Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa – raiskaus vai hyväksikäyttöä? Monet lakivaliokunnan jäsenet koventaisivat tuomioita

Moni eduskunnan lakivaliokunnan jäsenistä kirjoittaisi lain sisältöä uusiksi, jotta sama ei toistu. Osa pidentäisi lapsiin kohdistuvia seksuaalirikostuomioita tuntuvasti.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
lasten hyväksikäyttö, pedofilia,
Pekka Sipilä / Yle

Hieman yli 20-vuotias mies oli yhdynnässä 10-vuotiaan tytön kanssa. Tämä tapahtui Pirkanmaalla pienellä paikkakunnalla syksyllä 2016.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi maaliskuussa syytteet törkeästä raiskauksesta, koska se katsoi, että teko ei tapahtunut vastoin 10-vuotiaan lapsen tahtoa tai pakottamalla. Käräjäoikeus tuomitsi tekijän törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Perjantaina Turun hovioikeus päätyi pitämään tuomion ennallaan. Syyte törkeästä raiskauksesta kaatui toistamiseen.

Oikeusoppineet ovat kummastelleet päätöstä, jonka mukaan teko ei tapahtunut vastentahtoisesti tai väkivaltaa käyttäen. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) oikeuskäytäntöä pohtivat Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani ja Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Myös lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen ihmettelee päätöstä. Hän sanoo Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lapsi ei voi millään tavalla tietää, mitä hänelle mahdollisesti tapahtuu tällaisessa tilanteessa.

Tuomiot ovat herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan kihlakunnansyyttäjä ei aio valittaa hovioikeuden päätöksestä.

Pidempiä tuomioita

Yle kysyi eduskunnan lakivaliokunnan jäseniltä, tulisiko rikoslakia muuttaa.

Puheenjohtaja, kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen kannattaa tuomioiden pidentämistä. Hänen mielestään muutos pitäisi tehdä rikoslain törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevään kohtaan.

– Muutos pitäisi tehdä ensisijaisesti rikoslain 20 luvun 7 pykälään. Kyseisen rikoksen rangaistusminimiä pitäisi korottaa yhdestä vuodesta kahteen vuoteen.

– Lainmuutos koventaisi lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia kauttaaltaan, mikä on mielestäni täysin perusteltua esimerkiksi lapsen haavoittuvuuden kannalta, vaikka teko ei raiskauksen tunnusmerkistöä täyttäisikään, Tolvanen vastaa.

Perussuomalaisten Ville Tavio vaatii seksuaalirikosten rangaistuksien koventamista tuntuvasti.

– Lakivaliokunnan olisi hyvä tarkastella tätä tapausta ja tarvittaessa muuttaa raiskauksen tunnusmerkistöä niin, että se soveltuu käsillä olevan kaltaisiin tapauksiin, Tavio vastaa.

Myös SDP:n Sanna Marin kannattaa raiskauksesta annettavan vähimmäistuomion korottamista kahteen vuoteen vankeutta, jolloin tuomiot annettaisiin aina ehdottomina.

– Kannatan rikoslain muuttamista siten, että raiskauksen tunnusmerkistön täyttymiseen riittää uhrin suostumuksen puute. Nykyisin laissa on vaatimus väkivallasta tai sen uhasta, Marin sanoo.

Rikoslain sisältöön muutoksia

Osa kansanedustajista kannattaa sisältömuutoksia rikoslakiin. Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen poistaisi kokonaan raiskausluokitukset.

– Raiskaus on aina törkeä rikos.

Sinisen eduskuntaryhmän Tiina Elovaara lähtisi muuttamaan lakia ikärajojen kautta.

– Näin nuoren henkilön kohdalla automaattisesti tulisi olla kyse törkeästä raiskauksesta.

Kokoomuksen Pia Kauma muuttaisi lakia siten, että pelkkä fyysisesti ylivertainen olemus riittäisi väkivallan kriteerien täyttymiseen. Asiaa on esittänyt rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun).

"Ihmettelen oikeuskäytäntömme lepsuutta"

Tuomioistuimen päätökset sotivat osan oikeustajua vastaan. Kauma (kok.) ihmettelee oikeuskäytännön lepsuutta.

– Näistä julkisuudessakin esillä olleista tapauksista voi vetää jopa sen johtopäätöksen, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olisi vähemmän tuomittavaa kuin aikuisen, vaikka tosiasiassa seuraukset voivat olla lapselle vielä paljon dramaattisemmat kuin aikuiselle, Kauma vastaa.

– Oikeuden päätös ei tunnu hyväksyttävältä. En ymmärrä, miksi tuomion perusteena ei käytetty rikoslain 20 luvun 7 §:ää, keskustan Niilo Keränen kirjoittaa.

Perussuomalaisten Leena Meri on jättänyt aloitteen rikoslain muuttamisesta siten (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Uutiset), että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olisi aina raiskaus. Tolvanen (kok.) esitti viime vaalikaudella törkeän lapseen kohdistuvan seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen korottamisesta.

Myös Ranskassa käydään tällä hetkellä keskustelua seksuaalirikostuomioiden koventamisesta. Keskustelua asiasta ovat kiihdyttäneet kaksi lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta, joissa uhreina on ollut 11-vuotiaita lapsia.

Lue myös:

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena