Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Libanonin presidentti Michel Aoun on kieltäytynyt hyväksymästä pääministerinä toimineen Haririn eroilmoitusta ennen kuin tämä palaa kotimaahansa.

Libanonin pääministeri Saad al-Hariri vierailee isänsä, murhatun entisen pääministerin Rafik Haririn haudalla, Beirutissa, Libanonissa, 21. marraskuuta 2017. Hariri palasi Beirutiin 18 päivän kuluttua siitä, kun hän ilmoitetti erostaan pääministerin tehtävästä vierailullaan Saudi-Arabiassa. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Libanonin eroamassa oleva pääministeri Saad al-Hariri on palannut takaisin kotimaahansa. Hariri laskeutui myöhään tiistai-iltana Beirutiin Egyptistä tulleella lennolla.

Hariri on oleskellut viime viikot ulkomailla. Kuun alussa hän ilmoitti eroavansa pääministerin paikalta ollessaan Saudi-Arabiassa. Hariri sanoi eroilmoituksessaan pelkäävänsä henkensä puolesta ja syytti Irania tuhon kylvämisestä Libanoniin. Iran tukee Hizbollah-liikettä, jota on syytetty Haririn isän tappaneesta pommi-iskusta.

Haririn pitkittynyt vierailu Saudi-Arabiassa herätti huhuja siitä, että häntä pidettiin maassa vastoin tahtoaan, mutta Hariri on kiistänyt tämän.

Hariri oli pari viikkoa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa, mutta vieraili myös Abu Dhabissa, Pariisissa Ranskassa sekä Egyptissä ja Kyproksella. Hän oli Pariisissa presidentti Emmanuel Macronin kutsumana ja tapasi maiden presidentit myös Egyptissä ja Kyproksella.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oik.) vastaanotti Libanonin pääministeri Saad Haririn Pariisissa 18.11.2017. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Hizbollahin tukema Libanonin presidentti Michel Aoun on kieltäytynyt hyväksymästä Haririn eroilmoitusta ennen kuin tämä palaa kotimaahan. Keskiviikkona Haririn on tarkoitus osallistua Libanonin itsenäisyyspäivän paraatiin ja vastaanotolle presidentin palatsissa.

Haririn yllätysero on herättänyt huolta Libanonin hauraan poliittisen järjestelmän tulevaisuudesta. Edelleen on auki, eroaako Hariri todella, pakotetaanko hänet neuvottelemaan uudesta hallituksesta tai voisiko hän peruuttaa aiemman päätöksensä. Libanonin perustuslain mukaan maan presidentin on hyväksyttävä pääministerin ero.

Lue myös: