1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomi 100

Pimeys väistyi Kansallismuseosta ja oopperasta – "Jos kuvia valaistusta rakennuksesta laitetaan someen, olemme onnistuneet"

Kansallisooppera ja Kansallismuseo Helsingin Mannerheimintiellä ovat saaneet uuden valaistuksen 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Suomi 100
Suomen kansallismuseo iltavalaistuksessa, kuvassa karhu-patsas etualalla.
Kansallismuseo iltavalaistuksessaan.Mårten Lampén / Yle

Yksi vilkkaimmin liikennöidyistä sisääntuloväylistä Helsinkiin on Mannerheimintie. Sen varrella seisovat kiistelty Kansallisooppera (siirryt toiseen palveluun) ja historiallinen Kansallismuseo (siirryt toiseen palveluun).

Historiallinen siksi, että yli 100-vuotias Kansallismuseo on yksi Suomen kansallisromanttisen arkkitetehtuurin pääteoksista.

Suomen kansallismuseo iltavalaistuksessa.
Suomen kansallismuseo iltavalaistuksessa.Mårten Lampén / Yle

Kiistelty siksi, että töölöläiset vastustivat ankarasti Kansallisoopperan rakentamista, kun sen sijoituspaikka Sokeritehtaan tontille ratkesi. Vastustus oli suurta, koska oopperarakennuksen pelättiin tuhoavan Hesperian puiston. Kansallisoopperan rakentamiseen oli budjetoitu kolme vuotta, mutta kuusi siinä lopulta meni, ennen kuin valmista tuli vuonna 1993.

Suomen kansallisooppera iltavalaistuksessa.
Mårten Lampén / Yle

Sekä ooppera että museo viritettiin eilen illalla uudella valaistuksella juhlakuntoon, Suomi100-juhlavuoden innoittamana.

Senaatti-kiinteistöt (siirryt toiseen palveluun) kertoo halunneensa nostaa ihmisten katseet ylös kadusta ja tuoda lisää valoa pimeään. Valtion kiinteistöistä huolehtiva yhtiö järjesti valoarkkitehtuurista suunnittelukilpailun, jonka voitti Valoa Design -yritys.

Sen suunnittelijaryhmä kertoo tutkineensa Kansallismuseota ja Kansallisoopperaa eri vuorokaudenaikoina. He halusivat nostaa valaistuksella Kansallismuseon seinäpintojen graniitin entistä paremmin esiin. Töölönlahden rannalla sijaitsevan Kansallisoopperan valaistus puolestaan vaihtaa ilmettään vuodenaikojen, juhla-ajan ja esityspäivien mukaan juhlavampaan.

Suomen Kansallisoopperan iltavalaistuksen ilme vaihtuu myös vuodenaikojen ja juhlakausien mukaan.
Mårten Lampén / Yle

– Jos mattimeikäläinen ottaa kuvan valaistusta rakennuksesta ja laittaa kuvan someen, olemme onnistuneet. Se kertoo, että ihmiset on saatu käyttämään kaupunkitilaa ja he kokevat sen elinvoimaisena, näyttävänä ja mukavana, kuvailee Valoa Designin toimitusjohtaja Roope Siiroinen Senaatti-kiinteistöjen nettisivuilla.

Kansallismuseo sen sijaan pysyy samassa valaistuksessa kesät-talvet.

Uusi ilme ei rajoitu itsenäisyyspäivään taikka itsenäisyyden juhlavuoteen, vaan on pysyväisluontoinen.

Lue seuraavaksi