Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Vanhanen arvosteli presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) oli tänään selvittämässä sotaharjoituspuheitaan sekä puolustus- että ulkoasiainvaliokunnalle. Moitteita tuli sekä hallitus- että oppositiopuolueilta.

sotaharjoitukset
Jussi Niinistö median ympäröimänä
Puolustusministeri Jussi Niinistö median ympäröimänä puolustusvaliokunnan kokouksen jälkeen. Niinistö oli tänään kuultavana eduskunnan puolutustusvaliokunnassa suunnitellusta pääsotaharjoituksesta Helsingissä 21. marraskuuta. Markku Ulander / Lehtikuva

Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin pari viikkoa sitten tekemän Suomen vierailun jälkipyykkiä pestiin tänään eduskunnassa, kun puolustusministeri Jussi Niinistö oli kutsuttu sekä puolustus- että ulkoasiainvaliokuntaan kuultavaksi Suomen sotaharjoitussuunnitelmista.

Käytännössä Niinistöltä haluttiin myös selvitys vierailun aikaisista puheista. Silloin Jussi Niinistö toivoi, että myös Suomi järjestäisi Ruotsin Aurora-harjoituksen kaltaisen suuren sotaharjoituksen. Niinistö oli myös puhunut harjoitussuunnitelmasta Yhdysvaltain puolustusministerille.

Niinistön puheet aiheuttivat hämmennystä, sillä harjoituksesta ei ole puhuttu presidentin ja hallituksen yhteisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa eli utvassa eikä harjoitus ollut myöskään eduskunnan valiokuntien tiedossa. Presidentti Sauli Niinistö toppuutteli puheita ja kehotti palaamaan termiin pääsotaharjoitus, joka järjestetään kaikille varusmiehille palveluksen päätteeksi.

Puolustusministeri nöyränä jo valiokuntiin tullessaan

Puolustusministeri Jussi Niinistön puheet olivat loivenneet jo ennen valiokuntien kokousten alkua.

– En ole käyttänyt sanaa suursotaharjoitus. Sellainen harjoitus missä voisi harjoitella kansainvälisen avun vastaanottamista, joka on puolustusvoimien uusi lakisääteinen tehtävä, mielestäni se olisi hyvä ajatus, Niinistö perusteli.

Niinistöä ja puolustusministeriön virkamiehiä tentattiin puolustusvaliokunnassa lähemmäs tunti.

Valiokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä suursotaharjoitus oli puolustusministeriltä epäonnistunut sanavalinta, pikemminkin pitäisi puhua tulevasta puolustusharjoituksesta tai pää- tai päätössotaharjoituksesta kuten ennenkin.

– Kieltämättä tämä keskustelu vähän ryöpsähti silmille yhdelle sun toiselle, Kanerva arvioi puolustusministerin parin viikon takaisia puheita.

Puolustusvaliokunnan demarivarapuheenjohtaja Mika Kari on kritiikissään suorasanaisempi. Kari ei kutsuisi puolustusministerin puheita sooloiluksi, mutta "ainakin hän otti tiukan etunojan".

Erityisen raskauttavana Kari pitää sitä, että Niinistö puheli ulkovalloille harjoituksesta ilman, että oli keskustellut asiasta puolustusvoimain ylipäällikön eli tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Ylittikö hän valtuutensa noilla puheillaan?

– No sitä mä en lähde arvioimaan, mutta ainakaan ei osoittanut hyvää harkintaa, SDP:n Mika Kari muotoilee.

Arhinmäki: Kolaus Suomen ulkopolitiikan uskottavuudelle

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kuuli ja tenttasi puolustusministeriä ulkoasiainvaliokunnassa. Arvio oli tyly.

– Eihän tämä missään tapauksessa ole ollut hyvä asia Suomen ulkopoliittiselle uskottavuudelle. Se että puolustusministeri näyttää ohi muun ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon sooloilevan ja vievän eteenpäin itselleen tärkeää harjoitusta, Arhinmäki moittii.

Ex-puolustusministeri Wallin kriittisenä

Entinen puolustusministeri ja entinen RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin yhtyy arvosteluun.

– Todistettavasti sitä ei oltu ankkuroitu riittävästi korkeimpaan ulkopoliittiseen johtoon ja se oli valitettavaa.

Eli puolustusministeri meni asioiden edelle?

– Ehkä hänellä oli liian kiire tuohon maastopukuun hyppäämiseen, Wallin kuvailee.

Valiokuntakuulemisten jälkeen puolustusministeri Jussi Niinistö oli lyhytsanaisempi.

Miten vastaatte tuohon kritiikkiin?

– Niin varmaan on tällaistakin kritiikkiä on esitetty ja voi siinä olla tottakin. Mutta mitä tuohon nyt sanois, tässä hommassa täytyy kritiikkiäkin kestää, hyvä asian puolesta, Niinistö perusteli selvästi vaivautuneena.

Vanhanen: Myös presidentti osasyyllinen

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen löytää syntyneeseen sotkuun puolustusministerin lisäksi myös toisen syyllisen: tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

– En tätä nyt vierittäisi yksin puolustusministerin suuntaan. Kun oli tiedossa, että sekä presidentti että ministeri tapaavat USA:n puolustusministerin, niin kyllä kummallakin puolella pitää olla sen verran aktiivisuutta, että selvitetään, mitä kumpikin aikoo puhua ja että on yhteiset nuotit, Vanhanen sivaltaa.

Sotaharjoitukset esillä tp-utvassa joulukuussa

Sauli Niinistö pyrkii jatkokaudelle kansalaisvaltuuskunnan presidenttiehdokkaana.

Ensi vuoden sotaharjoitukset käydään läpi presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa joulukuun alussa.

Toistaiseksi on vielä epävarmaa, käsitelläänkö silloin myös puolustusministerin vuodelle 2020 kaavailemaan suurta harjoitusta, johon myös Suomelle läheiset ulkomaiset kumppanit osallistuisivat.