Lähestyvä influenssakausi on oikeaoppisen aivastamisen aikaa: hiha ja hengityssuoja pitävät pisarat kurissa

Soite varautuu influenssakauteen Keski-Pohjanmaalla muistuttamalla tartunnan ehkäisystä ja kotihoidosta.

influenssa
Mies niistää nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Influessaepidemia ei ole vielä ehtinyt Keski-Pohjanmaalle, mutta Soiten yhteispäivystyksen ylilääkäri Risto Hannula uskoo, että kuukauden, parin päästä voidaan jo olla keskellä influenssakautta.

Hoitohenkilökunta on rokotettu jo aiemmin syksyllä. Rokotuskattavuus vaihtelee ammattiryhmittäin, mutta on Hannulan mukaan kokonaisuudessaan melko hyvä. Päivystyspotilailta, joiden oireet viittaavat influenssaan, otetaan testit, jotta voidaan seurata tilanteen kehittymistä.

Liukastelu- ja influenssakauteen varautuvassa yhteispäivystyksessä voidaan myös lisätä henkilökuntaa tarvittaessa, mutta kynnys siihen on korkea, Hannula myöntää. Äkillisiin ruuhkiin taas varaudutaan hälytystyöllä, kuten normaalistikin kovissa kiiretilanteissa.

Influenssakaudella poliklinikan toiminta järjestetään niin, ettei tauti pääse leviämään polilla muuten asioivien parissa.

Hyvä hygienia omalla vastuulla

Riskiryhmien influenssarokotukset aloitettiin tänä syksynä Keski-Pohjanmaalla ennätysaikaisin.

Rokotteen suoja vaihtelee 60–90 prosentin välillä. Ihmisten omalle vastuulle jää hyvä käsihygienia: saippuapesu monta kertaa päivässä ja vapaan pärskimisen välttäminen eli aivastelu ja yskiminen nenäliinaan tai vaikka hihan taipeeseen.

Hannula suosittelee hakemaan rautakaupasta hengityssuojia.

– Ne kyllä estävät pisaroiden leviämistä aika tehokkaasti.