Poliisi: Valepoliisitoimintaa johtaa järjestäytynyt rikollisryhmä

Rikolliset voivat soittaa päivän aikana satoja puheluita, joissa he yrittävät saada tietoonsa puhelimeen vastanneen tilinumeron ja verkkopankkitunnukset.

Valepoliisi
Liehuva lippu poliisin tunnuksella Tampereen poliisitalon edustalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Sisä-Suomen poliisille on ilmoitettu tänä vuonna sadasta petoksen yrityksestä, petoksesta taikka törkeästä petoksesta, jossa soittaja on esiintynyt poliisina. Valtakunnallisesti rikosilmoituksia on yli 800. Rikolliset ovat saaneet teoillaan satoja tuhansia euroja.

Valepoliisitoimintaa johtaa poliisin käsityksen mukaan organisoitu rikollisryhmä, jossa eri toimijoille on määritelty omat roolinsa. He tekevät näitä rikoksia järjestäytyneesti ympäri maata ja koko maassa.

Järjestelmä rakentuu pääsääntöisesti niin, että tekijä, uhri ja tilinsä rikollisten käyttöön antanut avunantaja voivat toimia eri puolilta maata. Rikoksille on tyypillistä, että ne tehdään puhelimessa ja soitto tulee numerosta, joka ei ole vastaajalle entuudestaan tuttu.

Poliisin tiedotteen mukaan rikolliset voivat soittaa päivän aikana satoja puheluita, joissa he yrittävät saada tietoonsa puhelimeen vastanneen tilinumeron ja verkkopankkitunnukset ja sen jälkeen he yrittävät tyhjentää uhrin tilin mahdollisimman nopeasti.

Verukkeena kiire

Poliisin mukaan petospuhelu noudattaa tiettyä kaavaa, josta on muutamia variaatioita. Tavoitteena on aina kiireeseen vedoten saada puhelimeen vastannut kertomaan tilinumeronsa ja verkkopankkitunnuksensa.

Soittaja kertoo esimerkiksi, että puhelimeen vastanneen tili on hakkeroitu, ja poliisi yrittää palauttaa rahat. Toisen version mukaan poliisina esiintyvä soittaja kertoo poliisin saaneen tiedon, että tiliä yritetään käyttää väärin, (siirryt toiseen palveluun) ja että poliisi tarvitsee heti verkkopankkitunnukset teon estämiseksi.

Epäillyt tekijät puhuvat suomea erittäin sujuvasti, ja he pystyvät puhelun aikana muuttamaan tarinaansa sen mukaan, mitä puhelimeen vastannut sanoo.

Teoista iso osa jää yrityksiksi, ja vain murto-osa onnistuu.

Älä kerro pankkitunnuksiasi ulkopuoliselle

Missään tilanteessa ei poliisin mukaan pidä luovuttaa tai kertoa verkkopankki- tai pankkikorttitunnuksia ulkopuoliselle. Poliisi ei koskaan kysy asiakkaan verkkopankki- tai pankkikorttitunnuksia, koska poliisi ei tee niillä tiedoilla mitään.

Poliisin neuvo on, että jos on juuri erehtynyt antamaan verkkopankkitunnuksensa puhelimitse, ei kannata hävetä asiaa vaan soittaa välittömästi hätänumeroon 112, jotta poliisi voi ryhtyä asiassa välittömiin toimiin.

Omaisia kehotetaan pitämään huolta (siirryt toiseen palveluun) erityisesti sellaisista läheisistään, jotka eivät välttämättä ymmärrä asian tärkeyttä. Poliisin mielestä tällaisten henkilöiden kohdalla on keskustelun paikka, voisiko verkkopankkitunnuksista luopua kokonaan.