Etelä-Koreaan paennut ja rajalla ammutuksi tullut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

YK sanoo Pohjois-Korean rikkoneen kansainvälisiä sopimuksia yrittämällä estää sotilasta ylittämästä rajaa.

Korea (hist.)
UNC:n (United Nations Command) 22. marraskuuta jakamassa kuvamateriaalissa nähtävissä Pohjois-Korean sotilaita DMZ-alueella juuri loikkauksen jälkeen.

Etelä-Koreaan paennut, vakavasti loukkaantunut sotilas on tullut tajuihinsa. Hän on herännyt kahden suuren leikkauksen jälkeen Suwonin sairaalassa Soulin eteläpuolella, kertoo uutistoimisto Yonhap viitaten tuntemattomaan hallituslähteeseen. Leikkauksissa poistettiin hänestä luoteja.

– Sotilas on palannut tajuihin ja pystyi nyt ilmaisemaan ajatuksensa hoitohenkilökunnalle, virkamies totesi.

Virkamiehen mukaan kuulusteluryhmän odotetaan haastattelevan häntä neljän tai viiden päivän kuluttua.

Sotilas ryntäsi rajan yli Panmunjom-armeijan kasarmilta 13. marraskuuta. Hän ylitti rajan Etelä-Korean puolelle naapurimaan sotilaiden avustamana sen jälkeen, kun entiset sotilastoverit avasivat tulen häntä vastaan ja ampuivat häntä.

Sotilasta hoitaneiden lähteiden mukaan ampumavammojen lisäksi hänen suolistonsa oli täynnä loisia. Ne ovat ilmeinen merkki huonon elintarvikehygienian vaikutuksesta Etelä-Korean köyhtyneessä, pohjoisessa naapurimaassa.

YK on julkaissut paosta dramaattisen videon. YK:n mukaan Pohjois-Korea rikkoo Korean sodan päättänyttä sopimusta yrittämällä estää rajan ylittävää sotilasta.

Artikkelia muokattu 22.11.2017 kello 6:50. Otsikkoon nostettu tieto loikkauksesta julkaistusta videosta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters