1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanmurhasta tuomittu Ratko Mladić on yhä sankari Belgradin kaduilla

Monet serbit eivät usko Haagin tuomioistuimen puolueettomuuteen.

Ratko Mladić
Ratko Mladicia esittäviä graffiteja löytyy yhä talojen seiniltä Belgradissa.
Ratko Mladicia esittäviä graffiteja löytyy yhä talojen seiniltä Belgradissa.Andrej Cukic / EPA

*BELGRAD *Serbian pääkaupungissa katukioskien valikoima tarjoilee turisteille tuttua rihkamaa: Belgrad-magneetteja, hattuja ja pieniä patsaita.

Valikoimasta löytyy kuitenkin myös jotain serbeille suunnattua: Srebrenican kansanmurhasta keskiviikkona tuomitun Ratko Mladićin kuvalla varustettu t-paita.

Mladić on yhä monien serbien suosiossa, eikä hänen kannattamisensa ole Belgradissa tabu.

– Ratko Mladić on sankari. Maailmalla on hänestä väärä kuva, hän ei tehnyt mitä väitetään. Hän merkitsi paljon Serbialle ja suojeli serbejä sodan aikana, sanoo serbialainen Dejan Garic, 42.

Mladić sai rikoksistaan elinkautisen vankeustuomion. Belgradin kaduilla osa kansasta pitää pitkää tuomiota liioitteluna.

– Tuomioistuin oli puolueellinen, kuten aina kaikki serbejä koskevat tuomiot. Mladić oli luultavasti syyllinen joihinkin rikoksiin, mutta elinkautinen oli liikaa. Osa rikoksista, joista häntä syytetään olivat muiden lavastamia, sanoo Velko, 62.

"Sinulla on vastuu kohdata menneisyytesi"

Kaikki serbit eivät kuitenkaan ajattele näin. 23-vuotias Darko sanoo, että tuomio oli oikea.

– Mladic oli epäinhimillinen henkilö. Edes tämä tuomio ei ole tarpeeksi, sillä mikään ei pysty korvaamaan uhrien omaisille näiden menetyksiä.

Paikallinen kansalaisjärjestö Nuoret ihmisoikeuksien puolesta pitää Mladićin tuomiota tärkeänä.

Järjestöä johtavan Anita Mitic, 27, mukaan on välttämätöntä, että sotarikosten syylliset tuomitaan. Vain siten Serbia voi liikkua eteenpäin.

– Jos jotain pahaa on tapahtunut maasi historiassa ja maasi on tehnyt jotain hirveää, sinulla on vastuu kohdata menneisyytesi. Vain sillä tavoin voit liikkua eteenpäin.

Mitic arvioi, että sotaan liittyvät tarinat elävät Serbiassa vielä vahvoina, ja monet niistä vähättelevät uhrien kärsimystä. Tämä on hänen mukaansa tärkeää muuttaa.

– Teemme paljon töitä sen eteen, että Mladić nähtäisiin pikemminkin sotarikollisena kuin sankarina, Mitic sanoo.

Lue lisää:

Ratko Mladićille elinkautinen vankeustuomio kansanmurhasta ja sotarikoksista

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Lue seuraavaksi