Suomen ainoa purukumitehdas sijaitsee Karkkilassa

Tehtaalla valmistetaan vuosittain 333 000 kilogrammaa ksylitolpurukumia ja -pastilleja. Kävimme katsomassa, miltä purkan valmistus näyttää.

purukumi
Tehtaalla on yksi purukuminvalmistuslinjasto.
Karkkilassa sijaitsee Suomen ainoa purukumitehdas. Tehtaalla valmistetaan vuosittain 333 000 kilogrammaa ksylitolpurukumia ja -pastilleja.
Fazerin purkkatehtaan valmistuspäällikkö Eino Määttää ja ksylitol-asiantuntija Eija Tolosta haastattelee toimittajaharjoittelija Siiri Rehula.

Ovi aukeaa Suomen ainoaan purukumitehtaaseen. Ilmassa leijuva tuoksu on voimakas ja silmiä kirvelevän raikas, sillä meneillään on menthol-purukumin valmistus. Fazerin purukumitehtaan valmistuspäällikön Eino Määtän mukaan hajuun tottuu nopeasti.

Ksylitolista ja perusmassasta koostuvaa purkkamassaa vaivataan puolisen tuntia. Taitava purkanvalmistaja tunnistaa, kun massa alkaa poksahdella oikealla tavalla. Tehtaalla vallitsee varsin seesteinen äänimaisema koneiden raksuttaessa tasaisesti purkkaa oikeaan muotoonsa.

Kuivatetut purukumityynyt saavat rummussa ylleen 25 kerrosta päällystettä. Maistamalla selviää, milloin purkka on tarpeeksi rapsakkaa. Valmiit purkkapalat ropisevat vauhdilla kohti pakkauslaatikkoa, josta matka jatkuu pakkaamon kautta kaupan hyllyille.

Yksi vai kaksi palaa?

Yksi purkkapala painaa noin 1,5 grammaa. Toiset nappaavat suuhunsa aina kaksi palaa, toisille riittää yksi. Koon määrityksestä ei ole tarkkaa tietoa.

– Se vaan on aina ollut sen kokoinen, toteaa Fazerin brand manager Susanna Brummer, jolle yksi purukumityyny on sopivan kokoinen annos.

Fazerilla kokoa määritetään ksylitolin määrällä – yhdestä palasta tulisi saada yksi gramma ksylitolia.

Ksylitol irtoaa purkasta muutaman minuutin pureskelun aikana. Liuos kiertää koko suun ehkäisten kariesta ja raikastaen hengitystä.

– Jauhamaan ei kuitenkaan kannata jäädä, sillä yli 10 minuutin pureskelu alkaa löysyttää leukaniveliä, muistuttaa ksylitol-asiantuntija Eija Tolonen.

Enää yksi jäljellä

Suomessa on valmistettu ksylitoltuotteita jo vuosikymmenten ajan. Jäljellä on kuitenkin enää yksi purukumia valmistava yritys, Karkkilassa sijaitseva Fazerin purkkatehdas. Leafin Turun purukumitehtaan toiminta siirrettiin ulkomaille vuonna 2005.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus