Syytteeseen asetettujen päättäjien asema palasi Kittilän kunnanhallituksesta valmisteluun

Kunnan ja valtiovarainministeriön vääntö jatkuu, sillä valtio ei hyväksy rikoksesta epäiltyjen jatkoa luottamustoimissa.

Kittilä
Kittilän kunnantalo
Kittilän kunnantaloJyri Tynkkynen / Yle

Kittilän kunnanhallitus on palauttanut valmisteluun asian, jossa oli tarkoitus käsitellä syytteessä olevien Kittilän luottamushenkilöiden mahdollista luottamustoimesta pidättämistä.

Kunnanhallituksen oli määrä ottaa tiistaina kokouksessaan kantaa asian täytäntöönpanoon ja laillisuusvalvontaan.

Kittilän kunnan edustaja kertoi STT:lle, että toistaiseksi ei ole tietoa siitä, milloin asia voisi olla tulossa seuraavan kerran kunnanhallituksen käsittelyyn.

Valtiolta selvitysryhmä

Tiistaina kokoontunut kunnanhallitus sai käsiteltäväkseen Kittilän kunnanjohtajan viransijaisena toimivan Sanna Ylinampan esityksen siitä, että kunnanhallitus ei panisi täytäntöön kunnanvaltuuston 31. lokakuuta tekemää päätöstä. Sen mukaan virkarikoksista syytetyt voivat jatkaa valtuutettuina, kunhan jääväävät itsensä syytteisiin liittyvissä asioissa.

Kittilän kunnanvaltuuston 31. lokakuuta tekemän päätöksen seurauksena valtiovarainministeriö päätti ottaa käyttöön niin sanotun Lex Kittilän. Ministeriö on nimittänyt kolmihenkisen selvitysryhmän perkaamaan keinoja päätöksenteon palauttamiseksi lain vaatimalle tolalle.

Selvitysryhmä aloittaa työnsä 1. tammikuuta, elleivät syytetyt vetäydy tai ellei heitä pidätetä luottamustoimista ennen sitä. Selvitystyöhön on aikaa kaksi kuukautta.

– Ensimmäisen kerran joudutaan käyttämään tämän (Lex Kittilän) mahdollistamaa toimivaltaa eli asettamaan selvitysryhmä tai selvityshenkilöitä selvittämään toimenpiteitä kunnan päätöksenteon luotettavuuden ja uskottavuuden palauttamiseksi, kertoi valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu Ylelle lokakuun lopulla.

11 valtuutettua syytteessä

Kittilän kunnanvaltuustossa on 11 valtuutettua, jotka ovat syytteessä erilaisista virka- ja työrikoksista. Kunnassa on kaikkiaan 27 valtuutettua.

Liki 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää joutui lokakuussa syytteeseen tapahtumista, jotka juontavat juurensa edelliselle valtuustokaudelle.

Lue myös

Kittilän virkarikoksista syytettyjen kohtalo jälleen kunnanhallitukseen

Kittilään kolmihenkinen selvitysryhmä – aikaa hallintosotkun avaamiseen kaksi kuukautta

Kittilässä odotetaan selvitysryhmää – "Hyvä, että asiat avataan juurta jaksain"