Hyppää sisältöön

Herätys: Serbikomentaja Mladić tuomiolla, Uber myönsi jättimäisen tietomurron, molekyylit voivat pilata painonpudotuksen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ratko Mladić Kuva: Toussaint Kluiters / EPA

Bosnian serbikomentaja Ratko Mladićille luetaan tuomio

Keskiviikkona aamupäivällä Haagin kansainvälisen Jugoslavia-tuomioistuimen tuomari ryhtyy lukemaan serbikenraali Ratko Mladićin tuomiota Srebrenican vuonna 1995 tapahtuneesta kansanmurhasta ja kymmenestä muusta syytekohdasta. Syyttäjä vaatii Mladićille elinkautista rangaistusta. Srebrenican uhri kertoo Ylelle, miksi hän toivoo Mladićille täyttä rangaistusta.

Uber peitteli jättimäistä tietomurtoa – maksoi hakkereille tietojen tuhoamisesta

Kyytipalvelu Uber on myöntänyt peitelleensä jättimäistä tietomurtoa. Hakkerit saivat haltuunsa 57 miljoonaan Uber-kuljettajan ja asiakkaan nimeä, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa vuonna 2016. Yritys maksoi mediatietojen mukaan rikollisille 100 000 dollaria eli yli 85 000 euroa varastettujen tietojen tuhoamisesta.

Kuva: AOP

Terveysteknologian vienti vetää, mutta uudet yrittäjät eivät tahdo päästä markkinoille

Suomalainen terveysteknologia on muutamilla erityisaloilla maailman huipulla ja alalla tahkotaan parin miljardin viennillä euroja kotimaahan. Uudet yritykset pääsevät kuitenkin heikosti suomalaissairaaloihin testaamaan tuotteitaan. Kehitteillä on tällä hetkellä muun muassa virtuaalisovellus kirurgeille ja älylaastari. Alan professori pitää suurena tuhlauksena kehitysprohekteja, jotka lopahtavat testauksen puutteeseen rahoituksen loppuessa.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eikö painosi laske, vaikka treenaat hiki hatussa? – Se voi johtua molekyyleistä, ei laiskuudesta

Suomalaistutkija on mukana uraauurtavassa amerikkalaisessa tutkimuksessa, jossa selvitetään, mitä liikkuvan ihmisen kehossa tapahtuu molekyylitasolla. Tutkimusta rahoittaa Yhdysvaltain kansallinen terveysinstituutti. Jo nyt tiedetään, että kaikki ihmiset eivät saa liikunnasta samanlaisia terveyshyötyjä.

Kuva: AOP

Lumisateet vähenevät – myräkkä saapuu torstaina

Keskiviikkona etelässä, varsinkin kaakossa, sataa lunta, kertoo Ylen meteorologi. Ajokeli voi olla vaarallinen Uudellamaalla ja Itä-Suomessa. Suuressa osassa maata on poutaista ja pilvipeite rakoilee. Torstain vastaisena yönä tuuli voimistuu ja lännestä saapuu lumimyräkkä. Lue lisää säästä osoitteessa yle.fi/saa.

Sääennuste keskiviikolle 22. marraskuuta. Kuva: Yle