1. yle.fi
  2. Uutiset

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Mladićille vaaditaan elinkautista kansanmurhasta ja 10 muusta syytteestä. Tuomio luetaan aamupäivällä Haagissa.

Ratko Mladić
Teufika Bećirović kotonaan Brysselissä.
Teufika Bećirović kotonaan Brysselissä.Petri Raivio / YLE

BRYSSEL/HAAG Teufika Bećirović oli 3-vuotias kun hän pakeni äitinsä ja siskonsa kanssa Srebrenicasta. Perheen isä jäi kaupunkiin, eikä Teufika enää koskaan nähnyt häntä elossa.

Toistakymmentä vuotta myöhemmin kävi ilmi, että isä oli kuollut samana päivänä kun Bosnian serbitasavallan joukot ottivat kenraali Ratko Mladićin johdolla Srebrenican haltuunsa, ja ryhtyivät surmaamaan kaupungin asukkaita ja sinne paenneita siviilejä.

Sotilaat valikoivat tapettaviksi etenkin miehiä ja poikia. Teufikan isä Teufik Bećirović kuoli kranaatti-iskussa yrittäessään paeta kaupungista hyökkäyksen alta.

– Mladić on ihminen, joka muutti minun ja monen muun elämän. On tuhansia Srebrenican lapsia, joilla ei ole enää vanhempia. Tuhannet äidit ovat haudanneet lapsensa. Ei ole luonnollista haudata lastaan. On pahuuden tuolla puolen, että joku tekee jotain sellaista, Bećirović sanoo asunnossaan Brysselissä.

Ratko Mladić
Ratko MladićToussaint Kluiters / EPA

Tänään aamupäivällä kello 11 Haagin kansainvälisen Jugoslavia-tuomioistuimen tuomari ryhtyy lukemaan Mladićin tuomiota Srebrenican kansanmurhasta ja kymmenestä muusta syytekohdasta. Yle näyttää tuomionluvun suorana.

– Toivon, että hänet tuomitaan kaikista kohdista. Koska tässä lepää uskoni oikeudenmukaisuuteen, Bećirović sanoo.

Hän päätyi pikkulapsena pakolaisleirin ja Saksan kautta Ruotsiin, jossa hän on asunut suurimman osan elämästään. Nyt 27-vuotias nainen on muuttanut hiljattain Brysseliin töihin Euroopan parlamenttiin.

Hän kertoo elämäntarinaansa kotisohvallaan. Perheen äiti ja lapset lähtivät pakolaisleirille Bosnian sodan alkuvaiheessa 1993. Äiti ja isosisko kävivät isän kanssa kirjeenvaihtoa kahden vuoden ajan. Isä kertoi kirjeissä, kuinka Bosnian serbitasavallan armeija ajoi paikallisia yhä ahtaammalle.

Ainoa kuva, joka Teufika Bećirovićille on jäänyt hänen isästään Teufikista.
Ainoa kuva, joka Teufika Bećirovićille on jäänyt hänen isästään Teufikista.Jeroen Mortier / YLE

Kunnes heinäkuussa 1995 Srebrenica kaatui, ja miesten ja poikien systemaattiset teloitukset alkoivat. Naisia ja lapsia evakuoitiin busseilla. Miehet yrittivät paeta jalan mäkisessä metsämaastossa kohti Bosnian armeijan aluetta kymmenien kilometrien päähän.

Teufik Bećirović oli hakenut turvaa metsästä neljän miehen kanssa, kun kranaatti oli surmannut hänet. Tyttärelle kuolema varmistui vasta 12 vuotta myöhemmin, kun isän jäänteet löydettiin keväällä 2007.

– Silloin tuli ensimmäinen puhelu. Oli löytynyt hänen päänsä ja vasen käsivartensa, Teufika Bećirović kertoo.

Puhelua seurasi vielä kaksi muuta: Oli löydetty myös Teufikan isän lonkkaa, polvea ja jalka. Ruumiinosat löydettiin kahdeksasta eri joukkohaudasta kilometrien päästä toisistaan.

– Meillä on noin 36 prosenttia hänestä, Bećirović sanoo.

Jäänteet haudattiin Srebrenicaan, Teufikin veljen viereiseen hautaan.

Teufika Bećirović työskentelee Euroopan parlamentissa.
Teufika Bećirović työskentelee Euroopan parlamentissa.Daniel Olin / YLE

Ratko Mladić komensi armeijaa, joka ajoi ensin pakosalle Bećirovićin perheen ja surmasi lopulta isän ja kaksi kolmasosaa hänen sukulaisistaan Srebrenicassa.

– Hän teloitutti tuhansia ihmisiä, nuoria poikia, heidän etnisen taustansa takia. Mladić oli se, joka antoi määräykset, Bećirović sanoo.

Syyttäjä vaatii Mladićille elinkautista rangaistusta. Teufika Bećirović uskoo, että tuomio voi muuttaa hänenkin elämäänsä. Muu maailma voi hieman hyvittää sitä, ettei kyennyt suojelemaan Srebrenican asukkaita vuonna 1995.

– Kun 20 vuotta sitten ei tehty mitään, jotain pitää tehdä nyt. Se tulee liian myöhään, siinä kesti ihan liian kauan, mutta oikeuden pitää tapahtua nyt, Teufika Bećirović sanoo.

Lue myös:

Tuomioistuin julistaa tuomion serbijohtaja Ratko Mladićille – katso suora lähetys Haagista kello 11

Lue seuraavaksi