1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Suomessa asuva zimbabwelaistutkija riemuitsee tänään mutta on huolissaan tulevaisuudesta

Tilanne presidentti Robert Mugaben eron jälkeen on hauras ja voi johtaa hyvään tai huonoon, arvioi Faith Mkwesha.

Zimbabwn suurmielenosoituksiin osallistuneiden toive täyttyi tiistaina, kun presidentti Robert Mugabe erosi. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Suomessa elävällä zimbabwelaisella tutkijalla Faith Mkweshalla on tänään tiistaina ollut ilon päivä.

– Olen aivan riemuissani! Seurasin koko päivän uutisista Mugaben virkasyytteen käsittelyä, ja sitten yhtäkkiä tuli tieto, että hän on eronnut!

Mkwesha kertoo juhlineensa edistysaskelta puhelimitse Zimbabwessa asuvien aikuisen tyttärensä ja veljiensä kanssa, mutta toteaa, että Zimbabwen tilanne on silti edelleen hyvin hauras.

Hän arvioi sen niin epävarmaksi, että hän haluaisi tyttärensä muuttavan toistaiseksi Etelä-Afrikkaan. Hän näkee riskeinä niin Mugaben Zanu-PF-puolueen sisäisen valtataistelun kuin sen, että puoluetta asein vastustaneet saattavat tässä tilanteessa tarttua niihin uudelleen.

Libyan esimerkki pelottaa

Mkweshan suuri huoli on, että Zimbabwessa voisi käydä kuten Libyassa Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen. Molemmat olivat diktaattoreita, mutta kummallakin oli ohjakset käsissään. Gaddafin jälkeen tilanne Libyassa hajosi täysin, Mkwesha muistuttaa.

Kaikeksi onneksi Zimbabwen ja Libyan välillä on myös selvä ero, hän sanoo. Zimbabwessa muutos on syntynyt sisältäpäin, Libyaan se tuotiin ulkomailta. Libyalaisten kantaa ei kysytty, ja jälkeenpäin heidät jätettiin oman onnensa varaan. Libyassa oli myös terroristiryhmiä.

Mkwesha myös luottaa maanmiestensä ja -naistensa rauhallisuuteen.

– Kun he ovat osoittaneet mieltään, he eivät ole tuhonneet omaisuutta, vaan laulaneen ja rukoilleet.

Virkasyyte olisi ollut pitkä tie

Mugabella oli keskeinen rooli, kun Zimbabwe itsenäistyi Britanniasta pian neljä vuosikymmentä sitten.

– Me kunnioitimme Mugabea siitä hyvästä, mitä hän teki silloin. Mutta vapautusliikkeen ja hallituksen johtaminen ovat eri asioita Toivoimme, että hän olisi ollut kuin Nelson Mandela ja luopunut vallasta parin presidenttikauden jälkeen.

Mkwesha on tyytyväinen, ettei Mugaben eroa jouduttu viime kädessä hoitamaan virkasyytteellä. Se olisi ollut pitkä tie, mutta nyt Zimbabwe voi aloittaa siirtymäkauden jo keskiviikkona, Mkwesha iloitsee.

Hän uskoo Zimbabwen tulevaisuuteen, jos nuori sukupolvi, oppositiopuolueet ja nykyisen valtapuolueen Zanu-PF:n kiistelevät ryhmittymät pystyvät yhteistyöhön siirtymäkauden aikana. Vaihtoehdot eivät ole hyviä.

– Jos nyt Zanu-FP:ssä voitolla oleva ryhmä päättää, että voittaja saa kaiken, eikä suostu jakamaan valtaa, siitä seuraa vakava kriisi, joka voi yltyä isoksi konfliktiksi.

Kansa ei luota Mnangagwaan

Varapresidentti Emmerson Mnangagwa noussee toistaiseksi valtaan, sillä perustuslain mukaan valtapuolue valitsee tilapäisen seuraajan, jos presidentti on estynyt hoitamasta tehtäviä.

Vaalien jälkeen Mkwesha kuitenkin haluaa nähdä Zimbabwella uuden presidentin. Vaalit oli jo aiemmin sovittu järjestettäviksi ensi elokuussa.

– Mnangagwa oli pitkään Mugaben rinnalla. Hänen vallassaan olivat kansan alistaminen ja toisinajattelun murskaaminen. Zimbabwelaiset suhtautuvat häneen hyvin epäluuloisesti.

Vaalien vapaus ratkaisee tulevaisuuden

Erityisen tärkeää Zimbabwen tulevaisuudelle on, että vaalit ovat rehelliset, kansainvälisen yhteisön valvomat ja tuloksiltaan kiistattomat. Mutta saako maa sellaiset?

– Sepä onkin kiperä kysymys. Mugabe hävisi vaalit vuonna 2008, mutta tuloksia ei suostuttu julkaisemaan kuukauteen. Armeija, poliisi ja tiedustelupalvelu tekivät yhteistyötä, ettei oppositio nousisi valtaan, koska niissäkin haluttiin suojella vääryydellä haalittua vaurautta.

Zimbabwelaiset eivät ole osoittaneet tässä kuussa mieltään vain Mugaben erottamiseksi, vaan myös päästäkseen eroon koko Zanu-FP:n yksinvallasta. Jos se jatkuu, maa ei nouse edelleenkään jaloilleen, Mkwesha sanoo.

Hän painottaa, ettei siirtymäkauden saa antaa venyä vuosien mittaiseksi, koska se antaisi Zanu-FP:lle tilaisuuden koota rivinsä ja ryhtyä jälleen suojelemaan saavutettuja etujaan.

Opposition on tehtävä kaikkensa, että vaalit todella järjestetään ensi elokuussa, Faith Mkwesha sanoo ja peräänkuuluttaa myös kansainvälistä tukea, jotta Zimbabwen muutos olisi sujuva.

Lue myös:

Yle Zimbabwessa: Nyt ei mietitä ongelmia, vaan juhlitaan

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan

Riemu repesi Zimbabwen kaduilla: Presidentti Robert Mugabe erosi – video