50 sekunnissa vihille – yhä useampi astuu avioon maistraatissa

Pohjalaismaakunnissa siviilivihkimisten määrä kasvaa vuosittain. Ilmiötä selittää muun muassa ulkomaalaisten määrän kasvu ja se, etteivät kaikki halua kirkkohäitä mennessään naimisiin toista kertaa.

siviilivihkiminen
Suomen laki -kirja, kaksi kynttilää ja siviilivihkiäisten puhe pöydällä Helsingin maistraatissa
Yle

Pohjalaismaakunnissa mennään naimisiin yhä useammin maistraatissa. Ilmiötä selittää muun muassa avioerojen yleistyminen. Toista tai kolmatta kertaa avioituvat eivät halua enää kirkkohäitä. Eivätkä enää kaikki ensimmäistä kertaa vihille menevätkään.

– Ulkomaalaisten määrän kasvu näkyy myös siviilivihkimisten nousuna Suomessa. Usein on niin, että kihlakumppani ei kuulu luterilaiseen kirkkoon, jolloin maistraattivihkiminen on ainoa vaihtoehto. Lisäksi vapaisiin suuntiin kuuluvia vihitään maistraatissa jonkin verran, kertoo Länsi-Suomen maistraatin päällikkö Jari Taipale.

Trendi on noususuuntainen kaikissa pohjalaismaakunnissa. Tänä vuonna esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vihitään maistraatissa noin 170 paria. Määrä on reilussa kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistunut.

Myös helppous saa kallistumaan maistraattiin.

– Se on yksinkertainen toimitus, vailla suuria paineita. Kirkossakin on mahdollisuus mennä kevyemmällä kaavalla naimisiin, ilman isoja juhlia, mutta ihmiset usein kokevat toisin, sanoo Taipale.

Nopeus on ehdottomasti siviilivihkimisen valtti.

– Joku henkikirjoittaja on joskus laskenut tarkasti, että toimitus kestää 50 sekuntia. Jos lähdetään maistraatin ulkopuolelle, esimerkiksi kotiin missä on vieraitakin paikalla, vihkikaava pidennetään.

Kolme pohjalaismaakuntaa eli Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sekä Pohjanmaa kuuluvat Länsi-Suomen maistraattiin.