Lämpö ei karkaa, kun vastasyntyneen päässä on pipo – tässä ohje ompelijoille

Vastasyntynyt kohtaa vanhempansa ensimmäisen kerran pipopäisenä. Päähineellä on tärkeä tehtävä, ja myssyjä tarvitaan synnytysosastolla paljon. Niitä ompelevat hyväntekeväisyyskampanjassa innokkaat vapaaehtoiset.

vauvat
Tytär Aitto-oja nukkuu äitinsä sylissä pipo päässä
Käsityöharrastaja Mari Airaksinen neuvoo, miten tehdään vauvapipo. Pipomallina on päivän ikäinen tyttövauva Aitto-oja.

OuluHeti ensimmäisenä ei juolahda mieleen, kuinka tärkeä asia pipo on synnytysosastolla. Nykyisin synnytysosastoilla painotetaan varhaista ihokontaktia. Sen vuoksi monessa sairaalassa vastasyntyneet tarvitsevat osastolla pipon päähänsä.

Synnytyksen jälkeen lapsen pään kautta haihtuu paljon lämpöä, ja huoneet ovat usein viileitä, kertoo kätilö Mary Viander-Laine Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

– Meillä on synnytyshuoneissa ilmastointi, jota vanhemmat saavat säätää haluamakseen. Yleensä se on aika viileällä. Siksi kosteaihoinen vastasyntynyt tarvitsee pipoa lämmön ylläpitoon. Hän on noin tunnin äidin iholla. Siinä hoidetaan myös ensi-imetys, ja sen jälkeen vauva siirtyy puolison ihokontaktiin.

Pienet pipot ovat kuitenkin kulutustavaraa, ja niitä täytyy uusia aika ajoin.

Pipoista tuli pulaa

Kun synnytysosaston pipovarasto alkoi ehtyä, harmitteli Mary Viander-Laine asiaa omilla henkilökohtaisilla Facebook-sivuillaan. Hänen ystäväpiirissään heräsi ajatus siitä, että pipoja voisi kerätä kampanjalla heti kerralla enemmän.

Osastonhoitaja Tiina Kemppainen ja kätilö Mary Viander-Laine katsovat pipoja sohvalla
Osastonhoitaja Tiina Kemppainen ja kätilö Mary Viander-Laine ovat saaneet sairaalaan ensimmäiset pipot. Lahjoitusten iloinen värikylläisyys tuo vaihtelua muuten hieman kliinisiin sairaalavaatteisiin.Hanna Juopperi / Yle

Ystävien alkuun panema Facebook-kampanja "Vauvapipot Oulu OYS" tavoitti käsityöharrastajat, ja pipoja on kerätty jo satamäärin. Esimerkiksi oululainen Mari Airaksinen lahjoitti keräykseen noin sata päähinettä.

– En edes epäröinyt, että rupean siihen. Ompelu on minulle intohimo. Se on keino, jolla minä teen hyvää ja haluan ilahduttaa myös läheisiäni.

Näkisin, että se on enemmänkin bonusta.

Tiina Kemppainen

Airaksinen todellakin tekee ompelukoneellaan hyvää. Hän laskee, että vauvojen pipokeräys on jo neljäs hyväntekeväisyyskampanja tälle vuodelle, johon hän osallistuu.

– Tämän vuoden alussa, kun Helsingissä otettiin uusi lastensairaala käyttöön, sinne kerättiin keskosille vaatteita. Siihen ompelin minikokoisia potkareita, paitoja ja pipoja.

Lisäksi Airaksinen kertoo ommelleensa tänä vuonna tuotteita syöpäsairaiden lasten Sylva ry:n huutokauppaan ja miesten eturauhassyövän tutkimusta tukevaan keräykseen.

Harrastajien hyväntekeväisyydelle on kysyntää

Sairaaloihin ja synnytysosastoille todellakin kerätään usein erilaisia tuotteita. Tänä vuonna vastasyntyneille on kudottu lahjaksi esimerkiksi Suomi100-vuoden kunniaksi sinivalkoisia villasukkia. Sairaalassa ei kuitenkaan koeta, että vapaaehtoisten apuun nojattaisiin liiaksi, pohtii osastonhoitaja Tiina Kemppainen.

– Näkisin, että se on enemmänkin bonusta. Lahjoittajat ovat usein entisiä tai tulevia asiakkaita tai niitä, jotka haluavat olla mukana lapsiin kohdistuvissa lahjoituksissa.

Käsityöharrastaja Mari Airaksinen
Käsityöharrastaja Mari Airaksinen on osallistunut tänä vuonna jo neljään hyväntekeväisyyskampanjaan. Oysin pipokeräykseen hän lahjoitti sata päähinettä.Hanna Juopperi / Yle

Näin oli myös Mari Airaksisen tapauksessa. Hän on synnyttänyt lapsensa Oysissa, joten kun apua pyydettiin, oli helppo sanoa kyllä.

– En minä kuitenkaan kaikkeen lähde mukaan. On jotakin, mitä en koe omaksi, kuten nuppupeitot, jotka tehdään pienistä tilkuista. Minulle käy nopea surauttaminen, mutta en ole semmoinen pikkutarkan työn tekijä.

Väriä kliinisten sairaalavaatteiden rinnalle

Oysin synnytysosaston pipokampanjan keräyspisteillä on riittänyt kävijöitä ja osastolla iloitaan keräyksen suosiosta. Harrastajien tekemät pipot eroavat myös perinteisistä, hieman kliinisistä sairaalavaatteista, sanoo kätilö Mary Viander-Laine.

– Nyt tulee väriä ja lakit ovat myös tekijöidensä näköisiä.

Synnytysosastolle nimikoitu pipo
Hanna Juopperi / Yle

Pipovyöryä odottaa myös osastonhoitaja Tiina Kemppainen.

– Tämä on aivan mahtavaa, että Pohjois-Suomen ompelu- ja kutomistaitoiset naiset ovat lähteneet mukaan ja tehneet pipoja. Odotan innolla, että minkälaisen pipovyöryn alle me vielä joudumme, mutta otetaan kaikki pipot vastaan, mitä meille toimitetaan.

Tarkoitus on jemmata värikkäitä pipoja varastoon myös tulevia aikoja varten.

Lue lisää: Iso mies virkkasi vauvalle pienen pipon: "Haastan mukaan heidät, joille tämä ei ole ominainen harrastus"