Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Suomessa on kolmisenkymmentä kätilöksi valmistunutta miestä. Tutkijan mukaan mies hyväksytään naisvaltaisessa työyhteisössä paremmin kuin nainen miesvaltaisessa.

Kari Korvela valmistuu yhdelle naisvaltaisimmista aloista vuoden vaihteessa. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

OULU Syksy tekee tuloaan Limingassa vuonna 2012. Postilaatikon mainoskasan seasta esiin pilkahtaa Punaisen Ristin esite: "Etsitään vapaaehtoisia ensiapuryhmään". IT-alalla työskentelevän kolmen lapsen isän, Kari Korvelan elämän sisältö tulee pian muuttumaan.

Korvela teki lyhennettyä työviikkoa Nokian palveluksessa ja viihtyi puolen vuoden hoitovapaalla kotona lastensa kanssa. Töihin paluun jälkeen matkapuhelinverkkojen suunnittelutyö alkoi kahdeksan vuoden jälkeen tuntua pakkopullalta.

– Mietin tulevia urapolkuja, mutta johtotehtäviin ei herännyt kipinää. Päähäni rupesivat hiipimään ensimmäiset epäilyt siitä, että tätä työtäkö teen eläkeikään saakka, Korvela muistelee.

Muistin omien lasteni syntymät, kun luin kätilön koulutuksesta.

Kari Korvela

Hän nautti merkityksellisestä auttamistyöstä Limingan ensiapuryhmässä, ja pian hän alkoikin tutkiskella sosiaali- ja terveysalan opiskelupaikkoja.

Hakupaperit lähtivät Postin matkaan. Hoitoalan huono palkkaus ei miehen mieltä vaivannut, vaan tärkeintä oli saada tehdä työtä, jolla oli tarkoitus. Päätös opiskella kätilöksi ei syntynyt hetken mielijohteesta, vaan taustalla oli useamman vuoden kestänyt asioiden punnitseminen.

– Siinä vaiheessa elämää hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa.

Isästä tulikin kätilö

Kun uudet kätilö-sairaanhoitajaopiskelijat kohtasivat syksyllä 2014 ensimmäisen kerran Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa, yksi erottui joukosta.

Kätilökoulutuksen tutkintovastaava toivotti uudet oppilaat tervetulleiksi ja kysyi:

– Onkohan se Kari täällä paikalla?

Kari Korvela vastasi myöntävästi. Hän kuitenkin pohti, oliko tutkintovastaava kenties miettinyt, rohkeneeko mies lopulta ilmaantua paikalle.

Kari Korvelan mukaan tärkeintä on, miten asiakkaan kohtaa. Kätilön sukupuolella ei ole merkitystä. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Hän oli naisvaltaisen koulutusohjelman ainoa miespuolinen opiskelija. Hän oli ottanut selvää kätilön ammatista ja yllättyi, kuinka kokonaisvaltaisesta työstä oli kyse.

– Muistin omien lasteni syntymät, kun luin kätilön koulutuksesta. Rupesin ajattelemaan, että he tekevät kyllä hienoa työtä, kun saavat olla läsnä tuollaisessa hetkessä.

Myös ensihoitajan ja sairaanhoitajan koulutusvaihtoehdot tuntuivat kiinnostavilta, mutta nimenomaan synnytyssalityö alkoi kiehtoa IT-alan asiantuntijaa.

Palaute pääosin positiivista

Nyt kolme ja puoli vuotta myöhemmin neljän ja puolen vuoden koulutus on loppusuoralla. Nykyisin Raahessa perheineen asuva mies valmistuu yhdelle naisvaltaisimmista aloista vuoden vaihteessa.

Lapsen syntymä on hieno hetki myös kätilölle.

Kari Korvela

Hän kertoo, että mieskätilöön on suhtauduttu harjoitteluissa todella hyvin. Jotkut ovat yllättyneet, kun paikalle tuleekin mies. Palaute on kuitenkin ollut positiivista, siilä asiasta on virinnyt hyvin keskustelua.

– Uskon, että pystyn paremmin ottamaan isän huomioon ja hänkin uskaltaa lähestyä minua helpommin kuin naiskätilöä, Korvela kertoo.

