Maailman hyödyttömin mutta kallein passi – syyrialaiset turvautuvat huijareihin hakiessaan passia

Ylihinnoitellut passit ovat hallinnolle keino kerätä rahaa. Turkissa passeja hankkivat niin tavalliset syyrialaiset kuin myös terroristijärjestöihin kuuluvat.

passit
Syyrialaismies Wesam maksoi agentille passin hankkimisesta, mutta joutui huijatuksi.
Syyrialaismies Wesam maksoi agentille passin hankkimisesta, mutta joutui huijatuksi.Sanna Raita-aho / Yle

IstanbulIstanbulin kaduilla kaupataan arvokasta tuotetta. Kyseessä on satoja dollareita maksava passi, jolla ei voi oikeastaan matkustaa minnekään ilman viisumia.

Kyseessä on Syyrian passi, jonka saamiseksi moni syyrialainen turvautuu nykyisin kolmannen käden välittäjiin.

Syy tähän on, että passin saaminen on muuttunut monelle kotimaastaan paenneelle syyrialaiselle vaikeaksi byrokraattiseksi painajaiseksi.

Turkissa asuvat kolme miljoonaa syyrialaista uusivat passinsa Istanbulissa sijaitsevassa konsulaatissa. Pieni konsulaatti on pahasti ruuhkautunut. Ajan saaminen on vaikeaa ja mahdollisuutta jättää hakemus passin uusimiseksi joutuu odottamaan kuukausia.

Lisäksi Syyrian passin hintaa on jatkuvasti nostettu. Aikoinaan noin 8–15 euroa maksanut passi voi nykyisin kustantaa peräti 500–700 euroa. Se on suuri summa syyrialaisille, joista moni sinnittelee Turkissa matala- tai keskipalkkaisissa töissä.

– Hallinto on kerännyt hintojen nostamisella varoja itselleen sotamenetysten korvaamiseksi, sanoo syyrialaismies Mohammed Ylelle.

Mohammedin nimi on muutettu. Hän on toiminut Syyrian oppositiossa aktiivisesti eikä halua turvallisuussyistä johtuen esiintyä oikealla nimellään haastattelussa.

Syyrialaisille passin hankinta on tärkeää työllistymisen, viisumien tai muiden dokumenttien saamiseksi. Monelle sotaa paenneelle passi on ainoa mahdollisuus todistaa henkilöllisyys.

Useat syyrialaiset hankkivat nykyisin passin pimeiltä markkinoilta. Tällöin he maksavat välittäjälle, joka hoitaa heille passin tai antaa heille ajan konsulaattiin jonon ohitse.

– Istanbulissa kaikki syyrialaiset tietävät kahviloita, joista passeja voi käydä kyselemässä, hän sanoo.

Myös Syyrian pakolaisia tutkinut Omar Kadköy turkkilaisesta TEPAV-talousajatushautomosta uskoo, että hintaa on nostettu tarkoituksella.

– Samalla konsulaatti on pahasti ruuhkautunut ja siellä on töissä liian vähän henkilökuntaa miljoonien ihmisten dokumenttien käsittelyyn.

Hallinnon entiset virkamiehet pyörittävät bisnestä

Pimeiden markkinoiden palvelut eivät koske pelkästään passeja. Sosiaalisessa mediassa erilaiset myyjät kaupittelevat arabiaksi niin syntymä-, avioliitto- kuin koulujen päästötodistuksia.

Myös Mohamed on hankkimassa parhaillaan passia välittäjän kautta. Hän joutui maksamaan ensin agentille käsittelykulut, sen jälkeen itse passimaksun ja ajanvarausmaksun. Hän laskee maksaneensa välittäjälle yhteensä jo 500 dollaria eli noin 400 euroa.

– Tämä on maailman kallein passi mutta samalla maailman hyödyttömin. Passilla pääsee ilman viisumia vain Sudaniin, hän sanoo.

Hinnan ja odotusaikojen lisäksi moni syyrialainen turvautuu pimeisiin markkinoihin myös siksi, että heitä pelottaa lähestyä oman kotimaansa virkailijoita. Uuden passin saaminen vaatii Syyrian sisäministeriön tekemän taustatarkastuksen. Se huolestuttaa niin armeijasta paenneita miehiä kuin oppositioaktivisteja.

– Vielä joku aika sitten passin saaminen virallisia reittejä oli vaikeaa, jos olit hallituksen mustalla listalla. Monet maksoivat siksi välittäjälle, joka hankkisi passin näistä rajoitteista huolimatta, Mohamed sanoo.

Mohamedin mukaan pimeää passitoimintaa pyörittävät monet hallinnon entiset virkamiehet. He voivat jakaa rahat konsulaatin työntekijöiden kanssa.

Myös tutkija Kadköyn mukaan on mahdollista, että passeja kaupittelevat nimenomaan hallinnon entiset virkamiehet, joilla on yhteyksiä konsulaattiin.

– Passin tekeminen ei ole helppoa, joten se vaatii suhteita. Tai sitten he voivat olla ihmisiä, joilla on yhteyksiä rikollisliigoihin.

Osa syyrialaisista haluaa passin esimerkiksi Eurooppaan lähtöön. Syy tähän on se, ettei kaikille ole Turkissa mahdollisuuksia. Turkki on vastaanottanut yli kolme miljoonaa pakolaista, eikä voinut tarjota esimerkiksi töitä kaikille. Moni syyrialainen sinnittelee sen vuoksi pimeillä töillä.

Toisille passi on tärkeä Turkissa elämiseen. Maassa on poikkeustila ja poliisi tarkistaa yhä herkemmin ihmisten henkilöllisyystodistuksia.

Syyrian passi
Syyrian passin lisäksi henkilöllisyyden voi todistaa syyrialaisella henkilökortilla tai Turkista saadulla oleskeluluvalla.Sanna Raita-aho / Yle

Huijareita liikkeellä

Riskinä pimeillä markkinoilla ovat huijaukset. Vaikka osa on onnistunut hankkimaan passin välittäjien kautta, moni joutuu kuitenkin myös huijatuksi.

Istanbulilaisessa kahvilassa tapaamani nuori syyrialaismies Wesam on yksi huijatuksi joutuneista. Hän kertoo hankkineensa passin pimeiltä markkinoilta, koska se oli tehty hyvin vaikeaksi.

– Jo pelkän ajanvarauksen saaminen oli mahdotonta, joten otin yhteyttä agenttiin, hän kertoo.

Hän maksoi huijarille satoja dollareita, jotta saisi passinsa uusittua. Wesamin agentin kautta hankkima leima todisteena passin uusimisesta oli huijausta. Asia paljastui kun hän kävi Maltan konsulaatissa anomassa viisumia maahan. Hakemus hylättiin ja koko passi merkittiin laittomaksi.

Nyt Wesam kertoo pärjäävänsä ilman passia. Hän odottaa, pääseekö YK:n pakolaisohjelman kautta Eurooppaan.

– Tähän hakemukseen riittää onneksi turkkilainen henkilökortti, joka minulla on, hän kertoo.

Myös terrorijärjestöt hyväksikäyttävät

Pimeisiin markkinoihin liittyy myös toinen varjopuoli.

Terrorijärjestöihin kuuluvat taistelijat ovat hankkiutuneet Eurooppaan väärennettyjen passien avulla, sanoo tutkija Kadköy. Esimerkiksi Saksan viranomaisten mukaan äärijärjestö Isisin taistelijoilla voisi olla hallussaan jopa yli 10 000 väärennettyä Syyrian passia.

– Se on sääli, sillä samalla he pilaavat mielikuvan syyrialaisista, joista valtaosa tuomitsee moiset teot, tutkija sanoo.

Pimeät passimarkkinat jatkunevat kuitenkin niin kauan kuin Syyrian sotakin. Hallinto ja sen virkamiehet kaipaavat lisätienestejä, hädässä olevat syyrialaiset taas passeja.