Poronsuoliverimakkarat ovat edelleen elävää perinnettä – "Vain todella laiska ei ota suolia talteen"

Perinne jatkuu niin kauan kun porot pysyvät terveinä, sanoo enontekiöläinen makkaramestari Anni Näkkäläjärvi.

Sápmi
Anni Näkkäläjärvi 21.11.2017 varramárffit márffit heahttá

Käännetyt, pestyt ja puhtaat poron suolet pyörivät harjaantuneissa käsissä. 75-vuotias enontekiöläinen Anni Näkkäläjärvi on valmistanut poron suolista verimakkaroita jo yli 60 vuotta. Vaikka nykyään ihmiset eivät enää niin hanakasti ota poron suolia talteen teurastuksen yhteydessä, Annilta se ei kuitenkaan jää tekemättä.

– Jokaisesta syömäporosta otan suolet talteen ja teen makkaroita. Teurastusaikana otan enemmänkin poron suolia talteen. Täytyy sanoa, että se on kyllä laiska ihminen, joka ei ota suolia talteen. Vanhaan aikaan se oli erilaista, avannossa piti suolet kääntää ja pestä. Eihän silloin tullut vesi taloon kuin kantamalla, naurahtaa Anni Näkkäläjärvi.

Anni on oppinut makkaroiden valmistustaidon omalta äidiltään ja isoäidiltään, ahkulta.

– Äitini oli hyvin tarkka niiden makkaroiden kanssa. Ahkulla taas oli aikaa opettaa. Eihän äiti jaksanut odottaa sitä, koska minä kerkeän, vaan teki itse kaiken yhdessä hujauksessa, kertoo Anni.

"Áhkku sotkee taas!"

Anni sekoittaa vispilällä ruisjauhoja veritaikinaan. Lisää hieman suolaa ja maistaa. Etsii vielä poron kuuta eli poron pintarasvaa, ja lisää sitä suolen sisään.

– Tärkeintä on, ettei laita taikinaan liikaa jauhoja. Makkaroista tulee silloin liian kovia, kertoo Anni.

Anni täyttää suolen hetkessä. Sulkee suolenpään puutikulla, ja toisen taas ompelee vahvalla langalla kiinni. Ja täyttää taas uuden makkaran.

– Ei saa laittaa liian paljon veritaikinaa suolen sisälle, muuten makkarat halkeavat, neuvoo Anni Näkkäläjärvi.

Anni Näkkäläjärvi márfu márfft varramárffit 21.11.2017 heahttá
Annin käsissä suolet on hetkessä täytetty ja valmiita kattilaan.Minna Näkkäläjärvi / Yle

Joskus voi itse makkaramestarillakin mennä makkaranteko pieleen.

– Lapsenlapseni sanoo minulle kun teen makkaroita, että taas se áhkku sotkee ne makkarat, ovat ihan veren peitossa! Olen sanonut, että makkaroita tehdessä ei saa läikyttää verta suolen päälle. Joskus minullekin käy niin ja pikkupiika sanoo minulle, että ei saa sotkea, nauraa Anni makeasti.

"Lisäruokinta vaikuttaa porojen suolistoon"

Anni Näkkäläjärvi on yrittänyt siirtää makkarantekotaitojaan nuoremmalle sukupolvella ja hän uskookin perinteen säilyvän.

– Niin kauan kun porot pysyvät terveinä, perinne jatkuu. Mutta jos porot alkavat sairastella, perinne kyllä katoaa. Olen huomannut jo suolissa muutoksia, on kasvaimia ja muita vikoja, kertoo Anni.

Anni uskoo porojen lisäruokinnan vaikuttavan porojen suolistoon.

– Suolet ovat ohuempia. Se varmasti jo kertoo siitä, että jokin on vialla. Uskon rehuruokinnan ohentavan porojen suolia. Ainakin sellaiset porot, jotka ovat vuosia syöneet rehuja, niillä on hyvin ohuet suolet, tietää Anni.

márffit duldet
Verimakkarat ovat melkein valmiita.Minna Näkkäläjärvi / Yle

"Rasvaiset makkarat ovat kaikki hyviä"

Verimakkarat ovat porisseet suolavedessä tunnin verran. Anni on pistellyt niitä väliajoin puutikulla, etteivät ne halkeaisi ja jotta ne kypsyisivät tasaisesti. Nyt mieli olisi jo päästä maistelemaan.

– Ohut makkara on kaikkein parasta tuoreena, se on niin hyvää.

Anni leikkaa makkarasta palasen ja pistää suuhunsa. Ja vielä toisenkin palan.

– Kyllä ne kaikki rasvaiset makkarat ovat hyviä, hymyilee Anni Näkkäläjärvi täyden verimakkarakattilan vieressä.

márffit varramárffit
Anni-Saara Paltto / Yle

Päivitetty 23.11.2017 9:28: Liitetty videolinkki