Norilsk Nickelin vapauttava tuomio nikkelipäästöstä jää voimaan

Vuonna 2014 sattunut päästö aiheutti muun muassa miljoonan rauhoitetun vuollejokisimpukan tuhoutumisen.

tuomiot
Noriilsk Nickel Harjavalta Oy:n väkeä käräjäoikeussalissa
Työnjohto vapautettiin syytteistä Satakunnan käräjäoikeudessa.Katja Halinen / Yle

Norilsk Nickelin Harjavallan-tehtaan työntekijöiden saamat vapauttavat tuomiot vuoden 2014 suuresta nikkelipäästöstä pysyvät voimassa.

Syyttäjä ei ole ilmoittanut tyytymättömyyttään marraskuussa Satakunnan käräjäoikeudessa annettuihin tuomioihin eikä näin ollen hae niihin muutosta hovioikeudesta.

Työnjohto syytteessä

Norilsk Nickelin tehtaalta Harjavallasta karkasi heinäkuussa 2014 noin 66 tonnia nikkeliä, joka saastutti jokivettä. Samalla Kokemäenjokeen pääsi myös muita metalleja.

Syyttäjä perusteli työnjohdolle langetettuja syytteitä sillä, että heidän olisi pitänyt valvoa tuotantoa tarkemmin.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että valvonta on ollut normaalien käytäntöjen mukaista eikä voitu todeta, että vastaajat olisivat syyllistyneet törkeään huolimattomuuteen.

"Kaikkea ei voi valvoa koko ajan"

Oikeuden mukaan tehtaan valvomossa on tuhansia säätimiä, eikä voida olettaa, että kaikkia mittareita voidaan valvoa kaiken aikaa.

Mittareita on ollut tapana tarkkailla silloin, kun ne hälyttävät. Vuodon kannalta oleellinen johtokykymittain ei toiminut vuodon aikana oikein eikä hälyttänyt, vaikka sen olisi pitänyt. Mittaimen huolto on ulkoistettu toiselle yhtiölle.

Valtio joutuu maksamaan syytettyjen oikeudenkäyntikulut, yli 60 000 euroa.

Kuollut simpukka Porin Ulasoorissa Kokemäenjoen rannassa.
Nikkelipäästö tappoi simpukoita Kokemäenjoessa 2014.Soila Ojanen / Yle.

Suomen suurin nikkelipäästö

Vuonna 2014 sattunut äästö saastutti Kokemäenjoen vettä ja aiheutti muun muassa miljoonan rauhoitetun vuollejokisimpukan tuhoutumisen.

Joen uhanalaisesta vuollejokisimpukkakannasta kuoli arviolta 16–17 prosenttia. Vuoto havaittiin vasta 30 tunnin kuluttua.

Kyseessä oli Suomen historian suurin nikkelipäästö.