ETYJ:n suomalaispomo: Balkanin maat kehittyvät, mutta välillä mennään askel eteenpäin ja sitten taaksepäin

Nina Suomalainen on seurannut Balkanin alueen kehitystä pitkään. Hän on tällä hetkellä Makedoniassa ETYJ:n Skopjen kenttäoperaation päällikkönä.

Etyjin Skopjen kenttäoperaation päällikkö Nina Suomalainen
Etyjin Skopjen kenttäoperaation päällikkö Nina Suomalainen tuntee entisen Jugoslavian alueen vuosikymmenten ajalta ja työslentelee nytkin siis alueella. Miten kokenut rauhanvälittäjä arvioi entisen Jugoslavian tuomioistuimen toimintaa, joka päättyy tänään Ratko Mladicin tuomioon.

Monista kriiseistä kärsineellä Balkanin alueella on tapahtunut kehitystä, sanoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n Skopjen kenttäoperaation päällikkö Nina Suomalainen. Alue on kärsinyt muun muassa Bosnian sodasta sekä Kosovon ja Makedonian konflikteista.

– Näistä on menty valtavasti eteenpäin. Maat ovat kehittyneet ja pystyneet rakentamaan omia yhteiskuntiaan. Ei voi sanoa, että vallitsee koko ajan kriisitila, pohtii Ylen aamu-tv:n vieraana ollut Suomalainen.

Hänen mukaansa maat katsovat vahvasti EU:n suuntaan ja haluavat itsekin liittyvä unioniin. Slovenia ja Kroatia ovat jo EU:n jäseniä.

– Serbia käy neuvotteluja, Albania, Makedonia, Montenegro ovat edenneet. Kosovo toivoo pääsevänsä mukaan tähän. Kehitystä tapahtuu, mutta välillä tuntuu, että mennään askel eteenpäin ja sitten askel taaksepäin.

Suomalainen on seurannut Balkanin alueen kehitystä pitkään. ETYJ:llä on alueella kuusi kenttätoimistoa ja hän on tällä hetkellä Makedoniassa ETYJ:n Skopjen kenttäoperaation päällikkö.

Etyjin Skopjen operaation päätehtävänä on tukea ja valvoa ns. Ohridin sopimuksen toimeenpanoa (siirryt toiseen palveluun), jolla lopetettiin Makedonian aseellinen konflkti vuonna 2001. Etyjin tehtävänä on taata kaikkien etnisten ryhmien osallistuminen muun muassa alueen politiikkaan.

– Seuraamme etnisiä kysymyksiä ja kaikkea turvallisuuteen liittyvää. Viimeiset pari vuotta olemme pyrkineet edesauttamaan ratkaisun löytymistä poliittiseen kriisiin. Kriisi kulminoitui tänä vuonna siihen, että parlamenttiin hyökättiin, hän sanoo.

Srebrenican tapahtumat valtava rikos ihmisyyttä vastaan

Haagin kansainvälinen Jugoslavia-tuomioistuin antaa keskiviikkona iltapäivällä tuomionsa Srebrenican kansanmurhasta ja kymmenestä muusta syytekohdasta syytetylle Ratko Mladićille.

Suomalainen pitää erittäin tärkeänä, että Mladić saadaan oikeuden eteen. Hänen mukaansa tuomioistuimella on ollut valtava urakka ja osittain siksi työ on ollut hidasta. Suomalaisen mukaan Srebrenican tapahtumat ovat valtava rikos ihmisyyttä vastaan.

Hänen mukaansa tuomioistuimen ratkaisua on tärkeä myös siksi, että alueen ihmiset pääsevät elämässä eteenpäin.

Lue myös: