1. yle.fi
  2. Uutiset

Neuvolalääkäri: "Kaikki odottajat eivät saa lähipiiriltään tukea tupakoinnin lopettamiseen"

Hämeenlinnassa apuun on tullut kampanja, jonka malli raskaudenaikaisen tupakoinnin vähentämiseksi on herättänyt kiinnostusta muuallakin.

vauvat
Raskaana oleva nainen.
Henrietta Hassinen / Yle

HämeenlinnaIda Harjula viikkaa vastasaapuneen äitiyspakkauksen pikkuisia vaatteita olohuoneessaan. Idan toinen raskaus on sujunut hyvin ja energiaa on riittänyt hyvin myös kolmivuotiaan esikoisen, Ronin, kanssa touhuamiseen.

Kun Ida sai keväällä tietää odottavansa toista vauvaa, tupakat jäivät heti. Samoin kävi aikoinaan ensimmäisen raskauden aikana.

– Valinta oli helppo, mutta toteutus oli suuri juttu, toteaa Ida.

Tällä kertaa Idaa on tsempannut tupakoimattomuudessa hämeenlinnalainen Savuttomat vauvat (siirryt toiseen palveluun) -kampanja, jonka tyyliä odottava äiti kehuu. Lopetuspäätöksen pitäminen on ollut tuuletuksen arvoinen juttu.

– En saanut syyllisyyden tunnetta valistuksesta ollenkaan, sillä se oli kannustavaa. Saa kyllä olla itsestään ylpeä, hymyilee Ida.

Yrittäjätkin mukana Savuttomissa vauvoissa

Hämeenlinnassa vajaa 300 odottajaa on tänä vuonna puhaltanut kampanjan myötä neuvolan ensikäynnillä häkämittariin, jolla mitataan äidin veren häkäpitoisuutta.

Lisäksi odottavia äitejä autetaan savuttomuuteen muun muassa antamalla ammattiapua, vertaistukea ja korvaushoitotuotteita.

Kannustusta saa myös Savuttomien vauvojen fb-sivujen (siirryt toiseen palveluun) onnistumistarinoista.

Neuvolan häkämitttari ja taulukko
Ville Välimäki / Yle

Mukaan Savuttomien vauvojen kampanjaan Hämeenlinnassa on lähtenyt myös kaupungin yrittäjäyhdistys, jonka jäsenet antavat muun muassa alennuksia tupakoinnin lopettamisessa onnistuneille odottajille.

– Savuttomuus on kaiken kaikkiaan niin tärkeä asia näille vauvoille. Myös me haluamme yhteiskunnallista vaikutusta siinä, että vauvoille tulee hyvä tulevaisuus. Annamme tässä taloudellista porkkanaa vanhemmille, kertoo Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtaja Annemari Kuvaja.

Savuttomuus on niin tärkeä asia näille vauvoille.

Anne-Mari Kuvaja

Hämeenlinnan kaupungin neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähönen on innoissaan yhteistyöstä yrittäjien kanssa.

– Tiedämme tutkimuksista, että taloudellinen kannustin on merkittävä tekijä tupakoinnin lopettamisessa, ja tiedämme, että kaikki odottajat eivät saa lähipiiriltään tukea tupakoinnin lopettamiseen niin kuin heidän kuuluisi saada.

Ida Harjulaa yrittäjien tarjoamat edut innostavat.

– Tuntuu kivalta, että näin palkitaan. Aion käyttää saamani alennuskupongit.

Hämeenlinnan malli kiinnostaa

Savuttomien vauvojen myötä Hämeenlinnan neuvolassa puhelimet ovat pirisseet ahkerasti, sillä malli kiinnostaa lukuisia muitakin kuntia.

Neuvolan henkilökunta käy ylpeänä esittelemässä kehittämäänsä mallia erilaisissa alan tilaisuuksissa.

– Tämä on hienoa ja ainutlaatuista, ja se on ollut hirmuisen hauskaa. Jaamme kaikki meidän hoitopolut ja hyvät vinkit kaikkien käyttöön. Olemme sitä tyytyväisempiä, mitä enemmän meidän toimintaa kopioidaan muualle, suitsuttaa Anu Mähönen.

"Odotan, että ihme tapahtuu"

Naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola Iisalmesta on muutama vuosi sitten perustanut Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston (siirryt toiseen palveluun) ja valistaa työssään väkeä raskaudenaikaisen tupakoinnin vaaroista.

Vierola kehuu Hämeenlinnan neuvolatoimen kehittämää tapaa tukea odottavia äitejä savuttomuudessa.

