Hyppää sisältöön

Valtakunnan ykköskoiran Lennun henkilääkärin kutsu Linnan juhliin meni väärään osoitteeseen – "Se oli todellinen läheltä piti -tilanne"

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutaan vuosittain noin 1 800 vierasta, joten on mahdotonta tarkistaa, että jokainen kutsu päätyy oikeaan osoitteeseen.

Presidentin bostoninterrieri Lennu Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Postiluukku kolahti tuttuun aamupäiväiseen tapaan eilen maanantaina myös töölöläisessä kodissa.

Tavanomaista tosin ei ollut se, että ilmaisjakelulehtien ja laskujen välissä kynnysmatolla pilkotti kuori, jonka kulmassa luki Tasavallan Presidentiltä.

– Tiesin, että tähän aikaan vuodesta kyse ei voi olla kuin yhdestä asiasta, töölöläisnainen sanoo.

Hän ehti tuntea hämmennyksensekaista innostusta muutaman sekunnin ajan, ennen kuin nosti kirjekuoren maasta.

– Siihen oli kirjattu painokirjaimin meidän osoite, mutta vieraan ihmisen nimi, nainen kertoo.

Nimi oli itse asiassa tuttu, sillä tälle Heikki Putrolle osoitettua postia oli tippunut heidän luukustaan aiemminkin. Joka kerta he olivat laittaneet postin eteenpäin ja kirjoittaneet kuoreen "ei asu täällä". Kerran yksi ja sama posti löytyi eteisestä neljä kertaa.

– Sitten mieheni kirjoitti kuoreen, ettei edelleenkään asu tässä osoitteessa monella huutomerkillä. Sen jälkeen postia ei hänelle tullutkaan.

Kunnes presidentti Sauli Niinistöllä olisi asiaa.

Vanha osoitetieto saattaa olla kohtalokas

Onneksi kyseessä ei ollut esimerkiksi Suomen yleisin miehen nimi Timo Virtanen. Oikea henkilö oli pienen googlausoperaation seurauksena helppo jäljittää.

Putro vastasi puheluun lenkiltä.

Töölöläisnainen esitteli itsensä ja kysyi, että oletkohan sinä se, joka on asunut heidän entisessä asunnossaan? Kertoi, että asuntoon on tullut hänen nimellään aiemminkin postia, mutta nyt lähettäjänä on tasavallan presidentti.

– Kysyin, että lukeeko kuoressa todella eläinlääkäri Heikki Putro? Mieleeni tuli, että se saattaa olla kutsu. Oli pakko lenkkeillä saman tien koirien kanssa Töölöön tarkistamaan asia.

Putro avasi juhlallisen leijonasinetillä suljetun kuoren heti rappukäytävässä. Kuoressa oli myös hänen ajanmukainen työosoitteensa, mutta jostain syystä posti oli teipannut vanhan osoitteen vastaanottajan kohtaan.

Täydellinen shokki, mutta tuntui mahtavalta. Oli pakko soittaa saman tien vaimolle, joka alkoi heti stressata pukua.

Heikki Putro, eläinlääkäri

Hän mietti, että todennäköisesti postia oli päätynyt vanhaan osoitteeseen, sillä hän ei ollut poismuuttaessaan hoksannut tehdä postille muuttoilmoitusta. Vanhat tiedot olivat jääneet järjestelmään.

Tasavallan Presidentin kansliasta kerrotaan, että kutsu voi todella päätyä väärään osoitteeseen jos osoitetiedot ovat jääneet päivittämättä. Olemassa on myös inhimillisen erehdyksen mahdollisuus, koska itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutaan vuosittain valtava joukko juhlaväkeä, noin 1 800 vierasta.

Kansliasta kerrotaan myös, että heillä ei ole mahdollisuutta varmistaa, onko jokainen kutsu saapunut perille.

Bostoninterrieri Lennu on tottunut edustustehtäviin. Kuva Mäntyniemestä joulukuulta 2013. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kutsu olisi saattanut jäädä viikoiksi eteiseen

Kutsu valtakunnan himotuimpiin kekkereihin tuli Putrolle täytenä yllätyksenä, mutta yhteys presidenttipariin on selvä.

Hän toimii valtakunnan ykköskoiran, bostoninterrieri Lennun, henkilääkärinä.

– Enpä olisi osannut aavistaa tällaista! Täydellinen shokki, mutta tuntui kyllä aivan mahtavalta. Oli pakko soittaa saman tien vaimolle, joka alkoi heti stressata pukua, Putro nauraa.

Myös töölöläispariskunta sai väärään osoitteeseen tulleesta kutsusta ja sen eteenpäin toimittamisesta hyvän mielen – ja kuten tähän aikaan kuuluu: mainion tarinan Facebookissa jaettavaksi.

Onneksi posti toi kutsun eilen maanantaina. Jos se olisi tullut esimerkiksi huomenna keskiviikkona, se olisi jäänyt lojumaan eteiseen Töölöön ainakin kahdeksi viikoksi.

Pariskunta lähti nimittäin tiistai-iltapäivänä lomamatkalle Yhdysvaltoihin, mistä heidän on tarkoitus palata kotiin vasta joulukuun alussa.

– Tämä oli siis todellinen läheltä piti -tilanne. Jos olisimme saaneet tiedon kutsusta vasta parin viikon päästä, meille olisi tullut todella kova kiire valmistautua.

Putro kiittelee ripeän toiminnan lisäksi rehellisyyttä. Hän muistaa kauan sitten uutisoidun tapauksen, jossa työpaikalle saapunut Linnan juhlien kutsu oli päätynyt kollegojen välisen kaunan seurauksena roskikseen.

Aiemmin televisiosta Linnan juhlia seurannut eläinlääkäri aikoo pyörähdellä tanssilattialla, herkutella ja maistaa legendaarisen maineen saanutta Linnan boolia. Edustushommiin tottunutta ruttukuonoista asiakastaan Putro tuskin ahtailla Linnan parketeilla tapaa.

Se kun sattuu olemaan valtakunnan ykköskoiran vapaapäivä.

Lue myös: