Kokoomuksen sotevahti Risikko pyytää malttia: Jos kaikki ulkoistukset toteutuvat, sote-järjestelmästä tulee sekava

Länsi-Pohjan kuntien päätös ulkoistaa terveyspalvelut pääosin Mehiläisen omistamalle yritykselle aiheuttaa päänsärkyä hallitukselle.

sote-uudistus
Paula Risikko
Paula RisikkoMartti Kainulainen / Lehtikuva

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kehottaa malttiin sote-ratkaisuissa. Risikon mielestä nyt kannattaa katsoa kaikessa rauhassa, miten valinnanvapausmalli etenee.

– On totta, että jos tämä [sote] pitkittyy, juuri tällaisia ratkaisuja tapahtuu ja sitten olemme aika kompleksisessa järjestelmässä, hän sanoo Ylelle viitaten Länsi-Pohjan sote-ratkaisuun.

Länsi-Pohjan kuntien päätös ulkoistaa terveyspalvelut pääosin Mehiläisen omistamalle yritykselle aiheuttaa päänsärkyä hallitukselle. Länsi-Pohjan neljä kuntaa ja terveysalan yritys Mehiläinen ovat perustamassa yritystä, joka ottaisi hoitaakseen Länsi-Pohjan keskussairaalan ja perusterveydenhoitoa.

Ylen haastattelema hallituslähde ja korkea-arvoinen virkamieslähde ovat arvioineet, että ratkaisu voi vaarantaa muun Lapin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoittamisen.

Risikko huomauttaa, että kunnilla on oikeus tehdä omat päätöksensä. Hän kuitenkin pitää huolta rahojen riittämisestä aiheellisena.

– Aina on mietittävä myös tulevaisuutta. Nythän sosiaali- ja terveydenhuollosta päätösvalta siirtyy maakunnille ja maakuntavaltuutetuille. Totuus on, että ei valinnanvapaus ole poissuljettu alueilla, joissa ulkoistetaan. Mutta riittävätkö siinä rahat? Eivät riitä, jos tulee hyvin monenlaista [järjestelmää].

Erilaisia ulkoistuksia vireillä

Erilaisia terveyspalveluiden ulkoistuksia on vireillä kymmenissä kunnissa. Samaan aikaan hallitus valmistelee sotea, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2020.

– Kyllähän siitä aika sekava järjestelmä tulee, jos nämä kaikki etenevät, Risikko arvioi.

Risikko sanoo kuitenkin ymmärtävänsä kuntapäättäjien murheet siitä, tuleeko sote-uudistuksesta valmista ja keskittyvätkö palvelut liikaa.

– Tämä on varmasti syy, miksi on haluttu mennä tällaiseen ratkaisuun, hän sanoo.

Kokoomuksessa sote-asioita seuraava sisäministeri pitää mahdollisena, että hallitus tarkastelee vielä lausuntokierroksella olevaa esitystään soten valinnanvapaudesta siitä näkökulmasta, turvaako esitys varmasti lähipalveluiden säilymisen perusterveydenhuollossa.

Saarikko: "En pidä spekulaatioita tarpeellisena"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei halua spekuloida rahoituskuvioilla.

– En pidä tällaisia spekulaatioita nyt tarpeellisena. Länsi-Pohjassa on nyt tehty ratkaisut. Lapin aluehallintoviranomainen käy tehtyjen ratkaisujen lainmukaisuuden läpi. Kuntalaisilla on halutessaan valitusmahdollisuus. Tässä on monia asioita vielä tältä osin auki, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan viime kädessä on valtiovallan tehtävä turvata palvelut kaikille Lapin asukkaille.

Hän kertoo yrittääneensä selvittää itselleenkin, miksi Meri-Lapissa päädyttiin kyseiseen ratkaisuun.

– Se kertoo varmasti alueen sisäisestä huonosta keskusteluyhteydestä työnjaossa ja toisaalta myös erimielisyydestä niihin valtakunnan linjauksiin, jotka liittyvät erikoissairaanhoidon väliseen työnjakoon.

Hän vakuuttaa myös tunnistavansa huolen lähipalveluista päätöksen taustalla.