Parikymppinen hautausurakoitsija joutuu todistelemaan osaamistaan – "Tämä työ vaatii, että oma pää on kunnossa"

Sofia Prami perusti hautaustoimiston 21-vuotiaana, Suomen nuorimpana hauturina. Surevien ihmisten kanssa työskentelevä nuori nainen sanoo, ettei työ saa tulla vapaa-ajalle.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Sofia Prami toivottaa tervetulleeksi vaaleaan, valoisaan toimistoonsa. Huoliteltu nuori nainen juttelee iloisesti. Hänellä on huulipunaakin, vaikka sen käytöstä hautaustoimistossa Prami onkin joutunut neuvottelemaan isoäitinsä kanssa.

24-vuotias Prami oli aloittaessaan kolme vuotta sitten tiettävästi Suomen nuorin hautaustoimistoyrittäjä. Hän haluaa sen myös näkyvän muuten kovin paikalleen jähmettyneellä alalla.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Prami on melkein syntynyt hautaustoimistoyrittäjäksi. Lukion jälkeen hän oli töissä vanhempiensa toimistossa, ja myös isovanhemmat ovat olleet alalla vuosikymmeniä.

Kun sopiva liiketila sitten vapautui Parolasta, Hattulan kunnan keskustasta, päätyi 21-vuotias Prami kokeilemaan oman toimiston pyörittämistä.

Nuori hauturi ei välttynyt ennakkoluuloilta. Erityisesti jotkin iäkkäät asiakkaat karttivat Pramin toimistoa.

– Kun aloitin, minulle sanottiin, että 'vaikeahan sun on asiakkaita saada, kun olet niin nuori'. En ollut aiemmin edes ajatellut, että se voisi olla ongelma. Tuli pala kurkkuun.

– Ajattelin, että se johtuu osaltaan siitä, ettei luoteta nuoreen tekijään.

Kenties he ajattelevat, ettei nuorella olisi samaa asiantuntemusta, sanoo Prami.

– Kun tulee surevia omaisia, pitää osata olla todella empaattinen ja lukea ihmistä. Kaikki surevat eri tavalla. Täytyy olla varpaillaan ja katsoa tilannetta koko ajan.

"Sillä hetkellä se tuntuu pahalta, kun näkee, miltä toisesta tuntuu"

Prami on työskennellyt surevien omaisten kanssa 19-vuotiaasta asti. Pöydän ääreen istuu usein omaisia, joilla on tunteet pinnassa. Se tuntuu pahalta myös hauturista.

– Monta kertaa on pitänyt purra hammasta. Henkilökohtaisesti pahinta on tavata ihminen, kun pitkän avioliiton ja yhdessäolon jälkeen toinen nukkuu pois. Jos vielä koen, että hän on yksinäinen. Se on todella sydäntä särkevää.

Työ ei saa tulla vapaa-ajalle, eikä kaikkien surua saa ottaa omille harteille.

– Helpommankin ammatin olisi voinut valita. Jos joutuisin olemaan lääkäri tai suruviestin tuoja, se olisi paljon pahempaa. Minä en joudu sitä kauheaa tietoa kenellekään kertomaan.

– Tämä työ vaatii, että oma pää on kunnossa ja tuntee itsensä.

Usein asiakkaat haluavat saada käytännön hommat hoidettua, kun astuvat Pramin ovesta sisään. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, millä tavalla sisään tuleva ihminen käsittelee tuoretta suruaan.

– Se on kauheaa, kun porukassa yksi heittää vitsin. On epäkohteliasta olla naurahtamatta, ja epäkohteliasta naurahtaa.

Valkeassa toimistossa on hiljaista. Ikkunalla on radio, jota Prami pitää päällä vain silloin, kun on yksin toimistossaan.

– Asiakkaan kohtaaminen vaatii hiljaisuuden ja läsnäoloa.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Nykyään 24-vuotias Prami käyttää ikäänsä vetonaulana. Hautaustoimisto voi olla myös nuori, tyylikäs ja luonnonmukainen, hän sanoo.

Tyypillisesti hautaustoimistot kulkevat sukupolvelta toiselle, ja ala polkee nuoren yrittäjän mukaan paikallaan. Hautajaisperinteet muuttuvat hitaasti, ja vaikka Prami onkin uudistanut esimerkiksi ruokalistoja trendien mukaan, palapaisti on edelleen hautajaisvieraiden ykkösruoka.

– Ihmiset haluavat hautajaisiin perinteistä. Väkisin ei tarvitse uudistaa, mutta olen pitänyt siitä, että ruokalistalla on muutakin kuin perinteisiä ruokia.

Trendikkyyteen Prami pyrkii myös arkkumalleissa. Toimiston perällä on design-arkku, perinteisten hapsuilla ja arkuilla koristeltujen arkkujen vieressä. Myös ekologisuus ja kotimaisuus ovat valttia arkkukaupoilla.

– Ei vaatimattomampaa, mutta pelkistetympää, sanoo Prami arkkutrendistä.

Kun Prami pisti toimistoaan pystyyn kolme vuotta sitten, hänen isoisänsä oli sitä mieltä, että viisi uurnaa riittää, ei maalaiskunnassa vainajia tuhkata. Puolen vuoden päästä isoisä joutui syömään sanansa. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Kuolinilmoitukset tehdään netissä ja hautajaisiin tulee yhä vähemmän vieraita – siinä Pramin mukaan kaksi asiaa, jotka hänen alallaan ovat vuosien saatossa muuttuneet.

– Ehkä jonakin päivänä ei tarvitse tulla toimistoon enää ollenkaan. Se on vielä todella kaukana. Nettihautaustoimistot tulevat lisääntymään, mutta en usko, että kivijalkapalvelut katoavat.

Vaikka saattoväen koko onkin muuttunut, hautajaiset ovat silti edelleen paikka tavata ihmisiä.

– Kun kiertelen pöydissä keräämässä lautasia, kuulen ihmisten keskustelevan siitä, kuinka eivät ole nähneet aikoihin, viimeksi jonkun hautajaisissa. Se on tosi surullistakin.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Sofia Prami on juuri aloittanut tradenomin opinnot, ja puoli tuntia ennen haastattelupyynnön kilahtamista sähköpostiin, Prami oli allekirjoittanut sopimuksen, myynyt bisneksensä Hattulassa.

Toimistoa pyörittää nyt uusi kasvo, 19-vuotias Oskari. Pramille oli tärkeää, että toimisto siirtyi nuorelta nuorelle. Työt hautaustoimistolla jatkuvat, vaikka nimi ikkunateippauksissa vaihtuu. 

– Nuorten osaamista ei tarvitse yhtään vähätellä. Oskari vakuutti asianmukaisuudellaan jo ensimmäiseltä näkemältä.

Opinnot ovat vielä kesken, eikä Prami osaa vielä sanoa, palaako hän hauturiksi valmistumisensa jälkeen. Ala on kuitenkin tuntunut hyvältä ja oikealta itselle.

– Koen tämän auttamistyönä. Parasta on se, kun omaiset tulee kaikkien järjestelyiden jälkeen kiittämään, kuinka hyvin kaikki meni. Se on palkitsevaa.

Sofia Prami oli Radio Suomen Sunnuntaivieraana. Kuuntele haastattelu täältä.