1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrkytykset

Hopeaveden vakavat oireet herättivät viranomaiset – Professori: Ilmiöstä huolestuttu ruotsinkielisellä Pohjanmaalla

Asiantuntijan mukaan uuteen uskomushoitoon pitäisi puuttua kovalla kädellä. Vakavia myrkytystapauksia ei ole tiedossa Suomessa.

nainen
Yhdysvaltalainen Rosemary Jacobs sai pienenä nuhatippoja, joissa oli hopeaa. Hän kävi aikuisena korjauttamassa kasvonsa leikkauksella.

Hopeaveden käyttö on yleistynyt huolestuttavasti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

Suomessa ei ole tiedossa vakavia hopeaveden aiheuttamia myrkytystapauksia, mutta toksikologian professori Kirsi Vähäkankaan mukaan veden käyttö juotuna on aiheuttanut alueella isohkon ongelman. Hopeaveden on väitetty ehkäisevän ja parantavan sairauksia.

Kysymys  on uskomushoidosta

Kirsi Vähakangas

Ruotsinkielinen Pohjanmaa on tunnettu rokotuksenvastaisuudestaan, ja Vähäkangas pitää hopeaveden käyttöä osana samaa ilmiötä.

– Kysymys on uskomushoidosta. Säännöllisessä päivittäisessä käytössä lääkkeen sijasta käytettävä aine on ihmiselle vaarallinen, professori Vähäkangas Itä-Suomen yliopistosta varoittaa.

Vähäkangas on tehnyt Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen eilen (siirryt toiseen palveluun)maanantaina julkistaman arvion hopeaveden vaarallisuudesta. Hän on kokoamassa yliopistossa laajempaa tieteellistä katsausta aineesta tehdyistä tutkimuksista. Niitä on tässä vaiheessa tiedossa satoja.

Hopeaveden käyttäjiä on jopa kuollut ulkomailla. Myrkytystapauksia on raportoitu tutkimuksessa useita. Eläinkokeissa aine on aiheuttanut maksa- ja hermostovaurioita. Suomessa ei kuitenkaan ole tiedossa vakavia tapauksia Pohjanmaan yleistyneestä käytöstä huolimatta.

Hopeaveden laillinen käyttö on rajoitettu veden puhdistukseen.

Myyjien sivustoja muutettu vastaamaan pykäliä

Suomessa toimii ainakin viisi hopeaveden myyjää. Lääkemarkkinoita valvova Fimea on kieltänyt myyjiä markkinoimasta hopeavettä lääkeaineena heti kun asia tuli sunnuntaina julki ruotsinkielisen Ylen Spotlight-ohjelmassa.

Hopeavettä ei viranomaisten mukaan saa markkinoida lääkkeenä eikä sitä saa juoda tai nauttia suun kautta. Aineen myyjät ovat muuttaneet verkkosivujaan ja poistaneet pääsivuiltaan mainintoja lainvastaisesta markkinoinnista.

Eräs hopeaveden myyjistä kertoo nyt pääsivuillaan, että kyse on luontaistuotteesta, ei lääkeaineesta. Kun yrityksen sivuja lukee tarkemmin, siellä kerrotaan muun muassa suun desinfioinnista. Muutaman teelusikallisen annosta voi purskuttaa tai sitten muutaman ruokalusikallisen annosta voi kurlata suussa hetken.

Yrityksen ohjeilla hopeavettä ei kuitenkaan syljetä pois. Sivuilla myös rinnastetaan aineen käyttö kaikkiin vaivoihin niin eläimillä kuin ihmisilläkin.

Ruotsissa jo markkinointikielto

Fimea seuraa tilannetta ja seuraa tuotteiden markkinointia osana muuta markkinavalvontaa. Hopeavesi voitaisiin julistaa myös lääkeaineeksi, jolloin tuotteen turvallisuus pitäisi osoittaa laajoilla tutkimuksilla. Samalla se olisi myös keino estää tai rajoittaa myyntiä. Tätä on Suomessa kuitenkin käytetty vain poikkeustapauksissa.

Uskomushoitoihin pitäisi puuttua aika kovallakin kädellä

Kirsi Vähäkangas

Professori Vähäkankaan mukaan hopeavesi on rantautunut Suomeen pitkälti Ruotsin kautta. Ruotsin Lääkevirasto on jo antanut hopealle markkinointikiellon.

Suomessa hopeavedestä on ollut puhetta netin keskustelupalstoilla jo pitkään. Professori Vähäkangas ihmettelee sitä, miten nettipalstoja pitävistä bloggaajista on tullut vähäisellä tietopohjalla kansan neuvojia. Sivustoilla on tuhansia seuraajia.

– Toiminta on sen verran laajaa, että kyse voi olla myös kaupallisesta toiminnasta.

Professori Vähäkankaan mukaan hopeaveden käyttö heikentää myös tavanomaisten lääkkeiden tehoa. Hän muistuttaa, että hopeavettä annetaan myös lapsille.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että uskomushoitoihin pitäisi puuttua aika kovallakin kädellä.

Ruotsinkielinen Yle on tänään jatkanut uutisia hopeaveden käytöstä. Spotlight on haastatellut yhdysvaltalaista Rosemary Jacobsia, joka on kertonut kuinka hänen ihonsa muuttui teinityttönä hopeaveden käytöstä harmaaksi. Harmaus on näkyvin oire hopean käytöstä. Myös sisäelimet vaihtavat väriä pienenpienien hopeapartikkeleiden takia.

Kuuntele Kirsi Vähäkankaan haastattelu Yle Areenasta.