1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwe juhli yöllä Mugaben lähtöä

Pääkaupunki Hararen kaduilla on laulettu, tanssittu ja soitettu autontorvia.

Hararen asukkaat juhlivat presidentti Robert Mugaben eron johdosta 21. marraskuuta. Kuva: Mujahid Safodien / AFP

Hurraahuudot raikuvat Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa läpi yön, kun ihmiset juhlivat presidentti Robert Mugaben eroa.

Zimbabwea 37 vuotta hallinnut Mugabe ilmoitti tiistaina astuvansa syrjään virastaan. Parlamentin puhemies Jacob Mudenda luki Mugaben erokirjeen parlamentille illansuussa.

– Olen todella, todella onnellinen. Tämä on suuri muutos. 37 vuotta sortoa on ohitse! Me emme taistelleet vuonna 1980, mutta me taistelimme 2017, ja nyt Mugabe on lähtenyt lopullisesti. Onnea uudelle Zimbabwelle! paikallinen asukas hehkutti uutistoimisto AP:lle.

Odotus muuttui riemuksi, kun tieto presidentti Robert Mugaben erosta levisi Hararen kaduilla. Kuva: ARON UFUMELI / EPA-EFE
Kuva: Marco Longari / AFP

Mugaben lähtöä on juhlittu myös Zimbabwen ulkopuolella. Etelä-Afrikan Johannesburgissa paikalliset zimbabwelaiset kokoontuivat kaduille juhlimaan vallanvaihtoa.

Johannesburgin zimbabwelaiset juhlivat Mugaben eron johdosta 21. marraskuuta. Kuva: Wikus de Wet / AFP

Juhlinta Zimbabwessa on toistaiseksi sujunut rauhallisesti maan poliittisista jännitteistä huolimatta. Hallitsevan Zanu-PF -puolueen edustajien mukaan maan johtoon on nousemassa Mugaben aikaisemmin syrjäyttämä varapresidentti Emmerson Mnangagwa. Hänen on määrä vannoa virkavala lähipäivinä.

Lue lisää:

Riemu repesi Zimbabwen kaduilla: Presidentti Robert Mugabe erosi – video

Suomessa asuva zimbabwelaistutkija riemuitsee tänään mutta on huolissaan tulevaisuudesta

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan