Hyppää sisältöön

Finanssivalvonta varoittaa sijoittajia vakavasti: Kryptovaluuttojen tuotto-odotukset tyhjän päällä

Finanssivalvonta korostaa, että bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat täysin spekulatiivisia sijoituskohteita. Niiden riskejä ei tunnisteta.

Kuva: Damien Loverso / AOP

Bitcoin-kryptovaluutan kurssinousu on ollut huima. Nyt Suomen pankkivalvoja Finanssivalvonta eli Fiva varoittaa kansalaisia suurista riskeistä, jotka liittyvät kryptovaluuttoihin sijoittamiseen. Odotukset arvonnoususta ovat nyt ylettomät, sanoo Fivan johtaja Anneli Tuominen.

Bitcoin on virtuaalisista valuutoista tunnetuin, ja se on alun perin kehitetty maksamisen välineeksi. Bitcoinista on kuitenkin tullut sijoituskohde, ja moni toivoo nopeita, valtavia voittoja. Valuutan arvo voikin vaihdella vikkelästi – molempiin suuntiin.

Kryptovaluuttojen arvonmuodostukselle ei ole kiinteää pohjaa, eikä kukaan maksa bitcoinille osinkoja tai korkoja. Tuotto perustuu odotuksiin, että joku ostaa kryptovaluuttaa myöhemmin entistä kovemmalla hinnalla.

Valuutoilla myös huijataan, eikä kuluttajalla ole suojaa, kun kryptovaluuttaa käytetään maksuvälineenä. Rahat voidaan varastaakin digitaalisesta lompakosta.

Euroopan pankkiviranomainen EBA otti kryptovaluuttojen riskit esille jo neljä vuotta sitten.

Rahoituskierroksiin osallistumista syytä harkita hyvin tarkkaan

Kryptovaluuttoihin liittyy myös "initial coin offering" eli ICO-ilmiö. Se tarkoittaa uuden kryptovaluutan tai kuten Fiva sanoo "rahakkeen" tarjoamista vastineeksi rahoitukselle, jota haetaan joko yrityksiltä tai kuluttajilta.

Sijoittaja voi osallistua rahoituskierrokseen antamalla rahoituksen hakijalle joko virallista valuuttaa tai toista kryptovaluuttaa. Vastineeksi maksaja saa aivan uutta liikkeeseen laskettavaa kryptovaluuttaa. Fivan mukaan saattaa olla niinkin, ettei sijoittaja edes tiedä, mihin uutta valuuttaa voi käyttää.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA luettelee rahoituskierrosten riskit:

  1. ICO voi olla täysin sääntelemätön.
  2. Koko pääoman voi menettää. Riski on korkea.
  3. Voimakas hinnanvaihtelu, eikä jälkimarkkinoita eli uuden valuutan ostajia välttämättä ole.
  4. Sijoittajille annetaan riittämätöntä tietoa.
  5. Teknologian toimivuudesta ei siitäkään ole varmuutta.

**Lue myös: **

Bitcoinin arvo on noussut kohisten, ja nyt kasvaa pelko kuplasta – Harrastaja: "Kurssit eivät minua kiinnosta"