Naispappeuden vastustajien nuortenfestivaali nousi otsikoihin – mukana seurakuntien busseja myös Porista

Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala sanoo, että nuoria kiinnostaa Maata näkyvissä -tapahtumassa gospel-musiikki ja selkeä opetus.

naispappeus
Maata Näkyvissä-festareilla tunnelma on katossa.
Maata näkyvissä -festivaalit järjestetään vuosittain Turussa.Heikki Peräaho

Turussa järjestettävä kristillinen Maata näkyvissä -festivaali on noussut otsikoihin. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo useiden nuorten naispappien hämmästyneen festivaalien naispappeuden vastaista mielialaa. Naispappeutta on lehden mukaan kutsuttu festivaaleilla synniksi.

Festivaalin järjestää naispappeutta vastustava herätysliike SLEY yhdessä useiden turkulaisten paikallisseurakuntien kanssa.

Helsingin Sanomat muistuttaa, että samoilla festivaaleilla on aiempina vuosina levitetty muitakin konservatiivisia uskonopillisia käsityksiä, kuten Yhdysvalloista mallinsa saanutta neitsyyslupauskampanjaa ja homovastaiseksi arvosteltua Älä alistu -kampanjaa.

Teljän seurakunnan perinteinen matka

Porista Maata näkyvissä -festivaaleille osallistuu vuosittain kymmeniä, mahdollisesti jopa yli sata seurakuntanuorta.

Pelkästään Teljän seurakunnasta oli festivaaleilla viime viikonloppuna kuutisenkymmentä nuorta eli bussilastillinen. Myös muista seurakunnista oli koottu bussi matkaan.

Seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala toteaa, ettei hän ole kuullut festivaaleille osallistuneiden nuorten kokeneen vastaavaa kuin mitä Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan.

– Nuoret menevät festivaaleille kuuntelemaan kovatasoista gospel-musiikkia. Myös tapahtuman opetus on selkeää. En ole törmännyt siihen, että nuoret puhuisivat tapahtuman yhteydessä virkakysymyksestä [naispappeuden hyväksymisestä], Huhtala sanoo.

Papeille vapaaehtoinen

Kirkkoherra Huhtala kommentoi viime viikonloppuna naispappeusasiaa Almamedian (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, kun kävi ilmi, että SLEY järjestää omia, naispapittomia tilaisuuksiaan Teljän kirkossa yhteistyössä seurakunnan kanssa. Huhtala korosti tuolloin, että kirkossa pitää kunnioittaa erilaisia näkemyksiä.

Maata näkyvissä -festivaalien kohdalla Huhtala sanoo, että tapahtuman järjestäjien opillisten mielipiteiden takia on täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää, jos joku nuorisotyöntekijä tai pappi haluaa jäädä pois matkasta eikä tätä katsota pahalla.

Kirkkoherra: Nuorille etäinen aihe

Kirkkoherra Kaisa Huhtalan mukaan festivaali on säilyttänyt suosionsa Teljän seurakuntanuorten keskuudessa vuodesta toiseen.

Teljän kirkko Porissa.
Porin Teljän kirkko.Katja Halinen / Yle

Kirkkoherra arvioi, että seurakuntanuorten käsitykset eri herätysliikkeistä ja niiden opillisista kannoista ovat muutenkin varsin ohuet. Hänen mielestään nuoret eivät ole ottaneet naispappeusasiaa puheeksi jälkikäteen.

– Jos hengellinen musiikki ja Jumalan sana nuoria kiinnostavat, me järjestämme näitä matkoja, Huhtala lupaa.