Valtakunnan ykköskuusi lähti matkalleen kohti Turkua – 22-metrinen kaunotar tulee tänä vuonna Pöytyältä

Turun tuomiokirkon eteen pystytettävän joulukuusen lahjoittavat tänä vuonna Minna ja Heikki Sorvoja Pöytyän Haverin kylästä.

joulukuuset
Suuri kuusi pöytyäläisen perheen pihapiirissä.
Kaunis kuusivanhus on ollut keskeinen osa Sorvojan perheen pihapiiriä.Viivi Sihvonen / Yle

PöytyäTurun tuomiokirkon edustalle nouseva joulukuusi saapuu tänä vuonna Pöytyältä.

Valtakunnan ykköskuusi kaadettiin keskiviikkona aamupäivällä, jonka jälkeen puu lähti noin 50 kilometrin matkalle kohti Turkua. Kuusen pystytys Turun tuomiokirkon eteen alkaa iltapäivällä

Kuusella on pituutta 22 metriä, sen rungon läpimitta on 60 senttiä ja puulla on ikää 56 vuotta. Painoa havupuulla on 2 900 kiloa. Kuusen lahjoittavat Minna ja Heikki Sorvoja Pöytyän Haverin kylästä.

Mies sahaa kuusta moottorisahalla.
Joulukuusen tyveä kavennettiin valmiiksi jo Pöytyällä.Viivi Sihvonen / Yle

Sorvojat ovat ehtineet asua kodissaan 17 vuotta, joten pihan keskellä seisovasta kuusivanhuksesta on ehtinyt tulla jo osa perhettä. Minna Sorvoja on hyvillä mielin siitä, että juuri heidän kuusensa pääsee paraatipaikalle Turun tuomiokirkon eteen.

– Tarjosimme puuta valtakunnan ykköskuuseksi jo viime vuonna, mutta silloin se ei vielä mennyt. Onneksi nyt juhlavuonna meni. Ei tarvitse enää myrskyilläkään pelätä, että kaatuuko kuusi talon päälle.

"Pihaan jää aika iso aukko"

Kuusenhaku aloitettiin Pöytyällä jo aamuvarhain. Paikalle saapui hiljalleen myös yleisöä ihmettelemään Kuntecin työntekijöiden varmoja otteita. Sorvojan pihalla kuusta hyvästelemässä olivat myös perheen lapset Arttu, Inka ja Ansa.

Havupuu ehti olla mukana monissa lasten leikeissä. Arttu on lapsista se, joka on uskaltanut kiivetä kuuseen kaikista korkeimmalle.

– Pienenä kaverien kanssa heittelimme pehmoötököitä kuusen oksille ja sitten kiipesimme hakemaan ötökät alas puusta. Kyllä me ainakin yli puolenvälin kiipesimme.

Suurta kuusta siirretään nosturilla.
Joulukuusi nostettiin ilmaan vaijerien varassa.Viivi Sihvonen / Yle

Inka on iloinen siitä, että pihan kaunotar pääsee arvoiselleen paikalle Turkuun. Perheen kuopus Ansa kuitenkin myöntää, että kuusen hyvästely jättää hieman haikean mielen.

– Vähän ikävä tulee. Pihaan jää aika iso aukko, Ansa toteaa.

Sähköjohdot haittaavat kuljetusta

Kuntecin työmaapäällikkö Timo Kajava kertoo, että kuusenhakureissun jännittävin hetki koetaan yleensä heti aamulla, kun kuusi irrotetaan kannostaan ja nostetaan vaijerien varassa lavetille. Kannon ja lavetin väliin mahtuu muun muassa koivuja ja Sorvjoan pihan lipputanko.

Suurta kuusta lasketaan lavetille.
Suuri kuusi asetettiin lavetille puuta varten suunniteltuun telineeseen.Viivi Sihvonen / Yle

Lisämausteensa tuovat kuljetusreitillä sijaitsevat ilmajohdot, joita pitää nostella pois kuusen tieltä.

– Jos on liukasta, niin ylämäet ovat myös hieman haasteellisia. Tällä kertaa reitin jyrkin mutka tulee vastaan melkein heti kun pääsemme liikkeelle. Siitä kun selviämme, niin loppumatka menee varmasti hyvin, Kajava lupaa.

Suurta kuusta lasketaan lavetille.
Joulukuusi on kohta valmis aloittamaan noin 50 kilometrin matkan Pöytyältä Turkuun.Viivi Sihvonen / Yle

Turun tuomiokirkon joulukuusen valot sytytetään lauantaina 25. marraskuuta, jolloin avataan myös Turun joulukaupunki. Samalla alkavat myös Vanhan Suurtorin perinteiset joulumarkkinat.

Juttua korjattu klo 15.39: Kuusen rungon läpimitta on 60 senttiä, ei ympärysmitta.