Miesten ja naisten työt

Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen on tutkinut työelämän sukupuolistuneita ilmiöitä ja rakenteita. Kauppisen mukaan työelämä on Suomessa jakautunut jyrkästi sukupuolen mukaan, ja muutokset ovat olleet hitaita. Naisvaltaiset ja miesvaltaiset ammatit ovat selviä.

Kari Korvela haluaisi ensisijaisesti päästä töihin synnytyssaliin. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Väitöskirjassaan hän esitteli käsitteen ainokainen, jolla hän viittaa sellaisiin työntekijöihin, jotka työskentelevät "vastakkaisen sukupuolen ammatissa".

– Mies saa naisvaltaiselta työyhteisöltä enemmän hyväksyntää ja tukea, kun taas nainen joutuu useammin testiin saadakseen hyväksyntää työyhteisöltään, Kauppinen kertoo.

Synnytyssali on mielenkiintoinen oma maailmansa.

Kari Korvela

Kauppinen arvelee, että kätilö on ollut monella paikkakunnalla arvostettu naisammatti, johon miehet eivät ole edes pyrkineet vahvan naisleiman vuoksi. Se on myös ammatti, joka on aikanaan antanut naisille mahdollisuuden kouluttautua ja luoda itsenäistä uraa.

– Usein päätös hakeutua epätavalliseen ammattiin, jossa valtaosa on vastakkaisen sukupuolen edustajia, on harkittu. Tuolloin korkea motivaatio lisää työssä viihtymistä.

Kauppisen mukaan miesten tulon naisammatteihin on uskottu tai ainakin toivottu johtavan parempaan palkkakehitykseen. Joissain naisammateissa miehet ovat kunnostautuneet luomalla uraa ay-liikkeen puolella. Naiskollegat ovat heitä näihin tehtäviin valikoineet ja tukeneet.

Vaikeita ja tarkkuutta vaativia tehtäviä

Astumme sisään Oulaskankaan sairaalan synnytyssaliin. Huone näyttää yllättävänkin arkiselta. Piippausääni keskeyttää hetkeksi haastattelun.

– Joku on soittanut huoneestaan kelloa ja pyytää kätilöä luokseen, Kari Korvela valottaa.

Joulukuun lopussa valmistuva kätilö kertoo tulevasta työstään rauhoittavaan äänensävyyn. Hän sanoo viihtyvänsä tosipaikassa kuin kala vedessä. Haasteelliset ja tarkkuutta vaativat tilanteet ovat tuttuja jo Nokian ajoilta. Nyt kädentaitoja kuitenkin mitataan hyvin toisenlaisissa tehtävissä kuin tietokoneen äärellä.

– Synnytyssali on mielenkiintoinen oma maailmansa. Siellä haluaisin ensisijaisesti työllistyä jatkossa. Pysyn hektisissä tilanteissa rauhallisena, se tulee minulta luonnostaan. Toisena tulee ehkä raskaana olevien vuodeosasto, jossa hoidetaan käynnistyksiä ja riskiraskauksia.

Vanhaa aikaa edustava nuppineulataulu kertoo, kuinka monta vauvaa päivittäin on syntynyt. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Korvela pitää etuoikeutena sitä, että hän pääsee todistamaan ja myötäelämään ihmisten elämän onnellisinta hetkeä.

– Lapsen syntymä on hieno hetki myös kätilölle, kun näkee sen perheen helpotuksen. Se on monesti tunteellinen hetki myös itselle, kun synnyttäjän ja mukana olevan tukihenkilön kanssa on kuljettu yhdessä joskus pitkä ja haastavakin synnytyksen alkuvaihe.

Uskon, että pystyn paremmin ottamaan isän huomioon.

Kari Korvela

Kätilön pätevyyden on Suomessa Valviran (Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterin) mukaan saanut 35 miestä. Vahvistettua tietoa ei kuitenkaan ole siitä, työskentelevätkö he kaikki tällä hetkellä alalla.

Korvela ei kuitenkaan tunne olevansa mitenkään erilainen kuin muut kätilöt. Sukupuolella ei useimmiten ole väliä, sillä työ on työtä. Lopulta merkityksellistä on se, kuinka kätilö kohtaa asiakkaansa, olipa hän nainen tai mies.