Onko maantie aurattu lumimyräkän jälkeen? Tiedot voi katsoa nyt karttapalvelusta

Tarkoituksena on, että tiedot vaikkapa tien suolauksesta siirtyvät Liikenneviraston palveluun reaaliaikaisesti.

teiden kunnossapito
Tenho Arosanervon tehtävänä on pitää 40 kilometrin pätkä lumesta puhtaana Jämsä-Muurame tiellä.
Aura-auto vauhdissa.Arvo Vuorela / Yle

Tiedot teiden talvikunnossapidosta voi jatkossa tarkistaa itse Liikenneviraston verkkosivuilta.

Tiedot päivittyvät Liikennetilannepalvelun karttaan (siirryt toiseen palveluun), josta voi katsoa ennen matkaanlähtöä, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Liikennevirasto kertoo tiedotteessa, että tienhoidosta kertovaa palvelua ovat toivoneet niin yksityiset kuin ammattiautoilijatkin.

– Koemme, että tämä osaltaan lisää liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta. Jaamme tietoa ja sitten katsotaan, miten asiakkaat sitä hyödyntävät. Uskomme, että palvelusta voi katsoa omaa reittisuunnitelmaa, ja tiedät mitä on tehty ja mitä on tekemättä, sanoo Liikenneviraston hankinnan asiantuntija Ismo Kohonen.

Teille tehdyt toimenpiteet näkyvät palvelussa viimeisen kolmen päivän ajalta. Karttaan on merkitty erilaisin värein ajankohdat, jolloin tietä on esimerkiksi suolattu.

Tiedot julki muutamassa minuutissa

Liikenneviraston mukaan tiedot päivittyvät lähes reaaliajassa. Urakoitsijoiden kunnossapitokalusto lähettää tietoa työn etenemisestä Liikenneviraston järjestelmään. Muutama minuutti tämän jälkeen tietojen pitäisi olla näkyvissä kartalla.

Kohosen mukaan reaaliaikaista seurantatietoa ei välttämättä saada ihan kaikista kunnossapidon kalustosta.

– Reaaliaikanäytössä ei ole yksittäisiä pienempiä tekijöitä, jotka voivat käydä avaamassa esimerkiksi pyörätien tai hoitavat pientä osaa talvihoidosta.

– Jos kalustolla tehdään vuodessa alle 15 päivää aurausta ja muuta, niin silloin kalustolla ei tarvitse olla seurantalaitetta vaan työt kirjataan myöhemmin, selventää Kohonen.

Hän sanoo, että kaikkia haluttuja ominaisuuksia ei saatu vielä palvelun ensimmäiseen versioon. Kohosen mukaan teknisiä ongelmia voi myös aika ajoin olla.

– Palvelimelle voi tulla tavaraa niin paljon, että se alkaa temppuilemaan. Kalustoa voi olla tuhat liikenteessä yhtä aikaa, eli myös yhteysongelmia voi olla. Aika näyttää, miten tämä toimii.

Näkymä liikennetilannepalvelun kartasta.
Näkymä liikennetilannepalvelun kartasta.liikennevirasto.fi