Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille

Hyönteisruoka saattaa aiheuttaa voimakkaitakin reaktioita henkilöille, jotka ovat allergisia esimerkiksi äyriäisille ja nilviäisille.

hyönteisruoka
Hyönteisruoka-annos.
Hyönteisten proteiinit ovat samankaltaisia esimerkiksi äyriäisten ja nilviäisten proteiineihin verrattuna.Ruaridh Connellan / AOP

Jos on allerginen vaikkapa katkaravuille, kannattaa jättää myös hyönteiset syömättä. Hyönteisten proteiinit ovat samankaltaisia esimerkiksi äyriäisten ja nilviäisten proteiineihin verrattuna.

– Siksi Evira ohjeistaa hyönteiselintarvikkeiden valmistajia varoittamaan pakkauksissa allergian mahdollisuudesta, toteaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen.

Päätös siitä, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa, tehtiin syyskuussa. Päätös tarkoitti myös sitä, että hyönteisala tulee elintarvikevalvonnan piiriin.

Nyt Evira on laatinut ohjeet (siirryt toiseen palveluun) hyönteisten kasvattajille, hyönteiselintarvikkeita valmistaville yrityksille sekä elintarvikevalvontaviranomaisille.

Varoitusmerkinnät vaaditaan

Hyönteisten aiheuttamista allergioista ja yliherkkyysoireista on toistaiseksi vain vähän tietoa.

Eviran ohjeissa kuitenkin todetaan, että "sen tiedon valossa mikä on käytettävissä, voidaan sanoa, että hyönteisruoka voi aiheuttaa voimakkaita anafylaktisia reaktioita allergisille henkilöille. Siksi on ehdottoman tärkeää, että allergiapotentiaali merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa."

Evira suosittaa hyönteisiä sisältävään pakkaukseen seuraavaa varoitusmerkintää: ”Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja / tai pölypunkeille.”

Myöskään siitä ei ole tietoa, miten hyönteisten prosessointi vaikuttaa niiden allergeenisuuteen. Se kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi kuumentaminen ei poista allergeenisuutta.

Ei vielä kokemuksia

Allergia-, iho- ja astmaliitossa hyönteisten tulo elintarvikemarkkinoille on pantu merkille, riskit ovat tiedossa ja asian kanssa ollaan valppaana.

Asia on kuitenkin niin uusi, ettei asiantuntija Kaisa Toikon mukaan ainakaan liiton tietoon ole tullut hyönteisruoan aiheuttamia allergiatapauksia eikä myöskään hyönteisiä koskevia kyselyitä liiton neuvontaan.

– Hyönteisten saatavuus ja niiden käyttö ruokana on ollut tähän saakka hyvin vähäistä, toteaa Toikko.

Hyönteisistä valmistetut elintarvikkeet ovat tulossa kauppoihin näinä päivinä. Fazer tuo ensimmäisenä sirkkaleivän kauppoihin perjantaina ja EntoCuben sirkkagranola (siirryt toiseen palveluun) saapuu kauppoihin marras-joulukuussa.