– Hämeenlinnassa on otettu huomioon kaikki näkökohdat; vieroitushoidot ja kaikki on mietitty viimeisen päälle tarkasti.

Vierolan mukaan voidaan puhua jo Hämeenlinnan ihmeestä, mutta myös esimerkiksi Seinäjoen ihmeestä. Muitakin kaupunkeja on noussut esimerkillisiksi tahoiksi raskaudenaikaisen tupakoinnin vähentämistyössä.

Kyllä tämä naistentautien lääkärin mieltä lämmittää, että tällä tavalla aletaan pitää huolta näistä pikku sikiöistä.

Hannu Vierola

Ja työtä tosiaan riittää, sillä Vierolan mukaan edelleen 10 000 sikiötä vuodessa altistuu Suomessa tupakansavulle.

– Kyllä tämä naistentautien lääkärin mieltä lämmittää, että tällä tavalla aletaan pitää huolta näistä pikku sikiöistä. Onneksi nämä tupakkaprosentit ovat nyt viimeisten vuosien aikana hiukan laskeneet. Odotan, että pikku ihme tapahtuu koko Suomessa, kun ihmiset ja neuvolat alkavat seurata Hämeenlinnan, Tampereen ja Seinäjoen esimerkkiä.

Kannustusta tupakoinnin lopettamiseen kaivataan edelleen

– Aina kun teki mieli polttaa tupakkaa, muistutin itseäni siitä, että olet raskaana ja tupakointi ei ole mahdollista. Ja se onnellisuus siitä, että on raskaana, se voittaa sen mielihalun kuitenkin, kertoi Ida Harjula omista ajatuksistaan raskauden alkuaikoina.

Tupakan haitoista sikiölle on puhuttu jo pitkään, mutta edelleen noin 15 prosenttia odottavista äideistä tupakoi. Toista vauvaansa odottava Harjula uskoo, että kannustusta tupakoinnin lopettamiseen kaivataan edelleen.

– On se tärkeää. Ei kaikki välttämättä ymmärrä mitä se tekee sikiölle. Mielestäni pitäisi puhua enemmän ja enemmän.

Hämeenlinnassa odotetaan tuloksia

Hämeenlinnassa odotetaan tuloksia Savuttomien vauvojen kampanjasta vuoden kuluttua. Kaupungissa on vuoden aikana 600–700 synnyttäjää. Neuvolaväen mukaan uusia asiakkaita äitiysneuvolaan ilmoittautuu kuukausittain 50–60.

– Mutu-tuntuma on, että innostus on suurta ja tosi usein äitiysneuvolan ensimmäisellä käynnillä lääkäri voi vain onnitella tupakoinnin lopettanutta tulevaa äitiä, iloitsee Anu Mähönen ja kehuu neuvolan terveydenhoitajia menestyksekkäästä neuvontatyöstä.

Mutu-tuntuma on, että innostus on suurta.

Anu Mähönen

Myös Hannu Vierola pitää arvokkaana neuvoloiden henkilökunnan aloitteellisuutta odottavien äitien tupakoinnin vähentämisessä.

– Kyseessä ei ole vain se, että äidit saavat terästettyä informaatiota ja näkevät häkämittarista suoraan, mitä myrkky siitä mallusta keuhkoihin tulee. Kyseessä on myös henkilökunnan aktivointi, joka on yhtä tärkeää kuin äitien aktivointi.

Lääkäri varoittaa sähkötupakasta

Naistentautien erikoislääkäri Hannu Vierola on huolissaan myös raskaana olevista naisista ja sähkötupakan polttamisesta. Vierola ei kannustakaan odottavia äitejä tai heidän puolisoitaan vaihtamaan tavallisia tupakoita sähkötupakkaan.

– Sähkötupakka on susi lammasten vaatteissa. Erikoislääkärit ovat sitä mieltä (siirryt toiseen palveluun), että sähkötupakasta tulee metallihiukkasia ja nikotiinia, jotka kaikki vaikuttavat sikiön keuhkojen ja myös aivojen kehitykseen.

Vierola kaipaa lisää tutkimustietoa sähkötupakan vaikutuksista. Maailmalla suhtautuminen sähkötupakointiin on varsin vaihtelevaa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa sähkötupakoinnista, mutta esimerkiksi Britanniassa odotusaikaiseen sähkötupakointiin suhtaudutaan suopeammin.

– Häkämittari näyttää nollaa sähkötupakan kohdalla, eli sähkötupakasta tarvitaan nyt lisää tietoa äideille ja siitä olisi syytä antaa lisäkoulutusta, miettii Vierola.

Lue seuraavaksi