1. yle.fi
  2. Uutiset

"Mehän ollaan päivät täällä koulussa" – Nuorisotyö siirtyy yhä enemmän kouluihin

Kouluarjen keskellä työskentelevä nuorisotyöntekijä oppii tuntemaan monipuolisesti alueen nuoret. Koulunuorisotyö lisääntyy koko Suomessa.

nuorisotyö
Sami Taponen oppilaiden kanssa välitunnilla.
Koulunuorisotyöntekijä saa kiitosta oppilailta sekä opettajilta.Kari Kosonen / Yle

Lappeenranta– Sami puhuu meille niin, että me tajutaan, sanoo yhdeksäsluokkalainen Petra Hanninen.

Kehuttu Sami on Lappeenrannan kaupungin nuoriso-ohjaaja Sami Taponen. Hän työskentelee Sammonlahden yläkoulussa toista lukukautta. Petraa ja kavereita hän tapaa koulun lisäksi paikallisella nuorisotilalla.

On ehdottoman arvokasta kohdata nuoria erilaisissa tilanteissa.

Nuorisotutkija Tomi Kiilakoski

Lappeenrannassa jokaisella yläkoululla on oma koulunuorisotyöntekijänsä. Kiitosta sataa oppilailta sekä opettajilta.

– Mehän ollaan päivät täällä koulussa ja Sami on täällä. Sitten illalla mennään nuorisotiloille, niin Sami on siellä, sanoo Petra Hanninen.

Oppilaita ohjatulla välitunnilla.
Nuorisotutkijan mukaan nuorisotyöntekijät ovat napanneet hienosti kiinni välituntitoiminnasta. Kari Kosonen / Yle

Nuorisotyö jalkautuu Suomessa yhä enemmän kouluihin. Lahti on yksi maan edelläkävijöistä koulunuorisotyössä. Myös esimerkiksi Kouvolan yläkouluissa on jo usean vuoden ajan ollut omat työntekijänsä. Usein nuoriso-ohjaaja jakaa työaikansa koulun ja nuorisotilan välillä. Näin tekee myös Sammonlahdesssa työskentelevä Sami Taponen.

– Näin nuorista saa paljon kokonaisvaltaisemman kuvan. Useinkaan nuori ei osaa itse ehkä sanoittaa, mikä on vialla. Ulkopuolinen tarkkailija voi auttaa asian ratkaisemisessa, kuvailee Taponen.

Koulunuorisotyö on vahvistunut käytännön tarpeista

Nuorisotutkija Tomi Kiilakoski allekirjoittaa nuorisotyöntekijä Taposen kokemuksen koulunuorisotyön hyödyistä. Nuori opitaan tuntemaan paremmin.

– On ehdottoman arvokasta kohdata nuoria erilaisissa tilanteissa. On paljon nuoria, jotka eivät esimerkiksi pärjää matematiikassa. Nämä samat nuoret menevät koulun jälkeen kotiin, jossa purkavat sekä kasaavat mopon. Sitä voi miettiä kuinka vaikeaa se on!

Olin tovin aikaa poissa ja kun palasin takaisin, niin oppilaat kertoivat, että olivat ikävöineet minua.

Sami Taponen

Koulunuorisotyö on vahvistunut Suomessa käytännön tarpeista. Yksi sen kiistaton hyöty on tavoittavuus. Vain osa ikäpolvesta saapuu koskaan nuorisotilaan. Koulunuoristotyö voi osaltaan houkutella uusia asiakkaita iltaisin ja viikonloppuisin auki oleville kunnan nuorisotiloille.

Samin läsnäolo koulussa koetaan tärkeäksi, mutta vielä tärkeämmäksi koetaan nuorisotila.

– Jos pitäisi valita, niin Sami olisi meidän kanssa tilalla. Ilman ohjaajaa meininki voisi mennä aika hurjaksi, sanoo Anni Pyykkönen.

Sami Taponen
Sami Taponen on saanut oppilailta liikuttavaa palautetta työstään koululla.Kari Kosonen / Yle

Pieniä ja tärkeitä kohtaamisia

Erimittaisia kokeiluja on tehty erilaisten projektien ja rahoitusten turvin. Osassa kunnista koulun oma nimetty nuoriso-ohjaaja on ollut arkea jo vuosia. Pesäero opettajiin tuntuu kokemusten perusteella hyvältä.

Tänään Sammonlahden koulun nuoret tapaavat koulunuorisotyöntekijänsä lautapelien ääressä. Battle sheep- pelissä on tarkoitus valloittaa lampailleen mahdollisimman suuri laidun. Sami on tuonut pelin kotoa nuorten pelattavaksi.

– Samille voi puhua mistä vaan. Jos tulee jotain kiireellistä asiaa, niin voi kertoa sen heti koulupäivän aikana, kuvailee yhdeksäsluokkalainen Nea Pallonen.

Sami itse kertoo saaneensa liikuttavaa palautetta ja kiitosta työstään.

– Olin tovin aikaa poissa ja kun palasin takaisin, niin oppilaat kertoivat, että olivat ikävöineet minua. Se oli kyllä liikuttavaa.

Illoista ja viikonlopuista ei haluta karsia

Lappeenrannassa kokeillaan tämän lukuvuoden ajan vahvistettua koulunuoristotyötä, jokaisessa yläkoulussa on oma puolipäiväinen nuoriso-ohjaajansa. Toiveissa on jatkaa hyväksi havaittua mallia. Vain rahoitus puuttuu.

Ilman lisäresurssia kunnissa joudutaan supistamaan nuorisotyötä illoista ja viikonlopuista. Tämä suunta ei miellytä tutkijaa.

– Virka-aikaan nuorten ympärillä on aikamoinen armeija aikuisia. Iltaisin ja viikonloppuisin on vain nuoristotyöntekijä ja poliisi. Nuorisotyön soisin siellä säilyvän, sanoo nuorisotutkija Tomi Kiilakoski.

Lue seuraavaksi