Esa Sirviö yllättyi valinnastaan Kotkan kaupunginjohtajaksi: "Kyllä siinä sitten äänentaso nousi ja kiljahduksia kuului sieltä sun täältä"

Esa Sirviö pitää realistisena sitä, että hän aloittaisi uudessa työssään Kotkassa maaliskuun alussa.

kaupunginjohtajat
Esa Sirviö
Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunginjohtajavalinnan lopullista tulosta ei pystynyt ennalta aavistamaan. Valtuuston kokouksessa kaikki kolme loppusuoralle päässyttä ehdokasta saivat kannatusta.

– Kuka tahansa meistä olisi voinut tulla valituksi, uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo nyt.

Vaali oli tiukka. 48-vuotias Sirviö valittiin Kotkan kaupunginjohtajaksi seitsemän vuoden määräajaksi. Toisella äänestyskierroksella Sirviö sai 27 ääntä ja vastaehdokkaana ollut Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen 24 ääntä.

Ensimmäiseltä kierrokselta pudonneen Tammelan kunnanjohtajan Kalle Larssonin äänisaalis oli yhdeksän ääntä.

– Tiukka vaali ei yllättänyt. Ehkä vähän olin yllättynyt lopputuloksesta. Itse aavistelin, kun toiselle kierrokselle mentiin, että olisi käynyt toisin päin äänien kanssa. Kyllä siinä sitten tuloksen ratkettua äänentaso nousi ja kiljahduksia kuului sieltä sun täältä, Sirviö sanoo.

Esa Sirviö jännitti Kotkan kaupunginjohtajan valintaa nykyisten työkavereidensa kanssa Mänttä-Vilppulan kaupungintalolla.

– Lautakunnan kokouksen jälkeen meillä oli pienimuotoinen kisastudio. Seurasimme Youtuben välityksellä miten käy, Sirviö kertoo.

Hän kertoo juhlistaneensa valintaa kakkukahveilla perheensä kanssa.

Vielä arki Mänttä-Vilppulassa jatkuu normaalisti. Tänä aamuna kunnanisä pakkasi laukkunsa lähteäkseen Mänttä-Vilppulan valtuustoseminaariin.

Muutosjohtaja

Sirviö uskoo, että hänen vahvuutensa kaupunginjohtajakisassa oli pitkä kokemus siitä, miten kaupunkia johdetaan.

– Näissä hommissa on tullut oltua viitisentoista vuotta jo.

Esa Sirviö on johtanut Mänttä-Vilppulaa vuodesta 2010. Aikaisemmin hän oli kunnanjohtajana pirkanmaalaiskunnissa Punkalaitumella ja Mouhijärvellä.

Esa Sirviö
Yle

Sirviö pitää suurimpana saavutuksenaan Mänttä-Vilppulassa kaupunkilaisten sote-palveluiden järjestämisen nopeassa aikataulussa yhteisyritykseen yksityisen terveyspalveluyhtiön kanssa.

– Perustimme käytännössä 34 työpäivän aikana Pihlajalinnan kanssa uuden sosiaalisen yrityksen, joka aloitti vuoden 2013 alussa ja on toiminut siitä asti menestyksekkäästi. Muutosprosessissa kaupunginjohtajalla oli todella tärkeä rooli, Sirviö sanoo.

Esa Sirviö luonnehtiikin itseään muutosjohtamisen ammattilaiseksi.

Sirviö on monenlaisten muutosten asiantuntija, sillä aikaisemmin hänen kunnanjohtaja-aikanaan Punkalaidun vaihtoi maakuntaa Satakunnasta Pirkanmaalle. Mouhijärven kunnanjohtajana Sirviö luotsasi kunnan osaksi Sastamalan kaupunkia.

Kotka on viimeksi tänä vuonna houkutellut Etelä-Kymenlaakson muita kuntia neuvottelemaan kuntaliitoksesta. Vastaanotto on kuitenkin ollut torjuva.

– Jos sote- ja maakuntauudistus etenee, muuttuvat ne pelikortit, joilla päättäjäjoukon kanssa pelataan. Minulla on vakaa usko, että liitokset nousevat ajan myötä keskusteluun. Olen verrannut kuntaliitoksia avioliittoon. Syntyvät ne sitten järkisyistä tai rakkaudesta, niin liitokset ovat ihan kannatettavia, mutta kaikkien osapuolien pitää olla mukana, Sirviö sanoo.

Kotka on rakas

Kotka houkutti Sirviötä siitä syystä, että kaupunki on miehelle tuttu lapsuudesta ja nuoruudesta, ja hän on vieraillut vielä nykyäänkin usein Kotkassa.

– Vetovoimatekijät olivat huomattavan suuret. Kotka on paikkakuntana tuttu ja rakas. Voi sanoa, että työntötekijöitä Mänttä-Vilppulasta ei ollut lainkaan.

Sirviön mielestä Kotkalla on hyvät elementit pärjätä niiden muutosten kanssa, joita kuntakentässä ja aluehallinnossa on nähtävissä.

– Kotka on sijainniltaan ja asemaltaan oikeinkin virkeässä ja hyvässä mallissa. Omat haasteensa on työllisyyden puolella ja kaupungin taloudessa on kovia haasteita odotettavissa.

Kotkan ilmapiiristä Sirviö pitää.

– Kotkassa saa suoraa palautetta. Ihmiset puhuvat suoraan hyvistä ja huonoista asioista. Tykkään siitä itse.

Työt alkavat keväällä

Kotkan kaupunginjohtajan työsuhde on vastedes määräaikainen.

– Tänä päivänä määräaikaisuus on ihan jees. Seitsemän vuotta on se aika, jonka olen täällä Mänttä-Vilppulassa nyt suurinpiirtein ollut. Siinä ajassa pystyy jo aikaansaamaan jotakin.

Johtajana Sirviö on mielestään sitoutunut ja paneutuu asioihin.

– Ei ole ollut tapana heittää hanskoja tiskiin kesken. Loppuun asti mennään ja koitetaan päättäjien ja kaupunkilaisten kanssa viedä asioita maaliin saakka.

– Mänttä-Vilppulassa on väitetty, että olen helpostilähestyttävä. Ei ole ollut kovin korkeita kynnyksiä tai portaita tulla kaupungintalolle tai tulla toreilla juttelemaan.

Kotkan turuille ja toreille uutta kaupunginjohtajaa toivotaan mahdollisimman pian. Nykyinen kaupunginjohtaja Henry Lindelöf jää eläkkeelle virallisesti toukokuun alussa, mutta hän jää pitämään lomia jo ennen joulua. Viransijaisena vuoden vaihteen jälkeen aloittaa palvelujohtaja Jorma Haapanen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask sanoo Kotkalla olevan merkittäviä asioita vireillä, kuten sote-kuntayhtymän perustaminen ja Kantasataman kehittäminen. Hän toivoisi uuden kaupunginjohtajan aloittavan viimeistään 1. maaliskuuta.

Sirviön mukaan maaliskuun alku on realistinen. Hänellä on kuukauden irtisanomisaika nykyisestä virastaan. Lisäksi ensin seurataan, että Kotkan kaupunginvaltuuston päätös saa lainvoiman, eikä siitä esimerkiksi tehdä valituksia.

Sirviö muuttaa Kotkaan ja mukana tulevat vaimo ja 14-vuotias poika.

– Itse tulen varmaankin edeltä ja perhe sitten perästä, miten nyt saadaan koulut ja rippikoulut järjesteltyä.