1. yle.fi
  2. Uutiset

Ratko Mladićille elinkautinen vankeustuomio kansanmurhasta ja sotarikoksista

Serbikenraali todettiin syylliseksi Srebrenican kansanmurhaan Haagin Jugoslavia-tuomioistuimessa.

Ratko Mladić
Ratko Mladić
Peter Dejong / EPA

HAAG Serbikenraali Ratko Mladićin on todettu syyllistyneen kansanmurhaan, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksiin kansainvälisessä Jugoslavia-tuomioistuimessa Haagissa.

Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Tuomioistuin totesi, että Mladić syyllistyi kansanmurhaan Srebrenicassa Bosnian sodan aikana 1995. Hänen johtamansa serbijoukot teloittivat yli 7 000 muslimimiestä ja poikaa kaupungissa, ja pakottivat kymmeniä tuhansia pakolaisiksi.

Hänen todettiin myös johtaneen Sarajevon piiritystä, jonka aikana serbijoukot surmasivat sattumanvaraisesti kaupungin bosnialaisasukkaita. Kaikkiaan Mladic tuomittiin kymmenestä syytekohdasta.

Oikeudenkäynti keskeytyi kun Mladic pyysi taukoa. Tauon jälkeen puolustus yritti keskeyttää tuomionluvun vedoten Mladicin korkeaan verenpaineeseen.

Kun tuomari Alphons Orie kieltäytyi keskeyttämästä istuntoa, Mladic nousi seisomaan ja alkoi puhua salissa kovalla äänellä. Tuomari käski siirtää hänet toiseen huoneeseen seuraamaan istuntoa television välityksellä.

Lue lisää:

Kansanmurhasta tuomittu Ratko Mladić on yhä sankari Belgradin kaduilla

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Lue seuraavaksi