva perinne jatkuu, Tupi kertoo.

Tavoitteet muuttuneet ajan myötä

Pohjoismaisilla kuurojen liitoilla oli yhteistyön aikana monta haavetta mm. yhteisestä liitosta, yliopistosta ja yhteispohjoismaalaisesta viittomakielestä. Yhteisestä kielestä luovuttiin, kun ymmärrettiin kansallisen viittomakielen tärkeys ja tarve viittomakielen tutkimukselle.

Historiikissa käydään läpi etenkin kielentutkimuksen merkitystä kuuroille eri Pohjoismaissa. Lisäksi pohjoismaat ovat järjestäneet yhteisiä tapahtumia, kuten kulttuuritapahtumia sekä lasten- ja nuortenleirejä, joiden perinne jatkuu yhä. Kestoaihe Kuurojen Pohjoismaisessa neuvostossa on kuurojen opetus.

– Monia samoja ongelmia on yhä. Esimerkiksi kuurojen opetus ei vieläkään ole kunnossa. Opetuksen tilanne parani 80-luvulla, mutta on vaihdellut sen jälkeen. Opetuksen lisäksi tekniikan kehittymisestä keskustellaan neuvostossa paljon, Tupi kertoo.

Historiikissa on lähes sata valokuvaa, joita kerättiin yksityishenkilöiltä ja Kuurojen museon kokoelmista. Teos on julkaistu Kuurojen Liiton Viittomakielisen kirjaston nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

.
.